Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

HİLAL ÖZTÜRK / AHT

Türkiye, Avrupa Konseyi’nin çocuk istismarını önlemek için hazırladığı sözleşmeye geçen ay imza attı ve uygulama sözünü verdi. Ancak Türk yargısı, çocuk cinsel istismarının sembol davası haline gelen N.Ç. hakkında “para karşılığı ve kısmen gönüllü olarak cinsel istismara uğradığı” yorumunda bulunarak sözleşmeye aykırı karar verdi.

19. MADDEYE AYKIRI

Türkiye’nin altına imza attığı sözleşmenin 19. maddesi, N.Ç. davasındaki ceza indirimi yorumunun yanlış olduğuna dair en açık yanıtı veriyor. Çocuk fuhuşuna ilişkin suçlar başlığıyla yer alan bölümde, para vererek ya da vaatte bulunarak çocukla cinsel ilişki, “çocuğu fuşuha zorlamak” olarak kabul ediliyor. Bu eyleme de “çocuğun cinsel istismarı” suçuna göre ceza verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Para karşılığı çocuğun cinsel olarak istismar edilmesinin ceza indirimi gerekçesi olamayacağı ayrıca vurgulanıyor. Sözleşmedeki her hüküm, çocuk cinsel istismarına karşı devletlerin alması gereken önlemleri kesin olarak ortaya koyuyor. Sözleşmenin 10. maddesinde çocukla kendi rızasıyla dahi olsa cinsel ilişkiye girilmesi, hiçbir indirime tabi olmadan cinsel saldırı suçu olarak kabul ediliyor.

YARGITAY ONADI

Mardin’de 8 yıl önce, iki kadın tarafından para karşılığı 26 erkekle birlikte olmaya zorlanan N.Ç. davasında, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi “para karşılığı ve kısmen gönüllü olarak cinsel istismara uğradığı” yorumu yapmıştı.

Aralarında asker, memur, korucu, esnaf ve öğretmenlerin de bulunduğu sanıkların alt sınırdan cezalara çarptırılmaları tepkilere neden olunca, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nadir Özsoy kendisi ve heyetteki hâkim arkadaşları adına “verdikleri karardan müsterih olduklarını” açıkladı. Yargıtay Başsavcılığı da mahkemenin kararına uygun görüş bildirdi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi de başsavcılığın görüşüne uyarak N.Ç. davasına noktayı koyarak kararı onadı.

Tülay ŞUBATLI / AHT

'ABLA BAK YAPACAKLARINI YİNE YAPTILAR'

Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, Yargıtay’ın kararının adalete olan güveninin tamamen yok olmasına sebep olduğunu söyledi. Baydemir, Yargıtay’ın kararını duyduğunda N.Ç.’nin tepkisini şöyle dile getirdiğini anlattı:

“Abla bak bana yine yaptılar yapacaklarını. Ben bunlardan zaten bir şey beklemiyordum. Adaletten ümidimi kestim. Çünkü senelerdir bana her türlü haksızlık yapıldı.”

'ANNEYİM, KABUL EDEMİYORUM'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Yargıtay’ın kararını değerlendirdi. Bakan, “Asla o çocuk gönül rızasıyla ilişkiye girecek durumda, ruh durumunda, beden durumunda değildir. Bu bakış açısı, bir erkek bakış açısıdır. Kendi vicdanımda da ben bir kadın, bir anne olarak kabul edemiyorum. Bu bakış açısı, bir erkek bakış açısıdır” dedi.

ANKARA

'BU AKLAMA İNSANLIK SUÇUDUR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Yargıtay’ın N.Ç. kararına tepkisini Twitter’dan gösterdi. Çelik, “Tecavüze uğrayan 13 yaşındaki çocuğun, tecavüzcülerinin aklanmasına ‘yargı kararı’ denemez. Bu aklama insanlık suçudur. İnsanlıkla bağdaşmaz’’ dedi.

AK Partili Çelik'ten tepki...
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ