Son dakika! Temsa'yı İsviçreli fon aldı
Son dakika haberi... Sabancı Holding, yatırım portföyüne yönelik iki önemli kararı hayata geçirdi. Sabancı Grubu otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi yapan Temsa Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi 182 milyon 693 bin TL'ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners'a sattı. Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden borç ve nakit düzenlemeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirildi. Kararın teknolojik ve sektörel odaklanma stratejisinin bir parçası olduğu belirtildi. Öte yandan Sabancı Holding, bugün Enerjisa Üretim ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde dört bölgenin ikisini aldı
Sabancı Holding, yatırım portföyüne yönelik iki önemli kararı hayata geçirdi. Şirket, teknolojik ve sektörel odaklanma stratejisinin bir parçası olarak Temsa Ulaşım Araçları'nı 182 milyon 693 bin TL'ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a sattı. Öte yandan holding, bugün Enerjisa Üretim ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde dört bölgenin ikisini aldı.
BİR GÜNDE İKİ STRATEJİK HAMLE
Sabancı Holding'ten yapılan açıklamada, şirketin bir günde iki stratejik hamle yaptığı belirtildi. Açıklamada "Enerjisa Üretim ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede dört bölgenin ikisini aldı. Böylece ihalede tahsise açılan 1000 MW’lık kapasitenin yarısı Enerjisa Üretim portföyüne katılmış oldu. Enerjisa Üretim, ikincisi yapılan “Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)” ihalesi projelerinde 500 MW’lık kapasite kazandı. Aydın ve Çanakkale Bölgeleri’ne yapılacak yatırımla Enerjisa Üretim, toplam kapasitesinin 4.107 MW’a ulaşma potansiyelini yakaladı.
Holding diğer taraftan da otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi yapan Temsa Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a sattı. Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden, borç ve nakit düzeltmeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirildi. Yapılan işlem, yüzde 49 oranındaki Sabancı Holding hisselerinin yanı sıra, yüzde 51 oranındaki başta Sabancı Ailesi üyeleri olmak üzere, diğer bireysel yatırımcı hisselerini de kapsıyor" denildi.
'ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜN İKİ ADIMINI ATTIK'
Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen yaptığı açıklamada YEKA ihalesinden alınan rüzgar enerjisi üretim yatırımının ve Temsa Ulaşım Araçları’nın hisselerinin devredilmesinin topluluğun dönüşümünde önemli adımlar olduğunu belirtti.
Göçmen “Sabancı Holding olarak belirlediğimiz yol haritamızın temelinde, yalın ve dengeli portföy anlayışıyla yüksek büyüme ve daha fazla değer yaratan alanlara yatırım yapmak bulunuyor. Enerji alanında ülkemizin yerli ve sürdürülebilir kapasitesine daha fazla yatırım yapmak da bu kapsamda yer alıyor. Enerjisa Üretim halihazırda 3 doğal gaz kombine çevrim, 12 hidroelektrik enerjisi, 3 rüzgâr enerjisi, 2 güneş enerjisi ve 1 yerli linyit santralinden oluşan yaklaşık 3.607 MW kurulu gücüyle, Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi konumunda. Bugün sonuçlanan YEKA ihalesiyle de büyüme hedeflerimiz doğrultusunda önemli ölçüde ek kapasiteyi portföyümüze kazandırdık. Bu başarılı sonuç, ülkemize ve yenilebilir enerji sektörünün geleceğine olan inancımızı ve güvenimizi bir kez daha ispatlıyor. Ülkemizi, enerji üssü olma hedefine daha da yakınlaştıran bu büyük proje Topluluğumuzun ve ülkemizin büyüme hedeflerine büyük katkı sağlayacak. Enerjide daha sürdürülebilir ve verimli bir Türkiye için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yaptığımız yatırımlar sayesinde ülkemizin milli enerji politikasına da değer yaratmayı sürdürüyoruz” dedi.
'TEKNOLOJİK VE SEKTÖREL ODAKLANMA STRATEJİMİZİN NETİCESİ'
Sabancı Holding’in dönüşüm sürecinde atılan diğer önemli adımın da Temsa Ulaşım Araçları’nın İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a satışı olduğunu belirten Mehmet Göçmen şöyle konuştu:“ Temsa Ulaşım Araçları, yarım asırlık geçmişindeki başarılarıyla ve sektöründeki öncülüğü ile her zaman gurur duyduğumuz markalarımızdan oldu. Teknolojik ve sektörel odaklanma stratejimizin neticesinde aldığımız bu devir kararı sonrasında, Temsa Ulaşım Araçları aynı ticari ünvan altında Adana’daki tesislerinde üretimini sürdürecek. İnanıyorum ki bu yeni dönemde de Temsa Ulaşım Araçları, özverili çalışanları ve güçlü satış teşkilatı ile yoluna başarıyla devam edecektir.”
Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 1968 yılında kurulan ve 1987'den beri Adana'da bulunan 510.000 metrekarelik üretim tesisinde faaliyetleri sürdüren Temsa, yılda 10.000'in üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiyor.
TEMSA, 1.5 milyar liralık aktif büyüklüğe sahipken yıllık satışları toplamı 1.1 milyar TL'yi buluyor. Şirketin 2018 yılında gerçekleştirdiği ihracat tutarı ise 124.9 milyon dolar. Bin 500'ün üzerinde çalışanı bulunan TEMSA, İSO 500 Büyük Sanayi şirketi arasında ise 192'incisırada. Şirket 2017'de aynı listede 124'üncü sıradaydı.
İKİ FARKLI ELEKTRİKLİ OTOBÜSE SAHİP
Son dönemde elektrikli otobüs teknolojisi üzerine eğilen Temsa, seri üretime hazır Avenue Electron ve MD9 electriCITY ile iki farklı elektrikli otobüse sahip dünyanın ilk otobüs üreticilerinden biri. Ayrıca Temsa'nın Otonom MD9 electriCITY projesi ise devam etmekte olup ve 2022 yılında seri üretime hazır olması bekleniyor.
Aralık 2017'de Temsa’nın ürettiği MD9 electriCITY model elektrikli otobüs, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edilmişti. Tüm yazılımı ve tasarımı Türk mühendisler tarafından geliştirilen araç hakkında yetkililerden bilgi alan Erdoğan, daha sonra Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nden Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı’na kadar otobüsün performansını test etmişti.