Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Soner ÖZCAN/Fevzi ÇAKIR/Sami AKBIYIK/ YAZI DİZİSİ/GAZETE HABERTÜRK

Şans oyunlarının bir diğer şanslı ilçesi Ankara’da Yenimahalle. Son 3 yılda 17 kez büyük ikramiyenin çıktığı ilçede, ikramiye kazancı 10 milyon 742 bin lirayı buldu. Bu talihi Meclis gündemine taşıyan Atilla Kart, hile olduğu yönünde ciddi iddialar bulunduğu görüşünde. Milli Piyango Genel Müdürlüğü de çekilişlerin kamuoyuna açık olduğunu, 1939’dan bu yana şaibe yaşanmadığını belirtiyor. Yenimahalle gibi İstanbul’un Pendik sakinleri de hallerinden memnun.

Antalya Muratpaşa gibi Ankara’nın Yenimahalle İlçesi de şans oyunlarında son 3 yılda 17 kez büyük ikramiye çıkmasıyla ün yapan yerlerden biri. Bir dönem adı büyük ikramiyeyle anılan Ankara’nın metropol ilçelerinden Çankaya gibi gözlerin çevrildiği Yenimahalle’nin 3 yılda büyük ikramiyelerden kazancı tam 10 milyon 742 bin lira oldu. Habertürk Yenimahalle’ye gitti. Geçen yıl büyük ikramiyelerin hep belli yerlere çıktığını söyleyip şaibe iddiasını gündeme getiren eski CHP milletvekili Atilla Kart’la yeniden konuştu.

"DENETİM BİRİMLERİ HAREKETE GEÇMELİ"

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Kart, hile bulunduğu yönünde ortada ciddi iddiaların olduğu görüşünde. Kart’a göre bu iddiaları ortadan kaldırmanın yolu, Milli Piyango bünyesinde ciddi bir denetime gitmek.

Konu üzerine uzun süre kafa yorduğunu ve klasörlerce bilgi topladığını belirten Kart, “Bunlar arasında soru önergeleri, basın toplantıları, Meclis araştırması ve yapılan takiplerimize ilişkin çalışmalar var. Bana 30-40 yurttaştan bu konuda çok somut bilgi ve belgeler geldi. Bunlar; belirli bayiliklere büyük ikramiyelerin çıkması, TRT’den naklen yayın yapılırken bunun kesilmesi ve bundan kaynaklanan müdahaleler...” dedi.

Bunların da ötesinde bu çekilişlere yasa dışı yol ve yöntemlerle müdahale edildiği iddialarının bulunduğu ifade eden Kart “Bu iddiaların ciddi olarak incelenmesi gerek” dedi.

Atilla Kart, bu konuda son 6-7 ayda kendisine başvurmak isteyen vatandaşların sayısının hayli arttığını da hatırlatıyor. Kart, bu başvuruları, milletvekili sıfatı olmadığı gerekçesiyle geri çevirmiş. Vatandaşları şikâyet için Meclis’e yönlendiren Kart, milletvekillerine de çağrıda bulunup bu yönde harekete geçmelerini istedi.

"TAMAMEN ŞANS"

Habertürk’e konuşan “6070118” No’lu Milli Piyango Bayii sahibi Hüseyin Saydam ise olayı “şans” diye yorumladı. 12 senedir aynı noktada satış yaptığını anlatan Saydam, kendi bayiinden de büyük ikramiye verdiğini belirtiyor ve konuyu, aldığı notu beğenmeyen öğrencinin öğretmenini suçlamasına benzetiyor.

Saydam’a göre ilçeye büyük ikramiye çıkmasının ardından şehir dışından buraya gelenlerin sayısında büyük artış yaşanmış. Oynanan kolon sayısı ve dolayısıyla şans da aynı oranda artmış. “Şaibe iddialarını gerçekçi bulmuyorum” diyen Saydam şunları söylüyor:

"12 yılda ben de çok oynadım, ancak bana isabet etmedi. Bazı vatandaşlar bunu olumsuz yorumluyor. Bence bu durum tam olarak şans. Milli Piyango çekilişleri halka açık. İsteyen vatandaş gidip izleyebilir. Ben de birkaç kez gidip izledim."

Atilla Kart’ın geçen yıl gündeme getirdiği iddiaları üzerine Milli Piyango Genel Müdürlüğü bir açıklama yaparak, 1939’dan bu yana yapılan çekilişlerde hiçbir usulsüzlük tespit edilemediğini hatırlatmıştı.

ŞAŞIRTAN TESADÜFLER

* 1 Mart 2016’da Ankara’dan Sayısal Loto oynayan bir vatandaş iki kupon oynadı, ikisinde de aynı rakamlar vardı... İki kuponuna da büyük ikramiye çıktı. Toplam 1 milyon 82 bin lira kazandı. Hiç ortaya çıkmadı.

* On Numara’nın 5 Mayıs 2015 çekilişinde 10 rakamın isabet ettiği 15 kupondan 13’ü Muğla Yatağan’dan yatırılmıştı. Her kupona 17 bin 488 lira çıktı. Talihli, 13 farklı kuponda aynı rakamları oynamıştı... Toplam 227 bin 344 lira kazandı. Dünyada da yıllardır Sayısal Loto benzeri çekilişler yapılıyor. “Mucize”, “akıl almaz” denilen tesadüfler, şanslar ortaya çıkıyor.

İşte o ilginç tesadüflerden hem dünyadan hem Türkiye’den bazıları:

* Bulgaristan’da 6 Eylül ve 10 Eylül 2009 tarihlerinde yapılan ardışık Sayısal Loto çekilişlerinde, tıpatıp aynı sayılar çıktı. Bu çekilişler, TV’den canlı yayınlanıyordu. Ülkede şaşkınlık yaşandı, spor bakanı olayın araştırılmasını emretti, ama sahtecilik işaretine rastlanmadı.

* ABD’nin Virginia Eyaleti’nde bir kadın, yol kenarındaki bir bayiden iki Powerball bileti aldı. Büyük ikramiyeyi kazanan 14 biletten ikisi aldığı biletlerdi. Yani büyük ikramiye aynı yere ve aynı kişiye iki kere tesadüf etti.

* İngiltere’nin Portsmouth şehrinde yaşayan elektrikçi Mike McDermott, bir yıl içinde, aynı sayılarla oynayarak Sayısal Loto’dan iki kere büyük ikramiye kazandı.

"FAZLA KOLON OYNANMASI OLASILIĞI YÜKSELTİR"

Matematikçi Prof. Dr. Haluk Oral da çok bilet satılması ya da kolon oynanmasının, ikramiye çıkma olasılığını yükselttiğini söyledi. “Bir yerden ne kadar fazla bilet satın alınırsa oraya büyük ikramiye çıkma olasılığı fazla olur. Ancak bu en çok bilet satan yere en fazla ikramiye çıkar anlamı taşımaz. Sadece olasılığı yükseltir” diyen Oral şunları söylüyor:

“Az bilet satan yere de büyük ikramiye rahatlıkla çıkar. Olasılık olarak düşük şeylerin de olması mümkün. İhtimaller hesaplamalarına bakılarak şanslı ilçelere sık sık büyük ikramiye çıkmasını yolsuzluk olarak yorumlayamayız. Yolsuzluk olduğuna dair bir delil varsa mutlaka değerlendirilmelidir ancak sadece ihtimaller hesabına bakarak yolsuzluk çıkartmak çok zor. Bu ancak kriminal bir incelemeyle aydınlatılabilir. Yolsuzluk olsaydı, işin açığını bulanlar aynı bölgede veya büfede aynı yolsuzluğu yapmazlar, farklı bölgelerde denerlerdi."

MİLLİ PİYANGO’NUN OYUNLARI

Bayi sayısı: 15 bin (10 bini Milli Piyango, geri kalanı Sayısal Loto bayii... Bunların 2 bin 77’si İstanbul, Ankara ve Antalya’da bulunuyor.)

Sayısal Loto (1’den 49’a kadar rakam bulunuyor. 6 tutturma olasılığı 13 milyon 983 bin 816’da bir)

Şans Topu (1 ile 34 arasında 5 adet, 1 ile 14 arasında 1 adet olmak üzere 5+1 tutturma olasılığı 3 milyon 895 bin 584’te bir.)

Süper Loto (1’den 54’e kadar rakam bulunuyor. 6 tutturma olasılığı 25 milyon 827 bin 165’te bir.)

On Numara (1 ile 80’lik sayı kümesinden 22 rakam seçiliyor, 10’unu tutturma olasılığı 2 milyon 546 bin 203’te bir.)

EN ÇOK-EN AZ ÇIKAN RAKAMLAR

1’den 49’a kadar olan rakam dizisinde 6 sayının bilinmesiyle büyük ikramiyenin kazanıldığı Sayısal Loto’da 1024 haftada ortaya çıkan bazı istatistikler şöyle:

PENDİK’İN ŞANSI AÇIK

İstanbul, 15 milyona ulaşan nüfusuyla şans oyunlarının en çok isabet ettiği yerlerin başında geliyor. Ancak İstanbul’un 39 ilçesi arasındaki en şanslısı Pendik olarak öne çıkıyor. 3 yılda 14 kez büyük ikramiyenin isabet ettiği Pendikli 14 talihli ve yakınları, 10 milyon 676 bin lira kazanmış. Ama o talihliler kendilerini saklamayı tercih etmiş, ortaya çıkmamışlar. Yıllardır piyango ve loto bayiliği yapan esnaf ise Pendik’e ikramiye çıkmasının en büyük nedenini, ilçede çok fazla kupon oynanmasına bağlıyor. İlçede yaklaşık 100 kadar bayi bulunuyor ve nüfus da 681 binle oldukça fazla...

FAZLA OYUN, İYİ ŞANS

3 yılda tam üç kere büyük ikramiyenin çıktığı Pendik Doğu Mahallesi’ndeki sayısal oyunlar bayisinin işletmecisi ismini vermek istemedi ama “Pendik neden şanslı?” sorumuza yanıt verdi. Aynı noktada 20 yıldır hizmet verdiklerini söyleyen bayi, vatandaşların kendilerini bildiğini, bu bölgede de çok fazla insan sirkülasyonu olduğu görüşünde. “Bu kadar çok ikramiye çıkmasını buna bağlayabiliriz. Nasıl Nimet Abla’ya çok çıkıyor, aynı onun gibi” diyen bayi şu görüşlere yer veriyor:

“Normalde az bilet alan bayiye ikramiye vurma şansı daha düşük ama çok bilet alan bayide durum tam tersi. Fazla oynandığı için buraya çok isabet ediyor. Şimdiye kadar büyük ikramiyenin çıktığı hiçbir talihli buraya geri dönmedi. Bizim bayimizden bir kere Milli Piyango, bir kere Şans Topu ve bir kere de Sayısal Loto’ya büyük ikramiye çıktı. Bu oyunlarda hile yapılıyor iddialarını ise doğru bulmuyorum, çünkü bunların hepsi noter huzurunda yapılan işler.”

500 METRE KUYRUK OLURDU

Pendik Esenyalı Mahallesi’ndeki bayisinden 2 kere büyük ikramiye çıkan Davut Mengi ise şansı başka bir duruma bağlıyor. Ona göre bu bölge kırsal ve şans oyunu daha çok oynanıyor. İnsanlar bu paralara umut bağlıyor. Bir kere Sayısal Loto, bir kere de 10 Numara’dan büyük ikramiyenin bayisinden oyun oynayan kişilere isabet ettiğini söyleyen Mengi, şöyle devam ediyor:

"Önceden buralarda şans oyunlarının oynandığı tek bayi bizimkiydi. İnsanlar oyunu oynamak için neredeyse 500 metre kuyruk oluşturuyordu. Ancak şimdi yeni bayiler açılınca bizim işler azaldı. Bu oyunlarda hile yapılıyor iddiaları ile ilgili ise bir şey bilemem. Biz de bir vatandaşız sonuçta, bir makine alıp onu çalıştırıyoruz sadece."