Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Bugünkü Irak ve Suriye topraklarında MÖ 1800’lü yıllarda yaşayan Babil uygarlığının, yıldızları izlemek için karmaşık geometri hesaplamaları yaptığı belirlendi. Babillilerin tabletlere işlediği metinler, astronomide ileride olduklarını gösteriyor

MilattanÖnce 1800’lü yıllarda ortaya çıkan Babil uyarlığının gece gökyüzünde Jüpiter gezegeninin hareketlerini izlemek için geometriyi kullandığı belirlendi. Science bilim dergisinde yer alan araştırmaya göre, yıldızları izlemek için karmaşık geometrik hesaplamalar yapan Babillilerin bu tekniği MÖ 350 yıllarında geliştirdikleri düşünülüyor.

Araştırmayı kaleme alan Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nden Prof. Mathieu Ossendrijver “Hesaplamaları fizik ve diğer tüm bilim dalları için bir temel oluşturuyor” dedi. Babillilerin hesaplamalarını kaydettikleri kil tabletlerde çivi yazısıyla işlenmiş metinler, Babillilerin astronomide çok ileride olduklarını gösteriyor. Prof. Ossendrijver “Gökyüzünde gördükleri şeylerin raporlarını yazmışlar ve bunu çok uzun bir süre, yüzyıllar boyunca yapmışlar” dedi.

HIZI, YATIK DÖRTGENLE BELİRLEDİLER

Son araştırmalar, Babillilerin matematikte de oldukça ileri olduklarını, hareket eden nesnelerin konumu ve süratini bulmak için kavisler kullandıklarını da gösteriyor. Prof. Ossendrijver 19. yüzyılda çıkarılan British Museum arşivlerinde saklanan 5 Babil tabletini inceledi. Babilliler, Jüpiter gece gökyüzünde belirince hızı ve mesafesini ölçmek için trapezoid olarak adlandırılan 4 kenarlı şekiller kullanmış. Prof. Ossendrijver “Yatık dörtgen şekli, Jüpiter’in zaman içinde değişen hızının hesaplanmasını sağlıyor. Şeklin bir ekseni, yani yatay tarafı zamanı, diğer ekseni, dikey tarafı da hızı temsil ediyor” dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ