Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Öğretmenlikten kazanıp dünya turuna yatırım yaptılar

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Öğretmen çift İnci (39) ve Soner Sarıhan (40) tam 7 yıldır, oğulları Tibet Çınar’la birlikte dünyayı karış karış geziyor. Üniversite yıllarından arkadaş olan ve o yıllarda dağcılık sporuna merak saran Sarıhan çifti, 2007’de radikal bir karar aldı. Yaz tatillerini bisikletli seyahatler üzerine programlayan çiftin ilk seyahati, Akdeniz turuyla başladı. 1 haftalık bisikletli provadan sonra Akdeniz’in yollarına düşen çift, bu deneyimin ardından dünyaya açıldı ve seyahatlerini hız kesmeden sürdürdü. Öyle ki, 2009’da oğulları Tibet Çınar’ın doğumu bile yolculuklarına engel olmadı. Tibet, anne sütünden yeni kesilmiş, henüz emzik ve bez kullanan 22 aylık bir bebekken, ailesiyle yollara düşmüştü bile... İlk turunda 3 bin 500 kilometre yol giden minik gezgin Tibet, o gün bugün anne babasıyla bisiklet üzerinde yolları arşınlıyor. Tibet, bu yıl Bursa İznik’te annesinin görev yaptığı okulda öğrenime başlayacak.

        BİSİKLETLE 5 YILDIZLI SEYAHAT

        İznik’te öğretmenliği sürdüren Sarıhan çifti ve oğulları, son seyahatlerinden geçtiğimiz hafta Türkiye’ye döndü. Ayağının tozuyla İstanbul’daki blogger buluşmasına katılan İnci Sarıhan, yolda olmayı şu sözlerle anlatıyor: “Ailenizin, çevrenizin üzerinize yüklediği pek çok konu var. Sürekli bir işin olsun, diploma sahibi ol, emekliliği garantile... Sürekli, değerli şeyler biriktirmeniz fısıldanıyor. Biz, banka hesabındaki değerli şeyler yerine değerli anlar biriktirmeye karar verdik. Dünya turunu bir bebekle yapmak için hayatı bambaşka bir açıdan görmek gerekir, şükürler olsun biz o bakış açısını kazandık.”

        ‘İRANLILAR BİZDEN DAHA ŞAŞKINDI’

        Sarıhan çiftinin görev yaptığı okullar da, etrafta göllerin, dağların ve çam ağaçlarının olduğu Çakırca Köyü’nde. Yani aslında iş hayatları da bir ‘doğa harikası’. İlk yurtdışı seyahatleri İran’ı halen unutamıyorlar: “Hayatımızda ilk kez pasaport almıştık, İran’a bisikletle geçtik. Sınırdaki görevliler bizden daha şaşkındı. Bizdeki korku ve tedirginlik de yerini efsunlu bir hayranlık hissine ve ‘Hayatı dibine kadar yaşıyorum’ duygusuna bırakmıştı. 25 ülke, onlarca şehir, yüzlerce köy gezdik. Milyonlarca kez pedal çevirdik, milyonlarca insan tanıdık. Daha ziyade İran, Rusya gibi ülkelerde hem güvenlik hem de ucuz olması nedeniyle pansiyon ve otelde kaldık. İsveç’te ise ekmek dahi 5 Euro olduğu için, hiç otelde konaklamadan çadırda kalmıştık. Yemeğin ucuz olduğu ülkelerde günlük harcamamız kişi başı 10-25 dolar arasında oldu. Dışarıdan az yiyecek almaya çalışıyoruz. Türkiye’den götürdüğümüz tarhana, ev eriştesi, meyve kurusu ve baharatlarımız her zaman yanımızda oluyor. Marketten aldığımız ürünler de oluyor tabii.”

        ‘FİNLİLER SOĞUK, İSVEÇLİLER SICAK KARŞILADI’

        ‘GEÇTİĞİMİZ KAVŞAKTA CANLI BOMBA SALDIRISI OLDU’

        Elbette bunca yol, Sarıhan çifti için zaman zaman korku dolu anlara da sahne oldu. “Pakistan’da bir kavşakta biz geçtikten bir süre sonra yaşanan canlı bomba saldırısında 15 kişi hayatını kaybetti” diyorlar ve yine güzel anılarıyla devam ediyorlar: “2011’de oğlumuz Tibet Çınar ile yapacağımız ilk uzun yolculukta, Çin sınırları içerisindeki Tibet bölgesinin özgürlüğü için gösteri yapanlarla karşılaştık. Oğlumuzun adının, kendi ülkelerinin ismi olduğuna inanamadılar. Yaşlı bir Tibetli dede, bize dua bayrakları verdi ve bizim için dua edeceğini söyledi. Bayraklar, yol boyu Tibet’in bebek koltuğunda rüzgârda dalgalandı. İsviçre’de tanıştığımız ve köpeği Bambu ile birlikte yürüyerek dünyayı dolaşan 17 yaşındaki Alman genç, hayalleri uğruna yola düşen insanların neler başarabileceğini bize bir kez daha gösterdi.”

        ROTA GOOGLE EARTH’TEN

        Sarıhan çifti; yazın İtalya, İspanya, Portekiz yolculuğuna çıkacak. Rotalarını Google Earth üzerinden planlıyorlar. Tarihi eserlere, doğal güzelliklere temas edebilecekleri rotalar çiziyorlar. Yollarda günlük tutuyorlar. Rotalardan oluşan “Minik Gezgin, Yolda Büyümek” kitabı halen piyasada, “Pedalımda 5 Ülke” ise ikinci baskısını bahar ayında yapacak.

        TİBET’İN OYUNCAKLARI KUŞ TÜYÜNDEN MAKETLER

        Sarıhanlar, oğulları Tibet’e, gittikleri ülkelerde yerel oyuncaklar yapıyor: “Yoldan topladığımız kuş tüyleri ile kuş maketleri yaptığımız oldu. Ama ona en çok çamurla, yaprak ve dallarla oynamayı öğrettik. Çocukların hayal gücü o kadar geniş ki her türlü doğal materyalden oyun kurabilirler. Tibet Çınar’a bir şey öğretmiyoruz aslında, o bize, uzaklaştığımız doğal ve gerçek halimizi hatırlatıyor. Gerçekte hepimiz ailecek yolda büyüyoruz.”

        DÜĞÜN PARASIYLA SEYAHAT

        Duygu-Afgan Karahan çifti, İstanbul’da metropol yaşamından sıkıldıklarını fark ettikleri gün dünya turuna çıkmaya karar verdiler. Bir dergide çalışan çift, aylar öncesinden istifalarını sunup 2014 yılının ağustos ayında çıkacakları tatilin planını ve araştırmasını yaptı. Rusya’dan başladıkları yolculuklarında, 15 ülke, 55 şehri gezdiler. Toplam 39 bin kilometre yol yaptılar. Çift, şimdi dünyayı kaldıkları yerden turlamayı sürdürmeye hazırlanıyor. Afgan Karahan, yola ilk düştükleri anı şöyle anlatıyor: “Eşimle, evlenmeden önce de çeşitli geziler yapmıştık. Misafirperverlik ağı CouchSurfing’e üyeydik. Türkiye’ye gelen hiç tanımadığımız gezginleri evimizde ağırlamakla başladık. 2 yıldan fazla bir süre, evimizi gezginlere açtık. Fark ettik ki, gezmenin parayla, sosyal seviyeyle pek ilgisi yok. İstenildiği takdirde, cüzi miktarlarla dünya turu yapılabilir. Pek çok alternatif yol olduğunu gördük. 2013’te evlendik. Düğünden kalan bir miktar paramız oldu, 1 yıl boyunca da ayrıca para biriktirdik. 10 aylık dünya turuna yetecek parayı biriktirdik ve yola çıktık. Ailemiz bizden torun beklerken, biz çok uzaklardaydık.”

        GEZGİN İSHALİNE YAKALANMAYANA ‘GEZGİN’ DENİLMİYOR

        YAZLIK KIYAFETLERLE SİBİRYA

        Tura başlamadan ‘Nerelere gidilir, ne giyilir, ne yenir?’ araştırması yaptıklarını söyleyen Karahan çiftinin ilk durakları Rusya olmuş. Sadece birer sırt çantası almışlar yanlarına. 2014 Ağustos ayında Rusya’ya gittiklerinde güzel bir hava karşılamış onları. “Sibirya’yı da görmeden olmaz” demişler, ama -1 derece hava ile karşılaşınca kendilerini St. Petersburg’a zor atmışlar. 1 ay geçirdikleri Rusya’da 4 gezginin evinde ücretsiz kalmışlar. En ilginç rotaları ise Rusya’nın en uç noktası Vladivostok’a ulaşmak için trenle gittikleri 10 bin kilometrelik yol olmuş.

        YARIN: MOLDOVA’DA KÖY DÜĞÜNÜNDE HALAY... GAZETECİLİĞİ BIRAKIP BİR ODAYA DÜNYAYI SIĞDIRDILAR... BİR FİLMLE HAYATLARI DEĞİŞTİ...

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa