Fazla yalnız kalmak beyne fonksiyonlarına zarar veriyor! Unutkanlık yapıyor!
Yalnızlığın uzun süreli etkisi depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Amerikalı nörobilimciler sosyal izolasyonun beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini gösteren makaleler yayınladı.
- 1
Science Direct, PubMed gibi makale organlarında yayınlanan çalışmalara göre, uzun süreli yalnızlık, şiddetli fiziksel, duyusal ve bilişsel sonuçlar doğurabiliyor.
- 2
ÖMRÜ KISALTIYOR
Aynı zamanda erken ölüm oranını yüzde 26 oranında artırıyor. Erken ölüm oranının artmasının sebebi ise yaşanılan yüksek kortizol oranı, tansiyon ve enflamasyon.
- 3
Ayrıca sosyal olarak toplumdan uzaklaşmak intihar oranını artırıyor. Kronik stres ve beyinin hafıza, mekânsal oryantasyon, duygusal düzenlenmesi için önem arz eden hipokampüsünün olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
-
- 4
HAFIZA KAYBI YAŞANABİLİYOR
Bu sebeple sosyal izolasyonu çok uzun süre yaşayan insanlarda hafıza kaybı görülebiliyor. Ayrıca bilişsel kavrama problemi ve depresyon görülebiliyor.
- 5
Yapılan çalışmalar depresyonun hipokampusteki ekstra hücre ölümlerini artırdığını ve antidepresan etkisi veren faktörü baskıladığını gösteriyor.
- 6
Gün ışığından uzak durmak veya kalmak, duyumsal yoksunluk yaşamak yalnız hisseden insanlarda sirkadiyen ritimlerini (24 saatlik döngü) etkileyen psikoz ve düzensizlikler görülebileceği de kaydedilmiş.
Fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bir aylık bir izolasyon yaşayan canlı beyninin duyumsal ve motor bölgelerinde yüzde 20’ye varan küçülmeler saptandı.
-