Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türk zırhlıları ihracata yürüdü - İş-Yaşam Haberleri
        • 1

          Nurol Makina, 4x4 segmentinde zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı ve özel amaçlı platformların özgün sistem tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştiriyor.

        • 2

          Şirket, 2017'de zırhlı araçlarına gösterilen ilgi dolayısıyla üretim, teslimat ve yeni sipariş anlamında oldukça hareketli bir yıl geçirdi. Askeri birliklerle güvenlik güçlerinin meskun mahal ve kırsal alanlar dahil, her türlü bölge ve arazi şartlarında harekat ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla üretilen Ejder Yalçın, 2014'te hizmet vermeye başladı.

        • 3

          Sahadan gelen geri beslemelerle yenilenen ve geliştirilen Ejder Yalçın II'nin teslimatları 2016'da gerçekleştirilirken, aynı yıl aracın yeni versiyonu Ejder Yalçın III'ün geliştirilmesi tamamlandı. Türkiye'de güvenlik güçlerine hizmet veren Ejder Yalçın 4x4 sayısı her geçen gün artarken, bu araçlar geçen yıl yabancı ülkelerin envanterine de girmeye başladı.

        • 4

          Ejder Yalçın, operasyonel anlamda Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından Zeytin Dalı Harekatı'nda da sınır ötesi deneyimi yaşayarak güvenlik güçlerine katkı verdi.

        • 5

          İHRACAT HABERLERİ ART ARDA GELDİ

          Ejder Yalçın'ı geliştirmeye devam ederken ihracatına yönelik de yoğun bir çalışma yürüten Nurol Makina, bunun karşılığını geçen yıl Tunus'a yaptığı ilk satışla aldı. Yurtiçi siparişleri karşılarken Tunus'a yeni ülkeler eklemek için birçok ülkede tanıtım ve testlere katılan Nurol Makina, bu çabalarına da yanıt buldu.

        • 6

          Araçlar, geçen yıl Romanya, Slovakya ve Özbekistan'ın da aralarında olduğu 7 ülkedeki zorlu testlere katılarak performansını gösterdi. Ejder Yalçın, geçen yılı Tunus ve Özbekistan dahil farklı ülkelere ihracat başarısıyla kapattı.

        • 7

          Bu gelişmeler doğrultusunda yurtdışı kullanıcıların envanterine giren Ejder Yalçın araçlarına yenileri eklenirken, önümüzdeki yıllara yayılan siparişler dikkate alındığında bu sayı çok daha yukarıya çıkacak.

        • 8
        • 9
        • 10
        • 11

          YERLİ MÜHİMMATTA MKEK DAMGASI

          Başbakan Binali Yıldırım'ın, Türkiye'nin güvenliği ve Suriye'deki terörist yapılanmalara karşı yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili "Harekatta yüzde 70-75 milli ve yerli mühimmat kullanıldı" ifadesindeki kullanım oranının büyük bir kısmını MKEK üretimi mühimmatlar oluşturuyor.

        • 12

          Geçmişten gelen bilgi birikimi ve tecrübesiyle günümüzün modern silah ve mühimmat anlayışlarına göre üretimlerine yön veren MKEK, yerli, milli ve özgün tasarımlı ürünleriyle TSK ve emniyet güçlerinin gücüne güç katmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

        • 13

          216 MİLYON DOLARLIK YURT DIŞI SİPARİŞ

          MKEK, her türlü silahın ve mühimmatın üretilebildiği, rekabetin üst düzeye çıktığı savunma sanayisinde gücünü artırabilmek amacıyla hem Türkiye’de hem de yurt dışında etkin bir çalışma yürütüyor. Kurum, bu çabaları sonucu 2016'da Türk savunma sanayisinde en fazla ihracat yapan üçüncü firma oldu.

        • 14

          İhracatta birinci ve ikinci firmaların havacılık konusunda faaliyette bulunduğu dikkate alındığında, 2016'nın savunma sanayisinde en fazla ihracat gerçekleştiren firması kendi alanında MKEK oldu. Halihazırda MKEK'nin 216 milyon dolarlık ihracat siparişi bulunuyor. MKEK'nin son dönemde dikkati çeken ürünlerinin başında Fırtına Obüsü Silah Sistemleri ve mühimmatı geliyor.

        • 15

          Zeytin Dalı Harekatı'nda TSK tarafından yoğun olarak kullanılan Fırtına Obüs Silah Sistemleri ve 155 milimetrelik mühimmat, daha önce Fırat Kalkanı Harekatı'nda da güvenlik güçlerine önemli katkı verdi.

        • 16

          155 milimetre 52 Kalibre Fırtına Silah Sistemi, başlangıçta Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Güney Kore'den satın alınan silah sistemleri üzerinde MKEK tarafından yapılan yerlileştirme çalışmaları sonucu milli olarak üretildi. Fırtına obüsleri 65 kilometre hıza, yüzde 60 meyile tırmanma özelliğine sahip bulunuyor.

        • 17

          47 ton ağırlığında, 5 mürettebat kapasiteli, otomatik mermi doldurma, gece görüş ve NBC koruma sistemleriyle donatılan "Fırtına", seri olarak dakikada 2 mermi, ani (darbeli) 15 saniyede 3 mermi atış yapabiliyor.

        • 18

          Fırtınada, yivli-setli 52 kalibre silah sisteminde hidrolik otofretajlı namlu kullanılıyor. Engebeli arazi dahil her türlü arazi ve hava koşulunda rahatça harekat icra edebilen "Fırtına", hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır hale geliyor ve ilk 15 saniye içinde ani atış olmak üzere, atış görevini bir dakika içinde tamamlayabiliyor.

        • 19

          SAVUNMANIN 'HIZIR'I PATLAMA TESTİNE GİRDİ

          Hızır, bu süreçte performansını ve kabiliyetlerini ispatlamak için bir dizi teste katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin operasyon gücünü artırmada önemli bir unsur olmaya aday 4x4 Zırhlı Muharebe Aracı Hızır, patlatma dahil, tüm testlerden başarıyla geçerek tam puan aldı.

        • 20

          Türkiye'nin zırhlı kara aracı üreticileri arasına katılan Katmerciler AŞ tarafından geliştirilen Hızır, 400 beygirlik motor gücüyle segmentinin en güçlüsü olma iddiasını, diğer alanlardaki performansıyla da üst seviyeye çıkarmak istiyor.

        • 21

          NATO standartlarındaki araç, yüksek manevra kabiliyetiyle dikkati çekiyor. Araçta hem yüksek güvenlik hem görev yapacak personelin rahatlığı ve konforu için tüm ayrıntılar gözetiliyor. Bağımsız süspansiyonlu ve 4x4 özelliğiyle arazi koşullarında yüksek stabilite sağlayan, tam otomatik şanzımana sahip Hızır'ın, yüksek balistik korumanın yanı sıra mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek dayanıklılık sergilediği bağımsız testlerle de kanıtlandı.

        • 22

          Yurtdışı merkezli, bağımsız bir kuruluş temsilcisinin gözetiminde gerçekleştirilen patlatma testlerinde, hem alt bölgesinden hem de yan taraflardan yapılan patlatmalarda aracın beklentilerin üzerinde bir dayanıklılığa sahip olduğu ortaya çıktı.

        • 23

          NASA VE ABD ORDUSUNA TÜRKİYE'DEN 'SMART KAMERA'

          Miops Teknoloji Kurucu Ortağı Onur Çelik, ürünün farklarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Miops Smart ürünümüzü muadilleriyle kıyasladığımızda, kablosuz olarak akıllı cihazlar aracılığıyla da kontrol edilebilen komple bir çözüm sunduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

        • 24

          Şirketin 2018 yılında 10 milyon dolar ihracat hedeflediğini aktaran Çelik, Yıldız Teknopark'ta olmanın avantajlarına ve firma hedeflerine ilişkin, şu açıklamalarda bulundu:

        • 25

          "Yıldız Teknopark içerisinde diğer firmalar ile işbirlikleri yapma ve farklı sektörler ile sinerji oluşturma fırsatı bulduk. Böylece Ar-Ge süreçlerimiz daha hızlı ve verimli hale geldi. 2016 gibi kısa bir süre önce kurulmuş olmamıza rağmen 20 ülkeye satış yapar duruma geldik. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok yerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2018´de 10 milyon dolar ihracat hedefi koyduk."

        • 26

          Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, "Ar-Ge çalışmalarına destek vermekten büyük memnuniyet duyduğumuz Miops Teknoloji'nin yeni ürünü Miops Smart, fotoğrafçılara anlık fotoğraf çekimi sağlamasının yanı sıra ışık, ses, lazer gibi dahili sensörleri sayesinde, ortamda insan bulunmasının tehlike arz ettiği durumlarda da fotoğraf çekimini otomatik hale getiriyor" dedi.

        • 27

          Miops Smart ile birlikte, yıldırım fotoğrafçılığının gece ve gündüz ayırt etmeksizin çok kolay hale geldiğini belirten Güner, şöyle konuştu:

        • 28

          "Balon patlaması, bardak kırılması, su damlalarının sıçrama anı gibi milisaniyeler içinde gerçekleşen olaylar için de istenilen anın fotoğrafı rahatlıkla çekilebiliyor. Havada bir kurşunu fotoğraflamak, bir nesnenin patlama anını çok yüksek hızlı fotoğraf makinelerine ihtiyaç duymadan çekebilmek de profesyoneller başta olmak üzere tüm kullanıcılara büyük fayda sağlıyor."

        • 29

          SAVUNMANIN EN YENİSİ 'HIZIR' SAHAYA İNİYOR

          "Hızır 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı", Katmerciler AŞ tarafından üretiliyor. Şirket başta bu proje olmak üzere 2018'de Hızır'ın hibrit versiyonunun geliştirilmesi ve ihracat konusunda yoğun bir çalışma yürütecek.

        • 30

          Katmerciler AŞ İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır gözetleme projesine yönelik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve ASELSAN ile toplantılar yaptıklarını söyledi. İzmir'deki fabrikalarında aracın prototipi üzerinde çalışıldığını ifade eden Katmerci, prototipin onayının ardından seri üretimini Ankara'daki yeni tesislerinde gerçekleştireceklerini belirtti. Katmerci, şöyle konuştu:

        • 31

          Ankara'daki ilk seri üretimimiz ASELSAN ile imzaladığımız Hızır Projesi olacak. Bu aracımız keşif-gözetleme amaçlı kullanılacak ve bu yönde donatılacak. Hızır'la Türkiye'de ilk kez 400 beygirlik bir motor kullandık. Bu, aracın daha kuvvetli olması açısından büyük avantaj sağladı. Beygir başına düşen tonu daha yüksek bir araç tasarladık. O yüzden elimiz daha rahattı.

        • 32

          Hızır'da, aracın manevra ve operasyon yeteneğini dikkate almakla kalmıyor, aracın taşıdığı canlara maksimum koruma sağlamasına önem veriyoruz. Hızır, NATO standartlarında, balistik seviyesi yüksek, mayına karşı yüksek koruma seviyesiyle ve yüksek manevra kabiliyetiyle askerimizin ihtiyaç ve beklentilerini tam olarak karşılayan, çatışma bölgelerinde ve sahadaki güvenilir bir dostu olacak. Aynı zamanda bakım ve onarımı son derece kolay bir zırhlı. Ülkemizin içinde bulunduğu ateş çemberini dikkate aldığımızda ordumuzun operasyon gücünü artırmada ve askerimize yüksek güvenlik sağlamada çok önemli yardımcılar olacak.

        • 33

          Aracın prototipini yüzde 70 civarında tamamladık. Önümüzdeki ay tümüyle tamamlanacak ve kalifikasyon testlerine hazır olacak. İlk teslimat tarihi kritik tasarımdan sonra netleşecek. Teslimatların tümünü 2018 içerisinde tamamlayacağız.

        • 34

          İLK HİBRİT ZIRHLI İÇİN TASARIM DEĞİŞİYOR

          Katmerci, ASELSAN'la Hızır için yürüttükleri "Türkiye’nin ilk hibrit konsept zırhlı aracı" projesine ilişkin de bilgi verdi.

        • 35

          Otomotiv sanayisinin hibrit ya da elektrikli araca yöneldiğini, bunun ilerleyen dönemde zırhlı araçlara da yansımasını beklediklerini dile getiren Katmerci, hibrit aracın maliyet ve operasyonel anlamda birçok avantajı bulunduğunu vurguladı. Katmerci, hibrit araçla elde edilecek kazanımlara ilişkin şunları kaydetti:

        • 36

          Motor hacmini küçültüp torkunu, kuvvetini artırabileceğiz. Bu da aracın aerodinamik dizaynını değiştiriyor ve görüş kabiliyetini artırabiliyorsunuz. Şu anda araçla ilgili yeni bir tasarım yapmaya çalışıyoruz. Tasarımdaki yenilik ve iyileştirmelerle bu yıl içerisinde testlerini tamamlamayı hedefliyoruz.

        • 37

          Hibrit araçla operasyonel anlamda belirli bir süre tümüyle sessiz olarak ilerleyebiliyorsunuz. Bu da düşmanın sizi fark etmemesini sağlıyor. Yine egzoz ve motor ısısı olmadığında termal olarak da görüntülenme riski düşüyor. Bu projeyle ithal edilen bazı komponentlerden de kurtulma olanağı olacak. Örneğin, hibrit araç tasarladığımızda doğrudan akslardan tahrik alacağı için transfer kutusuna, dolayısıyla bir ithal girdiye olan ihtiyaç ortadan kalkacak.

        • 38

          Maliyet anlamında yakıt tasarrufu olacak. Gelecekte orduların envanterinde bu tür araçların artacağını düşünüyoruz. Türkiye'de bunu ilk kez gerçekleştiriyor olacağız. En yakın zamanda da kuvvetlerimizin envanterine gireceğini inanıyoruz. Amacımız bu yıl içerisinde testlerin tamamlanmasıyla aracı kuvvetlerin kullanımına hazır hale getirmek.

        • 39

          HAVA SAVUNMAYA 'TOP'LU KALKAN

          Türkiye için kritik öneme sahip hava savunma sistemlerinin milli imkanlarla geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bu alandaki ihtiyaçlarının milli çözümlerle karşılanmasına yönelik çabalarda önemli bir adım daha atıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN arasında imzalanan kısa menzilli ve alçak irtifa hava savunma sistemi sözleşmesi doğrultusunda, Ateş İdare Cihazı (AİC) ve parçacıklı mühimmat seri üretimiyle 35 milimetre Çekili Top Modernizasyonu çalışmaları başladı.

        • 40

          Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi'nin (KORKUT) yanı sıra geliştirilme süreci başarıyla tamamlanan söz konusu ürünler, Türk savunma sanayisinin bu alanda aldığı mesafeyi göstermesi açısından önem taşıyor. KORKUT Projesi ile TSK'nın hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla parçacıklı mühimmatları da kullanabilen yeni namlulu hava savunma sistemleriyle güçlendirilecek.

        • 41

          KORKUT, bir sistem olarak Komuta Kontrol Aracı (KKA) ve Silah Sistemi Aracı'ndan (SSA) oluşuyor. KKA, 3 boyutlu arama radarıyla hedef tespit ve takibini gerçekleştiriyor. Ayrıca yerel hava resmini oluşturuyor ve tehditleri değerlendirerek, SSA'lara hedef ataması yapıyor. SSA ise hedefi, atış kontrol radarı ya da elektro-optik algılayıcılarla takip ederek, 2 adet 35 milimetrelik topuyla ateş altına alıyor. Bu toplar, 35 milimetre parçacıklı mühimmat kullanıyor. Sistem, KKA üzerinden, üst düzey komuta-kontrol sistemleriyle entegre şekilde de çalışabiliyor.

        • 42

          KATMANLI HAVA SAVUNMASI

          Seri üretimi yapılacak AİC, ​​​​35 milimetre çekili hava savunma toplarının yanı sıra HİSAR Projesi kapsamında geliştirilmekte olan Füze Fırlatma Sistemi'nin de atış ve komuta kontrolünü üstlenecek. AİC üzerinde 3 boyutlu arama radarı, takip radarı ve elektro-optik algılayıcı sistemi bulunuyor. ASELSAN tarafından geliştirilen sistem hedefin tespit edilmesi, dost/bilinmeyen teşhisinin yapılması, takibe alınması ve etkisiz hale getirilmesi için gerekli tüm fonksiyonları yalnızca kendi alt sistemlerini kullanarak gerçekleştirebiliyor.

        • 43

          ÇEKİLİ TOPLARA YENİ YETENEK

          ​​ASELSAN, 35 milimetre Çekili Top Modernizasyonu ile TSK envanterinde bulunan toplara, hava tehditlerine karşı etkinliğin istenilen düzeye çıkarılmasında önemli rol oynayan parçacıklı mühimmat atma yeteneği kazandıracak. Toplarda bulunan alt sistemler, güncel teknolojiye uygun yeni sistemlerle değiştirilecek ve ihtiyaç duyulan mekanik iyileştirmelerle etkin bir hava savunma silahı ortaya çıkarılacak.

        • 44

          PARÇACIKLI MÜHİMMAT ETKİNLİĞİ ARTIRACAK

          35 mm parçacıklı mühimmat ise sözleşme kapsamında üretilecek hava savunma sistemlerinin etkinliğini önemli ölçüde artırıyor. Ürün, özellikle düşük birim önleme maliyetiyle ön plana çıkıyor. Yürütülen projeler kapsamında dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu bu teknolojiye Türkiye de sahip olurken, söz konusu yetenek TSK'nın farklı unsurlarına yaygınlaştırılacak. ​​​​Günümüzde sayıları hızla artan seyir füzesi, havadan karaya füzeler, insansız hava araçları ve benzeri hava tehditlerine karşı namlulu silah sistemlerinin etkinlik düzeylerinin artırılması ihtiyacı, yeni nesil "programlanabilir parçacıklı mühimmat" kullanımını gündeme getirdi.

        • 45

          FÜZE SİSTEMLERİNDE MİLLİ ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

          Öte yandan, HİSAR-A ve HİSAR-O füze sistemlerinin devam eden geliştirme çalışmalarının başarıyla tamamlanmasıyla hava savunma şemsiyesinin önemli iki katmanında daha milli çözümler üretilmiş olacak. Bunların yanı sıra uzun menzilli bölge hava ve füze savunmasına yönelik Türk savunma sanayisinde özgün ve milli bir çözümün üretilmesi için çalışmalar sürüyor.

        • 46

          MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ İÇİN BU YIL İMZALAR ATILACAK

          Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan projeyle, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurtiçi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanıyor.

        • 47

          Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu ve benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye; ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacak.

        • 48

          TAI ile BAE Systems arasında MMU geliştirilmesine yönelik ve ön tasarım aşamasını kapsayan iş birliği anlaşması geçen yıl imzalandı. Bu dönem içinde hava aracının geliştirilmesi, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanıyor. Ön tasarım aşaması sonunda projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülüyor.

        • 49

          MMU PROJESİ KAPSAMINDA BU YIL BİR DİZİ ÖNEMLİ ADIM ATILACAK

          Öncelikli olarak yakın zamanda motor seçiminin yapılması bekleniyor. Uçağın motorunun üretimine TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) ile Kale Grubu-Rolls-Royce ortaklığı talip oldu. Seçimin tamamlanmasıyla bu konuda sözleşme imzalanacak. Motor sözleşmesini, proje için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması izleyecek. Ayrıca yıl boyunca projede görev alan paydaşlarla hazırlık toplantıları yürütülecek.

        • 50

          GENÇLERE MMU İÇİN ÇALIŞMA FIRSATI

          Bu yıl projeye yönelik çalışmaların bir diğer önemli başlığını ihtiyaç duyulan insan kaynağının artırılması için yürütülecek çalışmalar oluşturacak.

        • 51

          TAI, bu konuda bir ekosistem oluşturabilmek için geçen yıl bir dizi adım attı. Başta ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerle projeler başlatan, protokoller imzalayan TAI, üniversitelerin 3 ve 4. sınıfındaki öğrenciler için Stajyer Mühendis Programı'nı hayata geçirdi.

        • 52

          Projelerin arzu edilen nitelik ve zamanda gerçekleştirmesi amacıyla Teknopark İstanbul TAI Ar-Ge Merkezi'ni açan şirket, burada 200 mühendis istihdam etmeyi planlıyor.

        • 53

          TAI Genel Müdürü Temel Kotil, insan kaynağı konusundaki ihtiyaçlarını, "Bu yıl (2017) 400’ün üzerinde mühendis işe aldık, 2 bin mühendisimiz var ama bu sayı 10 bin olursa projeleri zamanında bitirebiliriz" sözleriyle ortaya koymuştu.

        • 54

          TSK'YA 'UÇAN KALE' TAKVİYESİ!

          Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), envanterine bu yıl içinde alınması planlanan harp araç gereçlerinin yanı sıra tedarik edilecek "uçan kale" A400M uçakları ve Chinook helikopterleriyle daha da güçlenecek.

        • 55

          UÇAN KALELERİN ÖZELLİKLERİ

        • 56

          Çift motorlu, iki rotorlu, yaklaşık 8 ton yük taşıyabilen helikopterlerin azami sürati saatte 315 kilometre.

        • 57

          Helikopterler, kendi yakıt depolarıyla 2 saat 15 dakika havada kalabiliyor. Helikopterlerin menzili, yüklenebilen dahili yakıt depolarıyla bin 100 kilometreye çıkarılabiliyor.

        • 58

          Helikopterin, sahip olduğu koltuk düzeniyle tam teçhizatlı 33 askeri veya sedyeyle 24 yaralıyı taşıyabiliyor. Helikopterin üç yük kancasıyla yaklaşık 8 ton yükü gövde altında harici olarak nakledebiliyor.

        • 59

          İŞTE UÇAN KALEDEN DİĞER GÖRÜNTÜLER!

        • 60
        • 61
        • 62
        • 63
        • 64
        • 65
        • 66
        • 67
        • 68
        • 69
        • 70
        • 71
        • 72
        • 73
        • 74

          ÖNCE ÇÖP KAMYONU ÜRETTİLER, ŞİMDİ ZIRHLI ARAÇ

          Katmerciler AŞ İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci yaptığı açıklamada, 1985 yılında kurulan şirketin şasi halinde aldığı kamyon ve kamyonetleri ihtiyaca göre süreçlerden geçirerek 30 farklı araca dönüştürdüğünü anlattı.

        • 75

          Dünya genelinde günlük hayat içinde yoğun kullanımı bulunan bu araçların giderek büyüyen bir pazarının söz konusu olduğunu belirten Katmerci, firmanın ilk ihracatını ise 1998 yılında Japonya'ya yaptığını kaydetti.

        • 76

          Teknoloji ülkesi olarak bilinen Japonya'ya çöp kamyonu ihraç etmenin firmanın kendine olan güvenini artırdığını, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar ve Orta Asya coğrafyasında 56 ülkeye ihracat yapar hale geldiklerini dile getiren Katmerci, halen toplam gelirin yüzde 50-60'ını ihracattan karşıladıklarını ve ilk bin ihracatçı listesinde yer aldıklarını ifade etti.

        • 77

          HEDEF AVRUPA PAZARI

          Su tankeri sattıkları bir müşterinin daha sonra itfaiye aracı ya da çöp kamyonu istediğini, bu nedenle istikrarlı bir pazara sahip olduklarını bildiren Katmerci, şunları söyledi:

        • 78

          "Sektörümüzde tüm Avrupalı firmalarla rahatlıkla rekabet edebiliyoruz. Türk insanının üretim ve mühendislik kabiliyeti çok iyi. Türkiye'nin konumuna baktığımızda etrafında sıkıntılar var. Örneğin Irak ve Suriye en büyük pazarlarımızdı, bugün artık listede yoklar ama bunun yerine Avrupa'yı hedefe aldık. Örneğin ilk kez İngiltere pazarına girdik."

        • 79

          Katmerci, son dönemde tehlikeli madde taşıyıcıları pazarında iddiayı artırdıklarını robotik teknolojilere yatırım yaparak Avrupa standardı olan ADR'ye uygun üretim gerçekleştirerek Avrupa pazarına gönderdiklerini anlattı.

        • 80

          SAVUNMADA İLK 100'E GİRME HEDEFİ

          TOMA üretimiyle girdikleri savunma sektöründe de ihracata ağırlık verdiklerini dile getiren Katmerci, sözlerini şöyle sürdürdü:

        • 81

          "Savunma sanayisinde yerlilik oranını artırıp yurt dışı bağımlılığımızı düşürmemiz lazım. Burada tüm sanayicilere düşen görev kim ne yapabiliyorsa bir araya gelip ortak çalışma yürütmesi. Herkes bu ülküyle yaklaşıyor olaya. Biz de bu anlayışla girdik. Önce TOMA üretimiyle başladık ve kendimizi kanıtladık. Pazarda yüzde 75'lik bir paya ulaştık."

        • 82

          ASELSAN'DAN 6.5 MİLYAR LİRALIK DEV SİPARİŞ

        • 83

          Şirket, imzaladığı sözleşmeler kapsamında, elektronik teknolojileri ve sistem entegrasyonu alanında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) başta olmak üzere yurtiçi ve dışındaki müşterilerine katma değeri yüksek, yenilikçi, güvenilir ürün ve çözümler sundu.

        • 84

          ASELSAN, bu doğrultuda 2017'de yurt içinden ve dışından gelen talepleri karşılamak üzere 29 sözleşme imzaladı.

        • 85

          Teslimatları 2023 yılına kadar yayılan siparişler, 3 farklı para biriminde yapıldı.

        • 86

          ASELSAN'ın aldığı siparişlerin ekonomik karşılığı 2 milyar 143 milyon 272 bin 835 lira, 528 milyon 516 bin 730 dolar, 521 milyon 133 bin 672 avro olarak dağılım gösterdi.

        • 87

          Merkez Bankasının yıl sonundaki döviz kurları dikkate alındığında şirketin yaptığı sözleşmelerin ekonomik büyüklüğü yaklaşık 6,5 milyar lirayı buldu.

        • 88

          ASELSAN, 2015'te 3,9 milyar lira, 2016'da 9,5 milyar lira tutarında yeni sipariş almıştı.Şirket sözleşmelerden 25'ini yurtiçindeki, 4'ünü yurtdışındaki müşterilerle yaptı.

        • 89

          TANK MODERNİZASYONUNDAN HAVA SAVUNMAYA

          ASELSAN, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığı sözleşmelerle Ağ Destekli Yetenek Projesi, termal el dürbünü ve portatif termal kamera tedarikini üstlendi.

        • 90

          Şirket, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ATAK Programı ve helikopter platformlarının ihtiyaçları, TSK'nın elektronik harp sistemleri ihtiyacı, M60T tanklarının modernizasyonu, füze ikaz sistemleri (MWS-TU) tedariki, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi, TSK çok bantlı sayısal müşterek telsiz tedariki, kısa menzilli/alçak irtifa bir savunma sistemi için sözleşme imzaladı.

        • 91

          ZIRHLI ARAÇLAR SARP İLE DONATILDI

          ASELSAN yıl içinde Türkiye'de ve yurt dışında sayıları hızla artan yerli zırhlı kara araçlarını silah sistemleriyle donatmak için anlaşmalar yaptı. Ş

        • 92

          irket, BMC, Otokar ve Nurol Makina'dan SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, BMC'den ayrıca SARP-DUAL Uzaktan Komutalı Silah Sistemi siparişleri aldı.

        • 93

          ASELSAN, Türkiye ve Avrupa Birliği Sınırlarının Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması için Mobil Gözetleme Araçları Tedariki Projesi ile ilk kez taktik tekerlekli zırhlı araç odaklı bir işte ana yüklenicilik görevini üstlendi.

        • 94

          MİLLİ FÜZENİN BAŞLIĞI ASELSAN'DAN

          ASELSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ile güdüm kiti, komando modernizasyonu elektro optik sistemleri tedariki; ROKETSAN ile UMTAS Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi kızılötesi arayıcı başlık tedariki konularında anlaşmalar yaptı.

        • 95

          Şirket, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla da çeşitli projelere ilişkin sözleşmeler imzaladı.

        • 96

          ASELSAN yurt dışı müşterilerinden ise hava platformlarına ASELPOD Elektro Optik Hedefleme Sistemi entegre edilmesi, haberleşme sistemleri ve elektro optik sistemleri tedarikine yönelik siparişler aldı.

        • 97
        • 98

          OTOKAR 60'TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR

        • 99

          Sakarya'daki fabrikasında toplu taşımacılık, nakliye ve lojistik sektörü ile savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği üretimle ülke ekonomisine ciddi gelir sağlayan Otokar, bugün 60'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

        • 100

          Arifiye ilçesinde 552 bin metrekarelik alana kurulu fabrikasında 2 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteren Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 50 yılı aşkın deneyimi ve uzmanlığıyla Türkiye'nin en çok tercih edilen otobüs markası ve tek milli kara araçları üreticisi unvanına sahip.

        • 101

          Yüzde yüz Türk sermayeli şirket olan Otokar'ın markalı otobüsleri 40'tan fazla ülkede kullanılıyor. Şirketin savunma sanayi alanında ürettiği asker araçlar da 5 kıtada 30'dan fazla dost ve müttefik ülkenin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından tercih ediliyor.

        • 102

          Türkiye'nin ilk otobüs üreticisi olan şirket, geçen yıl 60'tan fazla ülkeye 145 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Askeri araçlarda tescilli NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi de olan Otokar, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

        • 103

          "OTOKAR, MİLLİ VE YERLİ KİMLİĞİYLE ÖNE ÇIKIYOR"

          Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, hem ticari hem de askeri araçlar ürettiklerini söyledi. Altay Tankı Projesi'nde de geliştirme ve test döneminde ana yüklenici olduklarını aktaran Görgüç, şu açıklamalarda bulundu:

        • 104

          "Altay Tankı'nı geliştirdik. Arifiye yerleşkesinde ticari ve askeri araçları üretiyor ve tüm dünyaya satıyoruz. Hem askeri araçlarda hem ticari araçlarda ihracat pazarına çok önem veriyoruz. Ticari araçlarda özellikle batı ve güney Avrupa'da oldukça kuvvetliyiz. İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Orta Afrika'ya değişik otobüsler satıyoruz. Zırhlı araçlarda da ihracatımız var."

        • 105

          Askeri tipteki zırhlı araçların milli ve yerli olarak üretildiğini vurgulayan Görgüç, sözlerini şöyle sürdürdü:

        • 106

          Bu, bize gurur veren bir konu çünkü dünyada özellikle Batı dünyasında kendi sanayisini kurmuş ve teknolojisiyle zaten geçmişte bunları satan birçok ülke vardı. Otokar, bu lige girdi.

        • 107

          Bu ligde o dev şirketlerle karşı karşıya kalıp yine milli ve yerli kimliğiyle birçok ihalede başarılı oluyor, yaptığı araçları veriyor ve yaklaşık 30 senedir bu araçlar birçok ülkede başarıyla kullanılıyor. Bizim için aslında ihracat yaptığımız bir kontrat hiç önemli değil, biz o ülkeye ikinci veya üçüncü sözleşmeyi yapıp satabilirsek bizim için başarı.

        • 108

          Allah'a şükür sattığımız her ülkeden devam eden birçok kontrat aldık, yani kullanıcılarımız memnun. Araçlarımızdan, performansından memnunlar. Kendilerini daha emin ve güvenilir hissediyorlar. İşletme masraflarından memnunlar.

        • 109

          Bu bize giderek artan satışlar getiriyor. Biz de bu milli ve yerli kimliğimizle yurt dışında Türkiye'nin bayrağını dalgalandırmaktan mutluyuz.

        • 110

          "TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

          Görgüç, Batı'da kendi sanayileri olan ülkelerin bu tip askeri ürünleri kendi imalatçılarından almak istediğini kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:

        • 111

          "Bizim ilk önceki hedef pazarlarımız, uygun teknolojisi olmayan, kendi ülkelerinde üretim yapmayan dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçları çerçevesinde onlara cevap vermek şeklinde. Dolayısıyla bu tip bir sürü ülke var. Genel olarak sayarsak, Otokar'ın pazarları, aslında kendisi üretmeyen tüm dünya. Güney Amerika, Afrika, Körfez ülkeleri ve Asya'da bu tip ihtiyaçları doğan her türlü dost ve müttefik ülkenin ihtiyaçları ve bütçeleri çıktıkça, onlara cevap vermek için seferber oluyoruz."

        • 112

          Otokar olarak gelişen teknoloji ve tehditlere göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılayacak ürünler tasarladıklarını aktaran Görgüç, şöyle konuştu:

        • 113

          Teknoloji sürekli değişiyor. Tehdit unsuru çok önemli, bugün tehdit olarak görmediğiniz herhangi bir yaklaşım önümüzdeki aylarda, yıllarda tehdit olarak karşınızda belirebiliyor. Dolayısıyla Otokar, platformlarını esnek, gelişen teknolojilerin kolayca adapte edilebileceği, oluşan tehditlere daha iyi ve daha kolay cevap verebilecek altyapıya sahip platformlar olarak tasarlıyor. Buradaki en önemli konu, en hafif zırhlı araçtan en ağır zırhlı araca kadar, paletli araçlar da dahil olmak üzere bu tip tasarımların Türkiye'de yerli ve milli kimlikle yapılabiliyor olması.

        • 114

          Dünyada olan teknolojiyi yakından takip ediyoruz, zaten başarılı olmamız için takip etmemiz de lazım. Kara araçları tasarımı ve teknolojisinde Türkiye, bütün dünyadaki devlerle mücadele edecek teknoloji seviyesine gelmiştir. Bu da Türkiye için bir değerdir. Kara araçlarında, günümüzde ve gelecekte her türlü ihtiyaca cevap verecek altyapı mevcuttur.

        • 115

          GÜVENLİKTE "DRONE SAVAR" DÖNEMİ

          Yakın zamanda enerji tesisleri, savunma sanayisinde faaliyet gösteren önemli üreticilerden gelen talepler üzerine olası tehditler ve çözümlere yönelik değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Güçlü, "Yaptığımız ziyaretlerde, tesislerin tamamen karadan gelebilecek tehlikelere karşı güvenlik önlemleriyle donatıldığını ancak havadan gelebilecek bir saldırıya karşı tehlikeye açık olduklarını gördük. Güncel teknolojik gelişmeleri yansıttığımız yeni versiyon Drone Savar silahımızın ise mevcut drone tehditlerinin tamamını ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu değerlendirdik" dedi.

        • 116

          Temin ve kullanım kolaylıkları dikkate alındığında gelecek 10 yılda drone saldırılarının yaygınlaşmasından endişe duyduklarını dile getiren Güçlü, gelişmiş savunma sanayisine sahip ülkelerin yaptıkları yatırımların da geleceğin tehdit ve savaş ortamında bu tür otonom ve robotik sistemlerin ağırlığının artacağını gösterdiğini belirtti. Güçlü, sözlerine şöyle devam etti:

        • 117

          "Sınır hattında terör örgütlerine karşı aktif olarak kullanılan 4. versiyon Drone Savar silahımız, bilinen tüm drone'lar üzerinde etkili. Ülkemizin içinden geçtiği süreçler ve terör örgütlerinin kabiliyetleri göz önünde alındığında elimizden gelenin en iyisini yapmak kaidesiyle kolluk kuvvetlerimizin imkan ve kabiliyetlerine katkı için çalışıyoruz. Yüksek yerlilik oranıyla yakaladığımız fiyat avantajını müşterilerimizle paylaşıyoruz. Şirketimizin elde ettiği Drone Savar ürün gelirlerini yine bölgede kullanılmak üzere ordumuza Drone Savar silahı hibe ederek değerlendiriyoruz. Bu kapsamda Muş'ta kullanılmak üzere 49. Komando Tugay Komutan Yardımcılığı'na hibe verilecek bir Drone Savar üretime alındı."

        • 118

          YERLİ ÜRÜN KATALOĞUNA GİRİYOR

          Güçlü, Drone Savar'ın Türk Savunma Sanayii Ürünleri Kataloğu'nda yer alması için Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM) davet aldıklarını bildirdi. Bu gelişmenin, ürünün ihracına yönelik çalışmalara olumlu katkı vereceğine işaret eden Güçlü, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından Harp Arge'nin Drone Savar ürünü ile SSM Kataloğu'nda yer alacağını söyledi. Aytekin Güçlü, kuruluş amaçları doğrultusunda bütün gelirlerini Ar-Ge'ye kanalize ettiklerini belirtti. Devlet destekli geliştirmeyi planladıkları "sabit drone savar istasyonları"nı bugüne kadarki teknolojik bilgi ve birikimi kullanarak üretmeyi hedeflediklerini anlattı.

        • 119

          HAVELSAN KÖRFEZ'DE YENİ SÖZLEŞMELERE HAZIRLANIYOR

          Kuveyt'te düzenlenen Körfez Savunma ve Havacılık Fuarı'na katılan HAVELSAN, Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası çözümü, sahadaki askeri personelin anlık haberleşmesine olanak veren uygulaması ve bünyesine kattığı Quantum3D şirketinin görüntü üretecini sergiledi.

        • 120

          Katar'da yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve açtıkları ofisle ülkede kalıcı hale geldiklerini anlatan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay bu ülkeyle imzalanmış sözleşmeleri bulunduğunu ve imza aşamasına getirdikleri yeni bir sözleşme olduğunu bildirdi. Umman'a yönelik çalışmalarını da bir sözleşmeye dönüştürdüklerini dile getiren Atalay, sözleşme kapsamında çalışmalar yürüttüklerini, başka alanlardaki tekliflerinin de değerlendirildiğini ifade etti.

        • 121

          Atalay, Kuveyt'e ise son bir yıldır odaklandıklarına dikkati çekti.

          Ülkede faaliyet alanlarına yönelik önemli pazar potansiyeli olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

          "Kuveyt'te bir arkadaşımızı yerleşik hale getirdik. Ofis açma faaliyeti başlattık. 2018'in ilk çeyreğinde ofisimizi açmış olacağız. O sayede buradaki yerel firmalar, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla iş birliği ve ortak projeler geliştirmeye hedefliyoruz. Teklif verdiğimiz ve sözleşme noktasına gelen, teklif üzerinde çalıştığımız projeler var. Önümüzdeki 1 yılda yürüttüğümüz görüşmeler kapsamında sözleşmeler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Yerli firmalarla sivil ve savunmada farklı alanlar için temsilcilik görüşmeleri de gerçekleştiriyoruz."

          Kuveyt ile yürüttükleri görüşmelerde öncelikli ve en hızlı geliştirilebilecek alanın eğitim ve test konuları olduğunu anlatan Atalay, bu kapsamda Kuveyt makamlarına bir atış skorlama sistemi teklif ettiklerini, simülatör projeleriyle de ilgilendiklerini söyledi.

        • 122

          BAKAN CANİKLİ'DEN YERLİ TANK AÇIKLAMASI

          Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Altay Tankımız, ki bunun seri üretimiyle ilgili prototip üretimleri tamamlandı ve testler yapıldı. Bunun seri üretimine ilişkin ihaleye çıkıldı, teklifler alındı. Bu yılın sonuna kadar teklifleri değerlendirip seri üretimle ilgili sözleşmenin yapılmasını planlıyoruz. Tamamen yerli üretim, yerli tasarım tankın seri üretimi 2019'un ilk çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanılacak" dedi.

        • 123

          Canikli sözlerine şöyle devam etti:

          "Bu projenin en önemli özelliği tümüyle yerli teknoloji kullanılarak dizayn edilmiş başından sonuna kadar ve hayata geçirilmiş olmasıdır. Çok kısa süre önce buna benzer sistemleri üretme imkanımız, kapasitemiz yoktu Türkiye olarak. Diğer bütün alanlarda olduğu gibi bu konuda da son yıllarda çok ciddi gelişme ve atılım söz konusudur. Özellikle savunma sanayi şirketlerimizin katma değeri yüksek mal ve hizmet ürünleri üretebilmesinin gösterilmesi noktasında tartışmasız şekilde dünyada hatırı sayılır noktaya geldiğinin de altını çizmek istiyorum. Bunun en önemli vasfı tamamen milli olması. Bu tür projelerin çok uzun olmayan geçmişte yabancı ülkelerden almak durumunda kalıyorduk. Aslında bu sadece katma değeri yüksek bir ürünün ortaya çıkarılmasından ibaret değil, aynı zamanda özellikle güvenlik boyutu olan bu gibi projelerle mutlak suretle bizim yerliliği milliliği muhafaza etmemiz gerekiyor. Bu sistemin ortaya çıkaracağı istihbaratı, bilgiyi elde etmek için birçok ülke çok ciddi bedel ödemeyi gönüllü olarak isteyebilir. O nedenle bu bilgilerin bu sistemde üretilen bilgilerin bu trafiğin ortaya çıkardığı bu istihbaratın Türkiye'de kalması son derece önemli."

        • 124

          "İHRACAT POTANSİYELİ VAR"

          "Bunun çok ciddi ihracat potansiyelinin olduğunu arkadaşlarımız ifade ettiler. Dünyada sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu böyle bir teknolojiye hem kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak, ayrıca yurt dışına katma değerli yüksek bir ürün olarak, teknoloji içeren bir ürün olarak ihracat potansiyeli olan bu ürünün böyle bir özelliği var. Ticaret sürekli artıyor dünyada. Lojistiğinde kapasitesi ve ihtiyacı da sürekli büyüyor. Son 15 yıllık dönemde küresel ihracatta yüzde 147 oranında artış meydana geldi. Yoğun ticaret artışları lojistiğe olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Lojistik avantajları küresel ticaret pastasından daha fazla pay almayı beraberinde getiriyor. Türkiye ekonomisinin en sıkıntılı, en büyük problemlerden bir tanesi çok katma değeri içermeyen ürünler üretmek durumunda kalması. Bugün tanıtımını yaptığımız bu proje bir sonuç. Esasında Türkiye bu noktaya gelebilmiştir ve buna muadil yoğun teknoloji içeren ürünleri özellikle belli alanlarda üretme kapasitesine ve imkanına kavuşmuştur."

        • 125

          "2019'UN İLK ÇEYREĞİNDEN İTİBAREN TESLİM EDİLMEYE BAŞLANACAK"

          Türkiye'de savunma sanayi ve diğer bütün alanlarda hatırı sayılır küresel oyuncu olmasına imkan sağlayacak bazı önemli projelerle ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen Bakan Canikli, sözlerine şöyle devam etti:

        • 126

          Bugün Türkiye savunma sanayimizin çok kritik ve önemli unsurlarını uçaklarımızın, gemilerimizin, denizaltılarımızın, tanklarımızın, silah sistemlerimizin, füze, roket sistemlerimizin, hava ve kara sistemlerimizi ve birçok ihtiyacımızın tasarımını yerli olarak yapabilme kapasitesine kavuşmuş durumdayız. Bunlarla ilgili yerlilik oranları her geçen gün artmaktadır. Atak helikopterlerimiz, Hürkuş uçaklarımız, Bayraktar ve Anka İHA'larımız ve SİHA'larımız, denizaltı kurtarma gemilerimiz, sismik araştırma gemilerimiz, Altay Tankımız, ki bunun seri üretimiyle ilgili prototip üretimleri tamamlandı ve testler yapıldı. Bunun seri üretimine ilişkin ihaleye çıkıldı, teklifler alındı.

        • 127

          Bu yılın sonuna kadar teklifleri değerlendirip seri üretimle ilgili sözleşmenin yapılmasını planlıyoruz. İnşallah en geç 2019'un ilk çeyreğinden itibaren de seri üretime başlamış olacağız, daha doğrusu teslimler başlayacak. Tamamen yerli üretim, yerli tasarım tankın seri üretimi 2019'un ilk çeyreğinden itibaren teslim edilmeye başlanılacak. Uçak gemimiz TCG Anadolu şu anda üretimi devam ediyor.

        • 128

          2021 yılında inşallah karasularımızda göreceğiz ve kendi savaş uçağımız milli muharip uçağımızı da 2023 itibariyle havalandırmış olacağız. Bütün bunların altında yatan kendi ihtiyaçlarımızı ve daha sonra ihracatımızın kapasitesini arttırmak amacıyla teknolojinin milli olarak üretilmesi kampanyasından hassasiyetinden ve yoğun olarak son 15 yılda Cumhurbaşkanımızın bu konudaki liderliğinin kararlı tutumlu, ısrarlı çabalarının sonucudur. Türkiye bu yönüyle her zamankinden daha fazla kendine güvenebilmektedir.

        • 129

          SAVUNMA SANAYİSİNDE SON DURUM!

          Türk savunma sanayisi, savunma harcamalarıyla dikkat çeken Körfez ülkelerine açılma konusunda önemli imkanlar sunan Kuveyt Savunma ve Havacılık Fuarı'na iddialı bir katılım gösterecek. Kuveyt Savunma ve Havacılık Fuarı, 12-14 Aralık'ta Kuveyt'in başkenti Kuveyt'te gerçekleştirilecek. Bölgenin önemli savunma etkinliklerinden olan fuara bu yıl 20 farklı ülkeden şirketler katılacak.

        • 130

          Fuara, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinatörlüğünde 23 firma ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği ile "milli katılım" sağlanacak. Savunma sanayisinde çeşitli ürün ve çözümlere sahip olan 3EEOS, AKSA, ASELSAN, AVS, BMC, FNSS, Garanti, Güçlü Maki̇na, HAVELSAN, HTR, İŞBİR, Katmerciler, M-D2, Milsoft, Nurol Makina, Otokar, SDT, Simsoft, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM), TAIS, TRANSVARO, UNİFO ve Yonca-Onuk fuarda yeni işbirliği ve ihracat olanakları arayacak.

        • 131

          Türk firmaları, Kuveyt ile son yıllarda özellikle kara platformları alanında başarılı işbirliği projelerine imza attı. Otokar ve Nurol Makina tarafından üretilen araçlar Kuveyt tarafından tercih edildi. Fuar kapsamında, Türk savunma sanayisi firmalarıyla Kuveyt arasındaki işbirliği potansiyelinin yeni projelerle geliştirilmesi ve derinleştirilmesi hedefleniyor.

        • 132

          Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir'in heyet başkanlığında katılım sağlanacak fuarda, Kuveyt üst düzey askeri yetkilileri başta olmak üzere, katılımcı üst düzey yetkililer ile savunma sanayisinde işbirliğinin geliştirilmesine yönelik görüşmelerde bulunulacak.

        • 133

          GÖRÜCÜYE ÇIKACAK ÜRÜNLER

          Kuveyt Savunma ve Havacılık Fuarı'nda, Türk firmalarının son dönemde ürettikleri bir dizi ürün sergilenecek. İç güvenlik araçlarıyla Katar güvenlik güçlerine hizmet veren Otokar, fuarda ilk kez Körfez bölgesinde envantere giren Arma 6x6 ve Cobra II 4x4 zırhlı taktik tekerlekli araçları ile kendi tasarımı olan Bozok ve Keskin kule sistemlerini sergileyecek.

        • 134

          Otokar, bölgenin ihtiyaçları ve koşullarına ilişkin deneyimlerinden de yararlanarak ürünler geliştirme ve yeni tip araç ihracatları konusunda mesafe almayı amaçlıyor. Nurol Makina, fuara Ejder TOMA ve 4x4 zırhlı muharebe aracı Ejder Yalçın'ı ile katılacak. Ejder TOMA, Kuveyt güvenlik güçlerinin envanterinde başarıya görev yapıyor. Ejder Yalçın ise daha önce Kuveyt gibi çöl ortamlarında yapılan testlerdeki üstün performansıyla dikkati çekmişti.

        • 135

          Katmerciler, taktik tekerlekli araç Hızır, zırhlı personel taşıyıcı Khan, kompozit ve seramik bazlı gizli zırhlama sistemi olan Nefer, koruma kalkanı, zırhlı kazıcı yükleyici iş makinesi, uzaktan kumandalı zırhlı paletli ekskavatör, TOMA gibi ürünlerini tanıtacak. STM, savunma sanayisinin son dönemdeki en önemli ürünlerinden olan ve ihracatına yönelik çeşitli görüşmeler yürütülen Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) maketini sergileyecek. Şirket, ayrıca özgün olarak geliştirilen döner kanatlı kamikaze Kargu'yu görücüye çıkaracak.

        • 136

          Simsoft, fuarda, kara ve deniz araçları simülatör sistemlerini, zırhlı araç sürüş ve atış simülatörlerini, sınır güvenliği taktik oyun simülasyonunu ve acil durumlara yönelik ciddi oyun uygulamalarını ve sanal bakım eğitim sistemlerini tanıtacak.

        • 137

          SAVUNMADA HİBRİT DÖNEM 'HIZIR' İLE GELİYOR

          Katmerciler İcra Kurulu Başkanı Vekili Furkan Katmerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöp kamyonu, itfaiye, yakıt tankeri gibi araç üstü ekipmanları ürettiklerini, 2010 yılında TOMA ile girdikleri savunma sektöründe kısa zamanda çok sayıda proje geliştirdiklerini anlattı.

        • 138

          Şirketin halen zırhlı iş makinalarından koruma kalkanlarına, nanoteknolojik zırh sistemlerden insansız kara araçlarına uzanan bir yelpazede savunma ürünleri geliştirdiğini, bu alanda daha hızlı ilerlemek için Ankara OSB'de yeni bir tesis kurduklarını dile getiren Katmerci, geleceği yapay zeka ve otonom sistemler, hibrit teknolojiler ve füze savunma sistemleri alanlarında gördüklerini kaydetti.

        • 139

          Şirketin geliştirdiği 400 beygirlik motora sahip Hızır'ın Türkiye'nin en güçlü muharebe aracı statüsünde bulunduğunu, balistik koruma ve mayına dayanıklılığının da muadillerine göre yüksek olduğunu vurgulayan Katmerci, 2016'da tanıttıkları bu araç üzerinde ASELSAN ile ortak bir proje geliştirdiklerini ifade etti.

        • 140

          İLK TESLİMAT 2018'İN İLK YARISINDA YAPILACAK

          ASELSAN'ın ihalesini aldığı sınır güvenliği için mobil gözetleme aracı projesi kapsamında üretimin devam ettiğini anlatan Katmerci, ilk teslimatın 2018'in ilk yarısında yapılacağını aktardı.

        • 141

          Bu ihaleyle Hızır'ın NATO envanterine girdiğini, bu kapsamda Avrupa genelinde açılan yeni ihalelere de teklif vermeye başladıklarını aktaran Katmerci, şu bilgileri verdi:

        • 142

          "Son dönemde NATO alımı olarak Portekiz ordusuna alınması planlanan araçlarla ilgili teklif verdik. Toplam 2 firma teklif verdi. Biri İspanyol diğeri biziz. Açıkçası biz kendimizi şanslı görüyoruz. Avrupalı firmalardan teknolojik olarak eksiğimiz yok, fazlamız var. Bu ihaleden umutluyuz. AB ile NATO ilişkilerinde gelinen konjonktüre baktığınızda onların ihtiyaçlarını bir Türk firmasının karşılaması en güzel cevap olacaktır. Kabiliyetimiz ve özgüvenimiz yüksek."

        • 143

          "6 SAAT SESSİZ OPERASYON"

          Hızır'ın hibrit versiyonunu da geliştirmek üzere ASELSAN ile proje yürüttüklerini, bunun Türkiye'nin ilk hibrit zırhlı muharebe aracı olacağını belirten Katmerci, üretiminde son aşamaya gelinen aracın 2018'in ilk aylarında testlerini tamamlamayı öngördüklerini söyledi.

        • 144

          Hibrit versiyonunun yakıt maliyetini önemli ölçüde düşürdüğünü ancak asıl avantajının sessiz çalışması olduğunu kaydeden Katmerci, "Hibrit motoru sayesinde 6 saate kadar sürelerde sessiz çalışabilen bu araç, güvenlik güçlerimizin operasyon etkinliğini önemli ölçüde artıracak" dedi.

        • 145

          Hızır'ın 6X6 ve 8X8 versiyonları için de prototip çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Katmerci, son olarak insansız kara araçları alanında da ilk ürünlerini çıkardıklarını, 3 kilometre mesafeden uzaktan kumanda edilebilen atış platformunun farklı versiyonları üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

        • 146

          HAVA SAVUNMASININ MİLLİ 'HİSAR'I

          Kara Kuvvetleri Komutanlığının alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere milli imkanlar kullanılarak geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-A) ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O) projelerine yönelik çalışmalar devam ediyor. HİSAR-A ve HİSAR-O, sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin imhasını sağlıyor. Söz konusu tehditleri HİSAR-A 15 kilometre, HİSAR-O 25 kilometre menzile kadar etkisiz hale getirebiliyor.

        • 147

          Projeler kapsamında alt sistem entegrasyon test faaliyetleri tamamlanarak sistem seviyesi geliştirme ve test sürecine başlandı. HİSAR sistemlerinin testleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımlarıyla ASELSAN ve ROKETSAN tarafından Aksaray'da gerçekleştirildi. Bu kapsamda, HİSAR projelerinde sistemlerden ilk kez dik atış yapıldı ve 360 derece koruma özelliği başarıyla test edildi. HİSAR projeleri kapsamında uçuşlu (hedef uçak) ve atışlı testler gerçekleştirildi.

        • 148

          Yüksek manevra yapan HİSAR füzelerinin kontrol ve güdüm yeteneklerinin beklentileri karşıladığı kampanyada, ilkdefa HİSAR sistemlerinin radar, komuta-kontrol ve atış kontrol, elektro-optik ve haberleşme unsurları da yer aldı. Böylece, sistem seviyesi entegrasyon ve testlere yönelik önemli ilerlemeler kaydedildi. Hedef uçak, hedef tespit ve takip, komuta ve atış kontrol, füzeye yönelik ara safta güdüm testleri başarıyla yapıldı.

        • 149

          100'ÜN ÜZERİNDE YERLİ ÇÖZÜM ORTAĞI

          HİSAR alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemi projeleri, ASELSAN'ın sistem çözümlerinden sorumlu ana yükleniciliğinde yürütülüyor.

        • 150

          Bu kapsamda sistem ve alt sistem gereksinimlerinin belirlenmesi, kullanılacak haberleşme, radar, elektro-optik, atış kontrol, komuta kontrol, füze ara safta güdümü için veri bağı, terminal güdüm için arayıcı başlık çözümleri ASELSAN sorumluluğunda yapılıyor.

        • 151

          HİSAR sistemlerinin önemli unsurlardan biri olan füze geliştirme faaliyetinin sorumluluğunu ROKETSAN üstleniyor. HİSAR'lar, başta TÜBİTAK SAGE, METEKSAN Savunma, FNSS, Koluman, Savronik, YALTES, SDT olmak üzere 100'ün üzerinde yerli çözüm ortağıyla birlikte geliştiriliyor.

        • 152

          PARS, UMMAN ORDUSUNA GÜVEN VERDİ

          Dünyanın önde gelen firmalarını geride bırakarak Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu araçlara yönelik ihaleyi kazanan FNSS, bu ülkede testler yürütüyor. Pars 8x8 tekerlekli zırhlı muharebe aracının atışlı faaliyetleri, Umman'ın Nizva şehrindeki Kraliyet Kara Kuvvetleri atış ve test alanında başarıyla gerçekleştirildi.

        • 153

          Umman Kara Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey komutanların katılımıyla gerçekleşen faaliyette, kuvvet envanterine yeni katılan Pars 8x8, zorlu arazi şartlarında hareket yeteneği ve farklı hedef tiplerine karşı atış yeteneklerini sergiledi. Bu kapsamda, 100 metre ile 2 bin 500 metre arasındaki sabit ve hareketli hedefler, hareket halindeki araçtan yapılan atışlar sonucu başarıyla imha edildi.

        • 154

          Umman Kara Kuvvetlerleri Komutanı ile beraberindeki heyet, araçla ilgili incelemelerde bulunarak proje subaylarından bilgi aldı. FNSS'nin 20 Eylül 2015'te imzalanan sözleşme kapsamında yaptığı ilk teslimat için kasım ayında Ankara'da tören düzenlenmişti. Sözleşme kapsamında, 2020'ye kadar Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerine, Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 olmak üzere toplam 13 konfigürasyonda 172 zırhlı araç teslim edilmesi planlanıyor.

        • 155

          Teslim edilecek araçlar arasında; 25 mm ve 30 mm kule ile 12,7 mm uzaktan komutalı kuleye sahip zırhlı muharebe araçları, 120 mm havan topu taşıyan zırhlı havan aracı, zırhlı keşif ve gözetleme aracı, zırhlı komuta aracı, zırhlı ambulans, zırhlı kurtarma aracı, zırhlı bakım aracı, zırhlı istihkam ve KBRN aracı, zırhlı muhabere aracı yer alıyor.

        • 156

          Yurtdışında 2 ülkede üretim faaliyetlerini sürdüren FNSS'nin 4 bini aşkın zırhlı muharebe aracı çeşitli ülkelerde kullanılıyor.

        • 157

          ATAK İHRACAT İÇİN İMZAYI BEKLİYOR

          Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, Atak helikopterinin Pakistan'a satışına ilişkin, "Pakistan 30 helikopter alma kararını verdi ama işlemleri sürüyor. Bir terslik olmazsa önümüzdeki günlerde son şeklini imzalarız diye düşünüyorum" dedi.

        • 158

          Kotil yaptığı açıklamada, yakın zamanda katıldıkları Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarı ile yürüttükleri bazı projelerdeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        • 159

          Tayland Savunma ve Güvenlik Fuarı'nın, Uzak Doğu ülkeleriyle buluşma anlamında önemli imkan sunduğunu dile getiren Kotil, Türk savunma sanayisi şirketleri açısından bölgeye açılmanın ciddi bir potansiyele kapı aralayacağını söyledi.

        • 160

          Bölge ülkelerinin çeşitli savunma ihtiyaçları bulunduğuna değinen Kotil, şöyle devam etti:

        • 161

          "TAI açısından baktığımızda Anka çok ilgi çekti. Onunla ilgili görüşmeler yaptık. Yine Atak helikopterine, Hürkuş'un silahlı versiyonuna ilgi vardı. Kuvvet komutanları, bakanlar düzeyinde görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye'nin fuara geniş katılımı, sanayimizin geldiği yerin görülmesi açısından çok önemli oldu. Birçok konuda bölge ülkelerinin ihtiyaçlar var, kendi projeleri de var. Burada Türk şirketlerine önemli olanaklar bulunuyor. Türkiye artık savunmada bir oyuncu. Bu ihtiyaçların karşılanması ya da projelere katkı verilmesinde Türk şirketleri sorumluluk üstlenebilir."

        • 162

          Kotil, fuar kapsamında aralarında Endonezya, Malezya, Kamboçya, Tayland, Vietnam, Filipinler, Güney Kore'nin yer aldığı bazı ülkelerden temsilcilerle temaslarda bulunduklarını bildirdi.

        • 163

          MİLLİ MUHARİP UÇAK'IN MOTORU İÇİN GERİ SAYIM

          Temel Kotil, fuarda ayrıca Milli Muharip Uçak Projesi'ne yönelik İngiliz partnerleriyle iş birliği konularında değerlendirme yapma imkanı bulduklarını belirtti. Projede görev alacak mühendisler için verilen ilanın büyük ilgi gördüğüne ve çok sayıda başvuru aldıklarına dikkati çeken Kotil, bunu İngiliz muhataplarına da anlattıklarını söyledi.

        • 164

          Projenin mimari aşamasının sürdüğünü, ardından prototipe yönelik aşamaya geçileceğini dile getiren Kotil, şunları kaydetti:

        • 165

          "Normal takvimimiz 4 yıldı. Sayın Başbakanımız bir yılı kesti, 3 yıllık bir mimari çalışma dönemimiz var. Projenin ilk safhalarındayız. Bu tür işlerin 10 yıl ve artısı oluyor. F-35, 25 yıllık bir süreç sonunda yapıldı, biz bu sürenin yarısında projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Motor ihalesini de Savunma Sanayii Müsteşarlığı adına biz yapıyoruz, sonra kendilerine takdim edeceğiz. Ocak ayında motorun yüklenicisi kim olacak, hangi firmayla çalışılacak, onlar netleşecek."

        • 166

          ATAK PAKİSTAN YOLUNDA

          Atak helikopterinin Pakistan'a satışına yönelik görüşmelere ilişkin bilgi veren Kotil, kendisi de pilot olan Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi'nin geçen ay İstanbul'da bu helikopterle uçuş yaptığını anımsattı. Kotil, "Çok memnun oldular. Basına verdikleri demeçte de Atak helikopteri için 'en iyi' diye bahsettiler. Görüşmeler devam ediyor. Pakistan 30 helikopter alma kararını verdi ama işlemleri sürüyor. Bir terslik olmazsa önümüzdeki günlerde son şeklini imzalarız diye düşünüyorum." dedi.

        • 167

          ASELSAN GÖZDE SİLAH SİSTEMİNİN YENİ VERSİYONUNU TANITTI

          UKSS alanında dünyadaki lider firmalardan ASELSAN, modern orduların değişen ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu alandaki çalışmalarını sürdürüyor.

        • 168

          Söz konusu silah sistemleri, deniz platformları, taktik tekerlekli zırhlı araçlar ve tank gibi hareketli platformlarla stratejik alanların korunması amacıyla sabit platformlar için taktik ihtiyaçlara uygun geliştirildi.

        • 169

          ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaval yaptığı açıklamada, söz konusu silah sistemlerinden ayda 100'ün üzerinde üretebildiklerini söyledi.

        • 170

          Türkiye'de güvenlik güçlerinin belirlediği bir konfigürasyon çerçevesinde üretimlerin gerçekleştirildiğini ifade eden Kaval, yurtdışı pazarlarda ise alıcı ülkelerin tercih ettiği silahlar çerçevesinde yeni konfigürasyonlar oluşturduklarını belirtti.

        • 171

          Kaval, sözlerine şöyle devam etti:

        • 172

          "Örneğin, Kazakistan'da Rus menşeli NSV silahıyla konfigüre ediyoruz. Tayland'a Sarp'ın 7,62 milimetrelik, döner tip 6 namlulu M134 olarak adlandırılan silahlı konfigürasyonuyla geldik. Bunu ilk kez burada sergiliyoruz. Bu silah küçük, 7,62 milimetre ama atış hızı çok yüksek. Bu yüksek atım hızı ve daha küçük kalibre silahla çalışmak isteyen müşterilere yönelik geliştirdiğimiz Sarp sistemimizin en son konfigürasyonu."

        • 173

          AİLEYE YENİ BİR ÜRÜN DAHA KATILACAK

        • 174

          Sarp'ın UKSS ailesinin en küçük üyesi olduğuna işaret eden Kaval, şu açıklamalarda bulundu:

        • 175

          "Sonra Stamp geliyor 12,7 milimetreyle deniz platformları konfigürasyonu. Sonra 25 milimetre Stop ve 30 milimetre var. 30 milimetrenin adı ülkesine göre Muhafız ya da Smash oluyor. Dediğim gibi bu, bir aile. Şu anda fabrikada hazırlıklarını yapıyoruz, küçük bir versiyonu daha çıkacak. Adını henüz tam netleştirmedik belki Sarp-L olacak, belki Sarper olacak. Üzerindeki silahı 7,62 milimetre olarak düşünüyoruz.

        • 176

          Bu, ihracattaki en başarılı ürünlerden birisi. Daha 2 gün önce Hırvatistan'daki Sahil Güvenlik Kuvvetleri gemisine 30 milimetre konfigürasyonunun ilk sistem teslimatı yapıldı. Gemi üzerine montajı tamamlandı. Malezya'ya 6 tane vermiştik, onun da 3'ü tamamlandı, dördüncüsüne devam edeceğiz."

        • 177

          Bölge taleplerine bakıldığında Endonezya, Tayland ve Malezya'daki potansiyeli yüksek gördüklerini dile getiren Kaval, şunları kaydetti:

        • 178

          "Özellikle deniz uygulamalarında, küçük botlarda ürünlerimiz ihtiyaçları karşılayabilir. Bu bölge adalar ülkesi. Adaların güvenliği konusunda da küçük botlara takılı bizim silah sistemlerimize ihtiyaç var. Fuarda da hem yeni geliştirdiğimiz Sarp'ı hem de döner 3 namlulu 'gatling gun' diye tabir ettiğimiz Stamp sistemini sergiliyoruz. Tamamen bu bölgedeki ihtiyaçları dikkate aldık."

        • 179

          ATAK 2 TAARRUZ HELİKOPTERİ'NDEN İLK GÖRÜNTÜLER YAYINLANDI

          TUSAŞ tarafından paylaşılan konsept tasarımlarda projelere ilişkin bazı bilgilere yer verildi. Buna göre, ATAK 2 Taarruz Heli̇kopteri̇, T129 ATAK Helikopteri'nde kazanılan teknolojik bilgi birikimi ve operasyonel tecrübeyle tamamen milli olarak, yerli imkan ve kabiliyetlerle tasarlanacak.

        • 180

          T625 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen alt sistemlerin de kullanılacağı ATAK 2, artırılacak faydalı yük, modern aviyonik sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetiyle yüksek performansa sahip olacak.

        • 181

          10 Ton Sınıfı Genel Maksat Heli̇kopteri̇ Projesi ile arama-kurtarma ve deniz üstü operasyonlara uygun, askeri konfigürasyona sahip 10 ton sınıfında bir genel maksat helikopterinin geliştirilmesi hedefleniyor.

        • 182

          Helikopter, ayakta durmaya elverişli geniş kabinli, arkadan rampa kapağı olan ve katlanabilir iniş takımları bulunacak şekilde operasyonel gereksinimler göz önünde bulundurularak tasarlanacak.

        • 183

          10 Ton Sınıfı Genel Maksat Helikopteri, 20'den fazla personel kapasitesine, 170 knot azami hıza ve bin kilometre menzile sahip olacak şekilde donatılacak. Helikopter, gelişmiş teknolojik görev ve uçuş sistemlerini barındıracak.

        • 184
        • 185

          ÖZBEKİSTAN TÜRK ZIRHLISINI TERCİH ETTİ

          Türk savunma sanayisinin önemli zırhlı kara aracı üreticilerinden Nurol Makina ve Sanayi AŞ, yurt dışı pazarlara açılma konusunda önemli bir başarıya imza attı. Şirket ile UzAuto firması arasında bin adet Ejder Yalçın 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracın Özbekistan'da ortak üretimine yönelik mutabakat muhtırası imzalandı.

        • 186

          Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Türkiye ziyareti kapsamında, iki ülke şirketleri arasında savunma sanayisi alanında önemli iş birliğine gidildi.

        • 187

          İmzalanan mutabakat muhtırasına göre, Nurol Makina ile UzAuto bin adet Ejder Yalçın zırhlısını Özbekistan'da ortak üretecek. Mutabakat, 24 adetlik hazır alımı ve 3. ülkelere satışı da kapsıyor. Ayrıca ileride başka araç modellerinde de üretim söz konusu olabilecek.

        • 188

          Nurol Makina, tercih sürecinde, fiyat avantajına sahip Rus ve Çinli rakipleriyle yarıştı. Ejder Yalçın zırhlısıyla rakiplerini geride bırakan Nurol Makina, uluslararası pazarlardaki iddiasını ortaya koydu.

        • 189

          Askeri birliklerle güvenlik güçlerinin meskun mahal ve kırsal alanlar dahil, her türlü bölge ve arazi şartlarında harekat ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla üretilen araç, 2014'te hizmet vermeye başladı.

        • 190

          Yenilenen ve geliştirilen Ejder Yalçın II'nin teslimatları 2016'da gerçekleştirilirken, aynı yıl aracın yeni versiyonu Ejder Yalçın III'ün üretimi tamamlandı.

        • 191

          Geçen sürede iç güvenlikte sayıları hızla artan Ejder Yalçın araçları, yurt dışında da ilgi görmeye başladı. İlk ihracat başarısını bu yıl yakalayan aracın yurt dışındaki ilk alıcısı Tunus oldu.

        • 192

          Yurt içinden gelen talepleri karşılamakla yetinmeyen şirket, Tunus'a yeni ülkeler eklemek için yoğun çaba sarf ediyor. Bu çabalar kapsamında yurt dışındaki zorlu testlerde kendini ispat etmeye çalışan Ejder Yalçın, aynı zamanda güçlü rakiplerle yarışıyor. Zırhlı araç ihtiyacını karşılama arayışındaki yaklaşık 10 ülkenin, sınıfında en yüksek koruma seviyesiyle dikkati çeken Ejder Yalçın ile ilgilendiği belirtiliyor.

        • 193

          TÜRKİYE'NİN GÖKYÜZÜNDEKİ ASKERLERİ GÖREVE HAZIR

          Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarı ve Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ (STM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, STM tarafından geliştirilen ve ilk kez 13'üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenen "kamikaze drone"ların seri üretimine başlandığını bildirdi.

        • 194

          TEK BAŞINA DÜŞMANA SALDIRAN YİĞİT: ALPAGU

          Türkiye, STM tarafından milli olarak geliştirilen Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone "ALPAGU", Otonom Döner Kanatlı Vurucu Drone "KARGU" ve Otonom Döner Kanatlı Keşif Drone "TOGAN" ile hem ilave operasyonel güce kavuştu hem de "sürü teknolojisi" alanında önemli bir adım attı.

        • 195

          Seri üretimine başlanan "drone"ların isimleri öz Türkçe ve savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan seçildi. Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçe'de "tek başına düşmana saldıran yiğit" anlamını taşıyor.

        • 196

          Tek bir er tarafından taşınabilen ve lançerden ateşlenebilen ALPAGU, tespit ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme görevlerini yapabiliyor. ALPAGU, özgün, gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin kullanılabiliyor. Sistem; sabit kanatlı drone, lançer ve yer kontrol bileşenlerinden oluşuyor.

        • 197

          ALPAGU'nun, gündüz ve gece etkin operasyon, tali zararları en az olacak şekilde otonom hassas vuruş, hareketli hedeflere yönelim, görevi terk veya kendini imha gibi kabiliyetleri bulunuyor.

        • 198

          Hazırlık süresi azami 45 saniye, menzili 5 kilometre, ağırlığı 3,7 kilogram olan ALPAGU, azami 400 metre irtifaya, en yüksek 80 kilometre/saat hıza ulaşabiliyor.

        • 199

          DÖNER KANATLI KAMİKAZE: KARGU

          "Dağ başındaki gözlem kulesi" ve "atmaca" anlamlarına gelen KARGU ise döner kanatlı kamikaze sınıfında bulunuyor.

        • 200

          KARGU, yapısal farkının dışında operasyonel anlamda ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor.

        • 201

          Menzili ve hazırlık süresi ALPAGU'yla aynı olan KARGU, bin metre azami irtifaya 72 kilometre/saat hıza çıkabiliyor. KARGU, 6,3 kilogram ağırlığa sahip bulunuyor.

        • 202

          KESKİN GÖZLÜ: TOGAN

          "Doğan" anlamına gelen TOGAN ise genel maksatlı keşif ve gözetleme görevlerinde kullanmak üzere özgün görev planlama yazılımı, otonom zeka ve harekat kabiliyetleriyle dikkati çekiyor. TOGAN, özgün gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli nesnelere karşı etkin olarak kullanılabiliyor.TOGAN, 30 kat optik yakınlaştırma, 2 eksen stabilize özgün POD gibi kabiliyetler barındırıyor.

        • 203

          Operatöre gerek kalmaksızın uçuş görevini yerine getirebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik belirleyip sınıflandırabilen TOGAN'dan, gece ve gündüz operasyonlarında yararlanılabiliyor.TOGAN, 5 kilometre menzile, 40 dakika görev süresine sahip ve bin metre azami irtifaya, 72 kilometre/saat azami hıza çıkabiliyor.Hazırlık süresi diğer "drone"lar gibi 45 saniyeyle sınırlı TOGAN'ın ağırlığı ise 7,5 kilogramı buluyor.

        • 204

          TOGAN'ın, sürü zekasının ilk milli örneğini teşkil etmek üzere, "kamikaze drone"lar KARGU ve ALPAGU ile birlikte "çoklu drone harekatı" yapacak şekilde kullanılması planlanıyor.

        • 205

          ASKER İÇİN ÜRETİLMİŞTİ, SİVİLİ DE YOLDA

          Öte yandan, Harp Arge tarafından üretilen Türkiye'nin ilk elektromanyetik drone silahı"Drone Savar", bir sınır karakolundan başlayarak "sıcak bölgeler"de hizmet verecek. Üründen sivil amaçlı yararlanmak için de çalışma yürütülüyor.

        • 206

          Harp Arge Genel Koordinatörü Aytekin Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, drone kullanılarak yapılan saldırılar ya da tehditler nedeniyle özellikle sınır bölgesindeki karakollarda Drone Savar'a ihtiyaç duyulduğunu, ürüne ilişkin taleplerin de buralarda yoğunlaştığını söyledi.

        • 207

          "DRONELAR SALDIRI, TACİZ YA DA İSTİHBARİ AMAÇLA KULLANILABİLİYOR"

          Talep aldıkları bir sınır karakoluyla ilgili çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güçlü, şöyle devam etti:

        • 208

          "Siparişimizi aldık, fiyat teklifimiz onaylandı, prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte Drone Savar sistemimizi göndereceğiz. Tedarik süreçlerinin sadeleştirilmesi ve bütçelendirmenin hızlandırılması halinde ihtiyaçların daha hızlı karşılanabileceğini düşünüyoruz.

        • 209

          Türk Silahlı Kuvvetleri mevcut eğitimlerine, drone tehdidini de katarak personelini bilgilendirmeye başladı. Bu adımların atılması oldukça önemli ancak bölgedeki bir terör örgütünün imkan ve teknolojik kabiliyet olarak ordumuza tehdit oluşturması kabul edilemez. Drone teknolojisi çok hızlı gelişiyor.

        • 210

          Dronelar saldırı, taciz ya da istihbari amaçla kullanılabiliyor. Biz de yemiyoruz, içmiyoruz yeni modeller geliştiriyoruz. Çünkü tehditleri engelleyebilmek için teknolojinizi yenilemeniz, geliştirmeniz gerekiyor. Özellikle drone gibi hızlı gelişen bir alanda önlem almak için hızlı hareket etmek çok önemli. Aksi halde siz silahı temin ettiğinizde karşınızdaki tehdit bambaşka bir boyut kazanmış olabiliyor."

        • 211

          "SİVİL HAYATTA KULLANILABİLECEK ÜRÜNLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR"

          Aytekin Güçlü, üretim ve Ar-Ge çabalarında sürdürülebilirliği sağlayabilemek için sivil hayatta kullanılabilecek ürünler üzerinde de çalıştıklarını söyledi.

        • 212

          Bu kapsamda, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacak nitelikte çözümler üzerinde durdukları ifade eden Güçlü, şunları kaydetti:

        • 213

          "Size ait bir arazide bir başkası gelip drone uçurabiliyor. Bu konuda yeterli bir önleyici mekanizma yok. Mahrem kalmasını isteyebileceğiniz özel günlerinizde, organizasyonlarınızda, düğün ya da davetlerde bu tür araçlarla rahatsızlık yaratılabiliyor. Özellikle kamuoyuna mal olmuş kişilerin ve sivillerin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan kullanabileceği Drone Savar sistemleri üzerinde duruyoruz."

        • 214

          Güçlü, Drone Savar'ın gece de kullanılabilmesi için gece görüş ekipmanıyla donatıldığını bildirdi.

        • 215

          ATAK MİLLİ RADARA KAVUŞUYOR

          Öte yandan, Meteksan Savunma'nın "Hava Platformları İçin Milimetre Dalga Radarı Geliştirilmesi Projesi" kapsamında yaptığı radar, önemli bir sınavı başarıyla geçti. Bir süredir T129 ATAK helikopteri üzerindeki uçuş testlerinde performansını ortaya koyan Helikopter-MİLDAR'ın kabulü, SSM Kabul Heyeti tarafından yapıldı.

        • 216

          Helikopter-MİLDAR, Türk Silahlı Kuvvetlerine, elektro-optik sistemlerin performanslarının zayıfladığı hava koşullarında yüksek performans gösterme, elektro-optik sistemlerin hedefe yönlenmesinde ve silah angajmanında zaman kazanma, alçak irtifa ve düşük görüş şartlarında pilota pozisyon farkındalığı kazandırma gibi önemli operasyonel avantajlar sağlayacak.

        • 217

          Bundan sonraki süreçte Helikopter-MİLDAR'ın, T129 ATAK helikopteri üzerindeki nihai yerinin kararlaştırılmasıyla silah sistemlerine entegrasyon ve seri üretim faaliyetlerinin başlaması bekleniyor. Helikopter-MİLDAR'da kullanılan ara yüz ve yazılımlar, radarın başka helikopterlere de entegrasyonuna imkan veriyor.

        • 218

          HELİKOPTER-MİLDAR'IN ÖZELLİKLERİ

          - Hedef tespit takip fonksiyonu

          - Çoklu hedef tespiti

          - Yavaş ve hızlı tarama

          - Yüksek açısal ve menzil çözünürlüğü

          - Yavaş tarama modunda hedef tespit ve takip için 12 kilometre menzil

          - Düşük hacim, ağırlık ve güç ihtiyacı

          - Gerçek zamanlı ARPO görüntüsü

          - 2,5 kilometre menzilde arazi profili oluşturma

          - Seyrüsefer desteği

        • 219

          ALTAY TANKI SERİ ÜRETİM İÇİN İHALE TEKLİFİNİ BEKLİYOR

          Demir, MÜSİAD tarafından düzenlenen bir konferansta Reuters'ın Altay tankının seri üretim ihalesi ile ilgili sorusu üzerine, "Şu anda teklifleri bekliyoruz" dedi.

        • 220

          Altay tankını geliştiren Otokar tarafından seri üretime alınması için verilen SSM tarafından teklif kabul edilmemiş, ardından Temmuz ayında savunma eski bakanı Fikri Işık seri üretim için ihale düzenleneceğini açıklamıştı.

        • 221

          Yurtiçinde Otokar dışında FNSS'in paletli zırhlı araç tasarlama ve üretim deneyimi bulunuyor. BMC ve Katmerciler tekerlekli zırhlı araç üretirken, Tümosan'ın tekerlekli zırhlı araç üretime projesi bulunuyor.

        • 222

          TUSAŞ'TAN "YENİ NESİL UYDU" HAMLESİ

        • 223

          Türksat 6A ile haberleşme uydusunu kendisi yapabilen 10 ülke arasına girecek Türkiye, uluslararası terminolojide Small-GEO olarak adlandırılan Yeni Nesil Haberleşme Uydu Projesi için fizibilite çalışmalarına başladı. TUSAŞ, Türksat 6A ve Göktürk yer gözlem uydularından elde edilen deneyimlerle Small-GEO konseptini geliştirerek önemli bir projeye imza atacak.

        • 224

          Small-GEO ile katma değeri oldukça yüksek uzay sistemleri alanında yurt içi ve yurt dışı uydu operatörlerinin ihtiyaçlarını aynı anda karşılayacak teknik özelliklerde bir sisteme yönelik ön çalışmalar yapılacak. Küresel pazar için de oldukça yeni ve dikkat çekici olan Small-GEO konseptinde geliştirilecek uyduyla Türkiye'ye bu alanda aynı zamanda önemli döviz girdisi sağlanması hedefleniyor.

        • 225

          Small-GEO uydusunda bir fırlatıcıya birden fazla haberleşme uydusu sığdırılarak fırlatma maliyetlerinin düşürülmesi öngörülüyor. Bu amaçla uydu yapısal sistemi tümüyle optimize edilecek. Fırlatma maliyetlerinin düşürülmesi için bir diğer önlem ise uydunun yeni nesil elektrikli itki sistemleriyle donatılarak uzaya gönderilen kütlenin düşürülmesi olacak.

        • 226

          Yapılacak çalışmalarla detayları netleştirilecek Small-GEO uydusunun 1-2 ton kütle aralığında olması ve 16 ile 22 alıcı/verici (transponder) taşıması planlanıyor. TUSAŞ tarafından geliştirilecek Small-GEO uydusu sivil haberleşme hizmetlerine ilave olarak askeri amaçlı veri transferi için de kullanılabilecek.

        • 227

          Small-GEO; televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi geleneksel haberleşme uydusu fonksiyonlarını performansı düşmeden karşılayabilen, nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip, maliyet etkin haberleşme uydusu konseptine sahip bulunuyor.

        • 228

          Küresel pazarda Small-GEO olarak tanımlanan uydular, alışılmış haberleşme uydularına göre düşük üretim ve fırlatma maliyetleri ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekillenebilen esnek haberleşme çözümleriyle dikkati çekiyor.

        • 229

          TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNİN ZIRHLI KARA ARACI "HIZIR"

          Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı pazarındaki yeni oyuncularından Katmerciler'in taktik tekerlekli zırhlı araçları ilk kez envantere girecek.

        • 230

          Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Biriminden, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) sınırlarının gözetleme kapasitesinin artırılması için yaklaşık 30 milyon euro bedelli mobil gözetleme araçları tedariki işini alan ASELSAN, bu kapsamda kullanılacak araçlar için tercihini Katmerciler'den yana kullandı.

        • 231

          ASELSAN, Katmerciler ile 4x4 mobil gözetleme araçları için yaklaşık 10,5 milyon euroluk 2 sözleşme imzaladı. Sözleşmelere konu teslimatlar gelecek yıl gerçekleştirilecek. Mobil gözetleme araçları tedariki konusunda kurulan iş ilişkileri hem ASELSAN hem de Katmerciler açısından ilkleri barındırıyor.

        • 232

          ASELSAN, bu kapsamda ilk defa taktik tekerlekli zırhlı araç odaklı bir işte ana yüklenicilik görevini üstlendi.

        • 233

          Katmerciler ise Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile girdiği savunma sanayisinde daha sonra geliştirdiği taktik tekerlekli zırhlı araçları ilk kez sahada kullanıma sunacak. Böylece şirketin taktik tekerlekli zırhlı araç ailesinin bir ürünü envantere girmiş olacak.

        • 234

          NATO standartlarında, yüksek balistik ve mayın koruma seviyesine sahip, 4x4 taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı Hızır, Türkiye ve AB sınırlarının gözetleme kapasitesinin artırılmasında görev alacak.

        • 235

          Hızır'ın lansmanı geçen yılın kasım ayında "3'üncü High-Tech Port by MÜSİAD" da yapıldı. Katmerciler'in tasarlayıp geliştirdiği araç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle sektöre tanıtıldı. Hızır, manevra gücü yüksek, güvenlik güçlerinin operasyonel ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirildi.

        • 236

          Toplam 9 personel kapasiteli, balistik açıdan güçlendirilmiş, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı yüksek koruma seviyesine sahip araç, kırsal ve kentsel alanlardaki yoğun çatışma koşulları altında yüksek performans gösterecek şekilde tasarlandı.

        • 237

          Bu özellikleriyle silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri için güven artıran bir araç olarak donatılan Hızır, komuta kontrol aracı, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) aracı, silah taşıyıcı araç (çeşitli silah sistemlerinin kolay entegrasyonu), ambulans, sınır güvenliği aracı, keşif aracı gibi çeşitli konfigürasyonlarda görev yapabiliyor. Hızır, çok yönlü, düşük maliyetli ve kolay bakım sağlayan bir platform aracı özellikleriyle dikkati çekiyor.

        • 238

          KAPLAN TANKI ZORLU SINAVA HAZIR

          Öte yandan, savunma sanayisinin önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS ile Endonezyalı PT Pindad firması tarafından Türkiye'de tasarlanan ve geliştirilen Kaplan MT'nin ilk prototipi, eylül ayında Endonezya'ya ulaştı.

        • 239

          PT Pindad ortaklığında FNSS mühendislerinin çalışmalarıyla ortaya konulan Kaplan MT, Türk savunma sanayisi açısından tank sınıfında ihraç edilecek ilk araç olma özelliğini taşıyor. Kaplan MT, Endonezya Silahlı Kuvvetlerinin modern orta sınıf tank konseptine olan talebini karşılamak üzere geliştirildi.

        • 240

          ATAK Faz 1'de füze ikaz sistemi, karşı tedbir atıcı sistem, kızılötesi karşı tedbir sistemi ile MXF-484 ve 9651 el telsizleri bulunuyor. Faz 2'de ise laser ikaz alıcı sistemleri, RF karıştırıcı, radar ikaz alıcı, 9681 V/UHF telsiz gibi ek sistemler olacak. Bugüne kadar yaklaşık 12 bin uçuş saatine ulaşan ATAK helikopterleri için yerli motor geliştirilmesi ve 20 mm top sisteminin yerlileştirilmesi hedefleniyor.

        • 241

          Kaplan MT, Endonezya'nın Cilegon şehrinde 5 Ekim'de düzenlecek Ulusal Silahlı Kuvvetleri Günü resmi geçidinde Endonezya Ordusu tarafından kullanılarak halkın karşısına çıkacak. Kaplan MT, iki ülkenin savunma bakanlıklarının da desteğiyle gerçekleştirilen başarılı bir ortak geliştirme projesi olarak öne çıkıyor.

        • 242

          HÜRKUŞ'LAR İÇİN GERİ SAYIM

        • 243

          Prototipi ilk kez 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2017) sergilenen orta ağırlık sınıfı tank, hassas doğrudan ateş kabiliyeti, yakın ateş desteği sağlayan mühimmattan tanksavar mühimmatına kadar uzanan geniş seçenekleri, üstün taktik ve stratejik hareket kabiliyetiyle muharebe sahasına yeni bir soluk getiriyor.

        • 244

          TUSAŞ, Hava Kuvvetleri Komutanlığının temel uçuş eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla tasarlanıp imal edilen 15 HÜRKUŞ-B uçağına yönelik çalışmalarını da süratle ve titizlikle sürdürüyor. İlk uçağın aralık ayında ilk uçuşunu gerçekleştireceği belirtilirken, 2017 yıl sonu itibarıyla da 8 HÜRKUŞ-B uçağının büyük ölçüde tamamlanacağı bildirildi.

        • 245
        • 246

          Kaplan MT, gücünü aracın arka kısmında bulunan ve "20 BG/ton" mertebesinde güç/ağırlık oranı sağlayan güç paketinden alıyor. Motor, bu gücü, çift pinli paletleri süren ve burulabilen mil üzerine kurulan, 6 tekerlekli, antişok süspansiyon sistemine sahip, yürüyüş sistemine aktarıyor.

        • 247

          HÜRKUŞ-B uçaklarının teslimatlarına Haziran 2018'de başlanacağı vurgulanırken, 15 adetlik ilk paketin yıl sonuna kadar teslim edileceğinin altı çizildi.HÜRKUŞ’ta ilave 40 uçaklık bir opsiyon bulunuyor.

        • 248
        • 249
        • 250
        • 251

          Aracın ateş gücünü ise yüksek basınçlı 105 mm Cockerill topu entegre edilmiş ve gelişmiş bir otomatik doldurucuya sahip CMI Cockerill 3105 kulesi sağlıyor. Bu kuleyle Kaplan MT, düşük ağırlığına rağmen yüksek tahrip gücüne ulaşıyor. Kaplan MT, avcı, vurucu özelliğinin yanı sıra araç komutanına taktiksel farkındalık sağlayan muharebe alanı yönetim sistemi ve lazer ikaz sistemiyle donatılıyor.

        • 252

          Uçak yaparken mimarisini çalışıyorsunuz, bu bittikten sonra detay mühendislik yapıyorsunuz, sonrasında prototipi imal etmeye başlıyorsunuz. 2023'te bu uçağı uçuracağız. Bu 4 yıllık döneme sayın Başbakanımız '3 yıl olsun' dedi.

        • 253

          YIL BİTMEDEN YENİ ANKA GELİYOR

        • 254
        • 255
        • 256

          HÜRJET'İN KONSEP TASARIMI ORTAYA ÇIKTI

        • 257

          Kendi sınıfında, en üst düzeyde mayın ve balistik korumaya sahip olan Kaplan MT, kullanıcısına, muharebe alanındaki tehditlere karşı çok kısa sürede, yeterli ateş gücüyle hızlı yanıt verme imkanı tanıyor. Bu da beraberinde muharebe alanında üstün beka ve hareket kabiliyeti sağlıyor.

        • 258

          Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bağlı ortaklıklarından TUSAŞ, vakfın 30. kuruluş yıl dönümünde kapılarını vatandaşlara açtı.

        • 259

          Biz 3 yıl olacak altyapı yapmaya başladık. İnşallah 3 yıl sonra milli muharibin mimarisi bitmiş olacak, 2023'te ilk uçuşunu yapacak.

        • 260

          YENİ ATAK, HÜRKUŞ VE ANKA'LAR GELİYOR

          Öte yandan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), yıl sonuna kadar yapacağı teslimatlarla Türkiye'nin hava filosunu güçlendirmesine katkıda bulunacak.

        • 261

          TUSAŞ, insansız hava araçlarında da bu yılı yeni teslimatla kapatacak. Şirket tarafından envantere kazandırılan 1 adet ANKA-B uçağının ardından, 1 adet uçağın daha Aralık 2017'de envantere gireceği belirtildi.

        • 262
        • 263
        • 264

          Etkinlikte ziyaretçilere şirketin yürüttüğü projelere ilişkin bilgiler verilirken, hazırlanan materyallerde Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı'nın (HÜRKUŞ) jet versiyonu olarak başlatılan "HÜRJET" Projesi'nin konsept tasarımına ilişkin görsel de yer aldı.

        • 265

          Bununla ilgili teknoloji geliştirme Türkiye'de var. Kendimiz de bunu tetikliyoruz oluşsun diye. İnşallah bu 1 tonluk haberleşme uydusu TAI'nin kendi özgün projesi olacak. Sıfırdan başladık ve yapacağız. Ticari bir proje bu. Hem TÜRKSAT'a satma durumumuz olabilir, görüşmelerimiz oluyor hem de dünyada bunun çok taliplisi var.

        • 266

          ATAK helikopterinin bir üst versiyonunu yönetim kurulumuzdan aldığımız izinle konsept olarak başlattık. Bir de Genel Maksat Helikopteri Projemiz var, 10 tonluk. Sikorsky ile bir projemiz var ama bunu da tümüyle yerli bir proje olarak başlattık. Yeni insansız uçak projesi başladı, daha büyük yük taşıyabilecek. ANKA halen görev yapıyor. Ülkemizin korunmasında görev alıyor.

        • 267

          Sabit ve döner kanatlı hava platformları, insansız hava araçları ve uzay sistemlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi konumundaki TUSAŞ, havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

        • 268

          Böylece, envanterdeki ANKA-B sayısı 2’ye çıkacak. Ayrıca, hali hazırda Jandarma Genel Komutanlığına hizmet kapsamında 2 uçağın ek olarak Elazığ’da görev yaptığı ifade edildi.

        • 269

          TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamada, HÜRJET Projesi'nin yönetim kurulundan geçtiğini ve başladığını söyledi. Kotil, "Bunun 6 aylık mimari çalışma dönemi var. Yönetim kurulundan aldığımız bütçe bu dönem için. Bu aslında projenin ön çalışması. Devletin bize bunu sipariş vermesini bekliyoruz" dedi.

        • 270

          TUSAŞ, yıl sonuna kadar, görev aldığı T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri, ANKA İnsansız Hava Aracı ve Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ projelerinde teslimat sayılarını ve üretim düzeylerini artıracak.

        • 271

          ANKA-B, burun kısmında bulunan kamera sistemi sayesinde hedefi tespit edip lazer işaretlemesi gerçekleştirirken, 4 adet de füze taşıyabiliyor.

        • 272
        • 273
        • 274

          Aynı zamanda Small-GEO uydu projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Kotil, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

        • 275

          Kotil, uydu alanında ayrıca Türksat 6A, Göktürk yenileme projelerinin söz konusu olduğunu belirtti. İki yeni helikopter projesi başlattıklarını anlatan Kotil, sözlerine şöyle devam etti.

        • 276

          İlkinin teslimatı 2014'te gerçekleştirilen T129 ATAK helikopterlerinden 24’üncüsü eylül ayı itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edildi.

        • 277
        • 278
        • 279

          Bu, tümüyle TAI'nin bir projesi. Küçük dememize bakmayın, kendisi 1 ton. 22 tane transponderi, yayın yapan anteni bulunuyor. Bunun büyükleri de 4-5 ton oluyorlar. Küçükleri elektrikle yani plazma motoruyla tahrik ediliyorlar.

        • 280

          Milli Muharip Uçak Projesi'nde İngiliz partnerleriyle çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kotil, şöyle konuştu:

        • 281

          Yapılan protokol, toplam 59 ATAK helikopterinin teslimatını içeriyor. TUSAŞ'ın yıl sonuna kadar 12 ATAK helikopterini daha teslim etmesi bekleniyor. Böylece TSK'ya verilen helikopter sayısının 2017 sonunda 36'ya çıkarılması hedefleniyor. Helikopterlerin teslimatı 2018 yılında tamamlanacak. Öte yandan, ATAK Projesi'nde 14 helikopterin daha teslim edilmesiyle Faz 2 konfigürasyonuna geçilecek.

        • 282

          YENİ ATAK, HÜRKUŞ VE ANKA'NIN GÖRÜNTÜLERİ!

        • 283
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa