1. Balkan Savaşı tarihi, nedenleri, sonuçları, önemi ve özeti: Birinci Balkan Savaşı sonunda hangi antlaşma imzalandı?
1. Balkan Savaşı; Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ'dan oluşan ittifakın, Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı bir savaştır. Rusya'nın Balkanlar üzerinde uyguladığı Panslavizm politikasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Birinci Balkan Savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir? Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik akımının etkisi ve Rusya'nın Balkan ülkelerini Osmanlı Devleti aleyhine kışkırtmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Birinci Balkan Savaşı önemi nedir? 1. Balkan Savaşı tarihi ile alakalı merak edilen tüm sorulara siz kıymetli okuyucularımız için yanıtlar aradık.
Osmanlı Devleti’nin mağlubiyetiyle sonuçlanan, Ege ve Balkan coğrafyasındaki Osmanlı hâkimiyetini sona erdiren Birinci Balkan Savaşı sonunda hangi antlaşma imzalandı? İşte, tüm detaylar…
Birinci Balkan Savaşı Tarihi
Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ ve Sırbistan’ın Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki topraklarını paylaşmak için Osmanlı Devleti’ne karşı başlatmış oldukları Birinci Balkan Savaşı tarihi 1912 – 1913’tür. Savaş sonunda ağır bir yenilgi alan Osmanlı Devleti, Midye-Enez hattının batısında kalan tüm toprakları kaybetmiştir.
Birinci Balkan Savaşı Nedenleri
7 Ekim 1912 tarihinde başlayan ve 30 Mayıs 1913 tarihine kadar süren Birinci Balkan Savaşı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Balkan Savaşı Özeti
1878 Berlin Antlaşması sonrası istediğini alamayan Bulgaristan ile Bosna Hersek’in ilhak edilmesinden memnun olmayan Sırbistan; Balkanlarda etkin ve yayılmacı bir politika benimsemişler ve bu durum iki devleti karşı karşıya getirmiştir.
Ana hedefi Osmanlı Devleti’ni parçalamak ve boğazlara hâkim olmak olan Rusya ise Balkanlar’da öteden beri uyguladığı Panslavizm politikası gereğince bu iki devletin arasında bir arabuluculuk görevi üstlenmiş ve 1912 yılında bu iki devletin bir ittifak kurmasına zemin hazırlamıştır. Osmanlı Devleti karşısında kurulan bu ittifaka Yunanistan ve Karadağ’ın da katılmasıyla 1. Balkan Savaşı’nda savaşacak olan ittifak kurulmuştur.
Osmanlı Devleti Trablusgarp Savaşı’nda iken, bu dört Balkan ülkesi Osmanlı Devleti’nden Makedonya için birtakım ıslahatlar yapılmasını talep etmişler fakat bu talep Osmanlı Devleti tarafından reddedilmiştir.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Karadağ; 8 Ekim 1912 tarihinde Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmiştir. Karadağ’ın bu ilanına, Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan’ın da katılmasıyla 1. Balkan Savaşı resmen başlamıştır.
Bulgaristan ve Osmanlı Devleti arasında başlayan ilk çatışmaların ardından Osmanlı orduları Çatalca’ya kadar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yunanlar Selanik’i ve Ege Adaları’nı ele geçirmişlerdir. Bulgarlar karşısında Çatalca’ya kadar geri çekilen Osmanlı ordusu bir süre Edirne’yi savunsa da 22 Ekim 1912 tarihinde teslim olmak zorunda kalmış ve Osmanlı Devleti, Bulgaristan’dan ateşkes istemiştir.
Osmanlı Devleti’nin ağır bir yenilgi aldığı Birinci Balkan Savaşı sonunda hangi antlaşma imzalandı sorusunun cevabı, 30 Mayıs 1913’te imzalanan Londra Barış Antlaşması olacaktır.
1. Balkan Savaşı Sonuçları
1912 yılında başlayan ve 1913’e kadar devam eden 1. Balkan Savaşları’nda ağır bir yenilgi alan Osmanlı Devleti 1913 yılında Balkan devletleri ile Londra Barış Antlaşması’nı imzalamıştır. Barış antlaşması imzalanmasının ardından ortaya çıkan 1. Balkan Savaşı sonuçları şu şekildedir:
Birinci Balkan Savaşı Önemi
Birinci Balkan Savaşı; Osmanlı ve Türk tarihi açısından trajik sonuçlar doğurmuş bir savaştır. Bu savaş sonrası kaybedilen topraklarla birlikte, yüzlerce yıldır bir Türk yurdu olan Balkanlar’daki neredeyse tüm topraklar kaybedilmiş; Ege’deki Osmanlı hâkimiyeti de sona ermiştir.