Stresle başa çıkmanın en etkili yolları nelerdir?
İçinde bulunduğumuz çağın gerekleri nedeniyle stres, hayatımızda kaçınılmaz hale gelmeye başladı. Bu nedenle stresle başa çıkma yöntemleri daha da önemli bir hale geldi. Stresle mücadele yöntemleri nelerdir? İşte detaylar...
- 1
Stres, hayatımızın içinde yer alan tanıdık bir histir. Her yaştan insanın karşılaştığı bir durumdur ve stresle başa çıkma becerisi önemlidir. Ancak endişelenmeyin; stresle başa çıkmak için etkili yöntemler mevcut. İşte hayatınızı kolaylaştıracak o yöntemler...
- 2
Stres nedir?
Stres, içerdeki ve dışardaki çeşitli uyaranlara karşı vücudumuzun verdiği otomatik tepkidir. Yani stres, üzerimizde hissettiğimiz baskı ve gerginlik durumudur. Aynı zamanda uyum sağlanması veya tepki verilmesi gerekli olan herhangi bir durumda vücudumuzun gösterdiği doğal bir reaksiyondur.
- 3
Tehlikeli olarak görülen bu durum gerçek bir olay olabileceği gibi zihninizin tehlikeli olarak algıladığı bir durum da olabilir. Stres tepkisi, kendinizi korumak adına ortaya çıkar fakat yoğunluğu çok fazla arttığında yaşam kalitenizi bozabilir.
-
- 4
Stresin genel belirtileri
Stres herkesi farklı şekilde etkilese de, dikkat etmeniz gereken ortak işaretler ve semptomlar vardır:
- Sürekli endişe veya kaygı hissi
- Bunalmışlık hissi
- Konsantrasyon zorluğu
- Ruh hali değişimleri veya ruh halindeki değişiklikler
- Sinirlilik veya çabuk sinirlenme
- Rahatlamada zorluk
- Depresyon
- 5
- Kendine güvensiz
- Her zamankinden daha fazla veya daha az yemek yemek
- Uyku alışkanlıklarında değişiklikler
- Ağrılar ve sızılar, özellikle kas gerginliği
- İshal ve kabızlık
- Mide bulantısı veya baş dönmesi hissi
- Cinsel istek kaybı
- 6
Stresle başa çıkmak için neler yapabilirsiniz?
Kontrolü ele alın
Sorununuzla ilgili hiçbir şey yapamayacağınızı düşünüyorsanız, stresiniz daha da artabilir. Kontrolü kaybetme duygusu stresin ve refah eksikliğinin başlıca nedenlerinden biridir. Kontrolü ele alma eylemi kendi başına güçlendirici bir eylemdir ve sizi tatmin eden ve başkasını tatmin etmeyen bir çözüm bulmanın önemli bir parçasıdır.
-
- 7
Biraz "ben" zamanı ayırın
Çoğumuz uzun saatler çalışıyoruz, bu da gerçekten keyif aldığımız şeyleri yapmaya yeterli zaman ayırmadığımız anlamına geliyor. Sosyalleşmeye, rahatlamaya veya egzersize zaman ayırmanız önemlidir. Haftada birkaç geceyi işten uzakta, kendinize kaliteli "ben" zamanı ayırmayı deneyebilirsiniz.
- 8
Sağlıklı beslenin
Yiyeceklerin ruh halimizi nasıl etkilediğini gösteren giderek artan miktarda kanıt bulunmaktadır. Beslenmemizin temel vitaminler ve mineraller ile su gibi yeterli miktarda beyin besinleri sağladığından emin olarak esenlik hissini koruyabilirsiniz.
- 9
Rahat bir uyku çekin
Stresten muzdarip olduğunuzda uyku sorunları yaygındır. Yeterince dinlendiğinizden emin olmaya çalışın.
-
- 10
Sağlıksız alışkanlıklardan kaçının
Başa çıkma yollarınız olarak alkole, sigaraya ve kafeine güvenmeyin. Geçici bir rahatlama sağlayabilirler, ancak uzun vadede bu koltuk değnekleri sorunlarınızı çözmez. Sadece yenilerini yaratırlar. Stresinizin kaynağını ortadan kaldırmanız en iyisidir.
- 11
Aktif olun
Egzersiz stresinizi ortadan kaldırmaz, ancak hissettiğiniz duygusal yoğunluğun bir kısmını azaltabilir, düşüncelerinizi temizleyebilir ve sorunlarınızla daha sakin bir şekilde başa çıkmanızı sağlayabilir.
- 12
Daha akıllıca çalışın, daha çok değil
Daha akıllıca çalışmak, işinize öncelik vermeniz ve gerçek anlamda fark yaratacak görevlere konsantre olmanız anlamına gelir. En önemsiz görevleri sona bırakın. Her şey için zamanınız olmayacağını kabul edin.
-
- 13
Pozitif olmaya çalışın
Hayattaki olumlu şeyleri ve minnettar olduğunuz şeyleri arayın. Her günün sonunda, iyi giden veya minnettar olduğunuz 3 şeyi yazmayı deneyin.