Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'ın gözaltı süresi uzatıldı
Yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, dün akşam saatlerinde Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da havalimanında gözaltına alındı. Durov'un gözaltı süresinin uzatıldığı açıklandı. 2014 yılında ülkesi Rusya'dan ayrılarak BAE'de yaşamaya başlayan Pavel'in neden gözaltına alındığına dair henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak Rus ve Fransız basınında yer alan haberlerde, Durov'un Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı öne sürüldü. Öte yandan Telegram'dan ve Rusya'dan tepki gecikmedi. Telegram, Durov'a yönelik suçlamaları "saçmalık" şeklinde nitelendirdi
Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve üst yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da havalimanında gözaltına alındı. Durov'un gözaltı süresinin uzatıldığı bildirildi.
Fransız TF1 televizyonunun haberine göre, Ukrayna'daki savaşla birlikte ülkesi Rusya'dan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde yaşamaya başlayan Durov, başkent Paris yakınlarındaki Bourget Havalimanı'nda gözaltına alındı.
Durov'un neden gözaltına alındığı bilinmezken Fransa'da hakkında yakalama kararı bulunduğu iddia edildi.
Fransız İçişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklama yapmadı.
Yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin edilen Rusya doğumlu Durov, Telegram'ı kardeşiyle birlikte 2013 yılında kurdu. Rusya'nın popüler sosyal medya sitesi VK'nın da kurucusu olan Durov, 2014'te Rusya'yı terk etti.
Durov'un Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip olduğu biliniyor.
Nisan ayında ABD'li gazeteci Tucker Carlson'a verdiği demeçte "Herhangi birinden emir almaktansa başka bir yerde özgür olmayı tercih ederim" ifadeleri gündem olmuştu. Durov, bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını ancak uygulamanın "tarafsız bir platform" olarak kalacağını söylemişti.
Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, Telegram, her iki taraftan da savaş ve çatışmalara dair bilgilerin ana kaynağı haline geldi.
Telegram'ın artan popülaritesi, Fransa da dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok ülkenin güvenlik ve veri ihlali endişeleriyle ilgili incelemelerine yol açtı.
Rus ve Fransız basınında yer alan haberlerde, Durov'un Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı iddia ediliyor.
Dünyanın popüler anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından Telegram'ın aylık aktif kullanıcı sayısı 900 milyon kişiye ulaşmıştı.
Sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, Pavel'in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Pavel'in serbest bırakılması gerektiği mesajını verdi.
TELEGRAM'DAN TEPKİ: SAÇMALIK
Mesajlaşma uygulaması Telegram, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu duyurarak, kurucusu Pavel Durov’a yönelik suçlamaları “saçmalık” şeklinde nitelendirdi.
Telegram’dan yapılan yazılı açıklamada, uygulamanın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Durov’un Fransa’da gözaltına alınması değerlendirildi.
Uygulamaya ilişkin sürekli çalışmaların yapıldığına işaret edilen açıklamada, “Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB’nin yasalarına uymaktadır. Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'ya sık sık seyahat etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
Dünyada yaklaşık 1 milyar insanın Telegram kullandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Bir platformun veya sahibinin bu platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır. Bu durumun derhal çözülmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
RUSYA'DAN FRANSA'YA NOTA
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Fransa'ya, gözaltına alınan Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov’a erişimi talep eden nota verildiğini bildirdi.
Zaharova, Durov'un dün Fransa'da havalimanında gözaltına alınmasına ilişkin "Rossiya-24" televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Paris Büyükelçiliği'nin, bu konuda Fransız tarafıyla irtibata geçtiğini aktaran Zaharova, "Fransa'ya, Durov'a erişimin sağlanmasını talep eden nota verildi." dedi.
Sözcü Zaharova, Durov'un Fransa vatandaşı da olduğuna dikkati çekerek, "Sorun şu ki Fransa, Durov'u her şeyden önce kendi ülkesinin vatandaşı olarak kabul ediyor." ifadesini kullandı.
Mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu ve CEO'su Pavel Durov, Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da, havalimanında dün gözaltına alınmıştı.
Rus ve Fransız basınında yer alan haberlerde, Durov’un, Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı ifade edilmişti.
Öte yandan, Rus milletvekili Vladislav Davankov da yaptığı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a çağrıda bulunarak, Durov’un siyasi gerekçelerle gözaltına alınış olabileceğini belirtti.
Durov’un tutuklanması halinde Telegram kullanıcılarının kişisel bilgilerinin de tehlikeye girebileceğine işaret eden Davankov, Rusya Dışişleri Bakanlığının Durov'un serbest bırakılması için Fransız makamlarına başvurması gerektiğini söyledi.
PAVEL DUROV KİMDİR?
Rusya’nın popüler sosyal medya sitesi VK’nin de kurucusu olan Durov, 2014’te Rusya’yı terk etmişti.
Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip Durov’un, yaklaşık 15 milyar dolar serveti olduğu tahmin ediliyor.
Dünyanın popüler anlık mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarından Telegram'ın aylık aktif kullanıcı sayısı 900 milyon kişiye ulaşmış durumda.