Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, bundan 10 yıl önce otomobillerinin patentlerini tüm geliştiricilere açması, şirketin CEO'su Elon Musk'ın eleştiri yağmuruna tutulmasına yol açmıştı.

Hatırlanacak olursa, Tesla haziran 2014'te Model S otomobilini dünyanın ilk 'açık kaynak' otomobili haline getirmişti.

Musk, o dönem yaptığı açıklamada, "Teknoloji liderliği, bir rakibe karşı gerçekten küçük bir koruma olduğu tarihte defalarca kanıtlanan patentlerle tanımlanamaz. Bu adımımız daha ziyade bir şirketin dünyanın en yetenekli mühendislerini çekme ve motive etme yeteneğiyle tanımlanabilir" demişti.

Musk, erişime açılan patentlerin çoğunun elektrikli güç aktarma organları ve bunların araçlara nasıl entegre edileceğiyle ilgili olduğunu da söyledi.

Peki, otomobil üreticileri ve diğer işletmelerin genellikle patentlerini sıkı sıkıya koruduğu bir ortamda, Tesla neden böyle bir girişimde bulundu?

Şimdi gelin, bu sorunun yanıtına bakalım.

BÜYÜYEN PAZARDA LİDER OLDU

2014 yılında, elektrikli araçlar Tesla'nın kendi ülkesi ABD'deki otomobil satışlarının yüzde 1'inden azını oluşturuyordu. Tesla, o günlerde rakibin sadece elektrikli otomobil üreten firmalar değil, geleneksel üreticiler olduğunu anlamıştı.

Bu kapsamda, sektörde yer edinmek için, Tesla gibi yeni bir üreticinin tüm otomotiv endüstrisini değiştirmesi gerekiyordu.

Elon Musk'ın bu hedefe giden yolda basit bir stratejisi vardı. O da, herkesin elektrikli otomobil üretmesini kolaylaştırmaktı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ