Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 4 ayda 15 düğün, 12 ton mama

        Ekin TÜRKANTOS / HT CUMARTESİ

        Evlenirken sokak hayvanlarını doyurmak ister misiniz?” sloganıyla hayata geçirilen bir proje “Doyuran Kareler”. Yönetmen ve fotoğrafçı Savaş Çıkrak’ın hayata geçirdiği, oyuncu İdil Fırat, dublaj sanatçısı Cahan Azer ve fotoğrafçı Çiğdem Karabacak’ın da destek verdiği proje, bugüne kadar gerek kulaktan kulağa, gerek sosyal medyadan beğeni alarak büyük bir ilgiyle karşılandı. “Doyuran Kareler”, evlenecek çiftlerin 1500 TL karşılığında mama alarak sokak hayvanlarını doyurmalarını ve bu sayede düğün fotoğraflarını çektirmeyi sağlıyor.

        Bunun karşılığında da proje ekibi gelin ve damadın bu özel günlerini ölümsüz karelerle taçlandırıyor. Amaç, sokak hayvanlarına ve barınaklara mama yardımı yapmak. Projenin kurucusu Savaş Çıkrak, “Bu hizmet kapsamında mama dışında hiçbir ödeme kabul etmiyoruz. Konsepti düğün fotoğrafları olarak belirledik. Geçenlerde bir telefon aldık ve çok önce evlendiğini ancak çocuğunun doğum günü için bir fotoğraf çekimi yaptırmak istediğini söylediğinde onu da kırmadık. Dolayısıyla gelen fotoğraf isteklerini geri çevirmiyoruz. Yeter ki sokak hayvanları doysun” diyor. Ekip, bazen şehir dışından hatta yurtdışından da teklif alıyor. O tip durumlarda biletleri karşılandığında ya da çok ihtiyaç varsa konaklamanın karşılanması durumunda gidebiliyorlar.

        Haziran ayında Beyrut’ta bir fotoğraf çekimi bile yapmışlar. Doyuran Kareler, hayvanseverlerden oluşan bir sosyal sorumluluk projesi aslında. Herhangi bir kuruma bağlı değil. Bu yıl nisan ayında hayata geçmesine rağmen 15 düğün fotoğraflayarak 12 ton mama yardımı yapmışlar. Seçilen barınaklar acil mama ihtiyacı olan ve daha çok İstanbul dışındaki yerler... Onların en büyük dileği gönüllü fotoğrafçıların bu projeye destek vermesi. Çünkü bazı tarihlerde 2-3 düğün çakışıyor ve sadece erken rezervasyon yapanlar projede yer alabiliyor. Oysa ne kadar çok gönüllü fotoğrafçı olursa o kadar çok sokak hayvanı doyacak! “Peki hiç para kazanmadan nasıl oluyor da bu kadar hevesle bu projeyi yürütmeyi istiyorlar?” diye düşünmeden edemiyoruz. Söze Cahan Azer giriyor; “İnsanlar mamaları bize değil, doğrudan bizim yönlendirdiğimiz mama ihtiyacı olan yerlere gönderiyorlar. Mama yardımı yapılan barınaklardan ise tek bir şartımız var. O da, mamaları aldıklarında ve hayvanlara verdiklerinde fotoğraf çekerek bize ulaştırmaları. O fotoğrafları görünce kendim doyuyormuşum gibi seviniyorum. Bu parayla elde edilebilecek bir şey değil. Biz gerçek hayvan severiz ve bu projeyi büyük bir sevgiyle üstleniyoruz.”

        GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR

        Projeye katılmak için önce bir rezervasyon yapmanız gerekiyor. Kaparo olarak da belirlenen barınaklara 500 TL karşılığında mama göndermeniz... Düğünden bir süre önce de kalan mamaları yolladığınızda düğün günü profesyonel ekiple birlikte, belirlediğiniz yerde gerçekleştirebiliyorsunuz. Genelde sabahtan kuaförde başlayan fotoğraf çekimiyle birlikte gecenin ilerleyen saatlerinde de fotoğrafçınız yanınızda oluyor. 1000 kareye yakın fotoğraf çekiyorlar. Çekilen fotoğrafların bir kısmı projenin sosyal medya mecralarında da yayınlanıyor. Diğerleri ise 10 gün içinde dijital olarak elinizde oluyor. Baskı da size ait oluyor. Ekime kadar tüm işlerini askıya alıp bu projeye ağırlık veren ekip, destekçilere ve küçük maliyetlerini karşılayacak sponsorlara ihtiyaç duyuyor. Eğer bunu başarabilirlerse projenin daha da büyüyebileceğine inanıyorlar. İşin en ilginç tarafı ise pek çok kişinin kendi çabalarıyla projeyi duyurmalarında destek olurken hayvan hakları derneklerinin hiçbir desteğini görmemiş olmaları. Savaş Çıkrak eleştirmekle değil harekete geçmekle bir şeylerin başarılacağına inanıyor. “

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa