Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye'nin kalbi bugün orada atıyor! 3 Bakan da orada!

        Türkiye'nin birçok ilinden ve yurt dışından genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde, "Asım'ın nesli asrın yürüyüşünde" sloganıyla "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" etkinliğine katılmak üzere, Sarıkamış ilçesinin Soğanlı ve Allahuekber dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesi'nde bir araya geldi.

        Türkiye'nin dört bir yanından gelen, her yaştan yaklaşık 20 bin kişi, şehitleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünde buluştu. 'Gençlik Şühedanın İzinde Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, valiler, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları, bölge komutanları, askerler, izciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Katılımcılara kamyonlarla erzak ve Türk bayrağı dağıtıldı. Askeri helikopterin sürekli güvenlik amacıyla uçuş yaptığı yürüyüş kar yağışı altında dualarla saat 10.30'da başladı. Katılımcılar, dev bayrak ve Atatürk posterleri taşıyarak, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla kar yağışı altında yürüyüşe başladı. Zorlu yürüyüşe katılanlar, 6,5 kilometrelik 'Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu'nu izleyerek, Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki tören alanında yürüyüşü sonlandıracak.

        REKLAM

        Birinci Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinliğe, soğuk hava ve kar yağışına rağmen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

        SABAHA KADAR NÖBET TUTTULAR

        Kardan yapılan asker heykeli önünde toplanan öğrenciler, vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri sabahın ilk ışıklarına kadar nöbet tuttular. Ankara'dan Kars'ın Sarıkamış ilçesine yaklaşık 800 kişi ile birlikte çıkarma yaptıklarını belirten Kars, Ardahan ve Iğdır Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım her sene buradaki anma etkinliklerine katıldıklarını söyledi. Üç gün süren etkinliklere katılıp nöbetlerini tutup, yürüyüşlere katıldıklarını ifade eden Erdoğan, "Sarıkamış'a federasyonumuzun yönetim ve yüksek istişare kurulu ile birlikte yaklaşık 800 kişi ile birlikte geldik. Her yıl burada üç gün süren etkinliklere katılarak şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Burası Çanakkale'nin alt yapısı. Kayıtsız ve şartsız kendini vatana feda etme destanıdır Sarıkamış. Onlar olmaza bu kadar rahat edemezdik. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz, yaşayacağız da. Birlikte olmalıyız, ülkemize sahip çıkacağız çünkü başka bir Türkiye yok" diye konuştu.

        Güzergahlarda jandarma ve polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Toplanma alanına giden 7'den 70'e herkes ellerinde Türk bayraklarıyla güvenlik önlemi alan jandarma ekipleriyle fotoğraf çektirdi.

        65 yaşındaki Nazime Toptaş, yürüyüşe katıldıklarını belirterek "Şehitler için yaşıyoruz, şehitler için öleceğiz, onlar için buradayım. 65 yaşındayım, İstanbul'dan geldim. İyi ki geldim, dualarımız onlarla." dedi.

        BAKAN VARANK: SARIKAMIŞ RUHU İLE MÜCADELE EDİYORUZ

        Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Rabbim Sarıkamış Şehitlerimizden razı olsun. Onların o adanmışlığı, o kahramanlığı, o cesareti bugün bizlere yön veriyor. Bin yıldır bizi bu topraklardan atmaya çalışanlarla Sarıkamış ruhu ile mücadele ediyoruz." dedi.

        Bakan Varank, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüşün ardından Ayyıldızlı Tören Alanı'nda yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta şehit verilen tüm kahramanları rahmetle, minnetle andıklarını söyledi.

        Sarıkamış'ın bizi millet yapan, bu toprakları vatan kılan, tarihin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

        "Sarıkamış'ın bize anlattığı çok ders var, bıraktığı çok miras var. Buradaki kahramanlık destanı gün gibi ortadadır. Cihan devleti Osmanlının birçok beldesinden gelen Mehmetçikler, ezan sesini bu topraklardan dindirmemek, bayrağımızı indirmemek için gözünü kırpmadan şehadete yürüdüler. Burada gösterilen kahramanlık cesaret, adanmışlık sayesinde üzerinde nefes alıp verebildiğimiz bir vatanımız var. Şu Allah'u ekber dağları ki başlı başına bir kahramanlık anıtıdır."

        Varank, Sarıkamış'ta girişilen mücadele ruhunun iki ay sonra Çanakkale'de zaferi getirdiğini anlatarak, bu ruhun bir yıl sonra da Kut-ul Amere'de zaferi getirdiğini anlattı.

        Sarıkamış'ın İstiklal Savaşı'nda mutlak bir zafere yol açtığını vurgulayan Varank, "Rabbim Sarıkamış Şehitlerimizden razı olsun. Onların o adanmışlığı, o kahramanlığı, o cesareti bugün bizlere yön veriyor. Bin yıldır bizi bu topraklardan atmaya çalışanlarla Sarıkamış ruhu ile mücadele ediyoruz. 15 Temmuz'da, Fırat Kalkanı'da Zeytin Dalı'nda işte o ruhla mücadele ettik." ifadesini kullandı.

        Bakan Varank, gençlere şöyle seslendi:

        "İşte bu yüzden her alanda bağımsızlığımız güçlendirecek adımlar atıyor, bilimde sanayide teknolojide, Güçlü bir Türkiye'yi inşa ediyoruz. Sevgili gençler dedelerimizin zorlu mücadelesini bir nebzede olsa tecrübe etmeye çalışıyoruz. Allah Sarıkamış gibi zor mücadeleyi bir daha bizlere ve çocuklarımıza yaşatmasın. Siz gençlerden beklentimiz aziz şehitlerimizin mücadelesini daha da yukarıları taşımasıdır. İlimde teknolojide sanayide, kültürde, sporda sanatta ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin ötesine ulaştırmanızdır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa