Çocuğunuzun mutlu olduğunu nasıl anlarsınız?
Her hareketi bir işaret, bunlara dikkat edin
- 1
Bir anne baba çocuğunun mutlu olmasından başka ne ister ki? Peki, çocuğunuzun gerçekten mutlu olup olmadığını nasıl anlarsınız?
- 2
Çocuk gelişim uzmanları çocuğunuzun mutlu olduğunu anlamanız için yanıtlamanız gereken sorular ve dikkate almanız gereken işaretleri şöyle sıralıyorlar:
- 3
Çocuğunuz konuşkan, sevgi dolu, güler yüzlü, şakacı, neşeli, heyecanlı ve hareketli mi?
-
- 4
Çocuğunuz doğrudan iletişim kuruyor mu? Ona mutlu olup olmadığını sorun. İyi ve kötü, hissettiklerini keşfedin.
- 5
Hangi duyguları değişken hangileri değil? Çocuğunuzla duyguları üzerine bir konuşma yapın
- 6
Çocuğunuzun arkadaşları var mı ve onlar tarafından oyuna çağırılıyor mu? Akranları tarafından kabul edildiğini hissediyor mu? Arkadaşlarıyla birlikteyken rahat ediyor mu?
-
- 7
Çocuğunuz evde, odasında kendini izole mi ediyor, yoksa ailesiyle iletişime mi geçiyor?
- 8
Çocuğunuz düzenli uyuyor ve düzenli besleniyor mu? Uyku ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler var mı?
- 9
Okul performansında ve notlarında ani bir düşüş fark ettiniz mi? Eğer okulda kazandığı bir başarı varsa ya da düzgün bir şekilde yerine getirdiği bir görev varsa bunu size göstermekten çekinmeyecektir.
-
- 10
Çocuğunuz hayatından şikayetçi mi?
Tüm bu işaretler aynı zamanda ebeveynlerin de mutluluk belirtileri aslında. Çünkü anne babalar çocukları mutlu olduğunda ve onların mutluluk işaretlerini fark ettiklerinde kendilerini iyi hissederler.
- 11
Şunu unutmamak gerekiyor ki hiç kimse, buna çocuklar da dahil, sürekli mutlu olamaz. Sizin çocuğunuzun da hüsrana uğradığı, üzgün olduğu ya da bir şeylere öfkelendiği zamanlar olacaktır.
- 12
Çocuğunuzun sıkıntılı olduğunu anlamanın yolları:
En kolay yol kuşkusuz konuşmaktır. Onu en çok nelerin üzdüğünü ve nelerin korkuttuğunu sorun. Onunla iletişim kurarken sözlerinize dikkat etmelisiniz. -
- 13
Onun korkularını ve acılarını kabul edin. Siz kendiniz de o yaşlarda aynı korkuları yaşamış olabilirsiniz ama çocuğunuzun ağzından bunları dinleyip pozitif sözcükler seçerek onu cesaretlendirin.
- 14
Ona sorun olmadığını, sizin yanında olduğunuzu söyleyin. Onu dinleyip sıkıntısıyla ilgili onu teselli edin.
- 15
Ebeveynler çocuklarının ruh hallerine; okul, arkadaşlar, sorunlar, başarılar ve diğer sosyal konular hakkındaki tutumlarına dikkat kesilmeliler.
-
- 16
Çünkü tüm bu konular çocukların hayatında çok önemli yer tutar ve onların kişiliklerinin şekillenmesine katkıda bulunur.
- 17
Mutsuz çocuklar, korkuları olan çocuklardır. Asık suratlı, ciddi ve katı görünürler.
- 18
Mutsuz çocukların genelde az arkadaşları, bol miktarda korkuları ve tıpkı akranlarıyla olduğu gibi büyükleriyle de zayıf ilişkileri olur.
-
- 19
Mutsuz çocuklar zorbalık yapabilirler, agresif tutum sergileyebilirler.
Kaynak: Pudra.com