Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar
GARA KATLİAMINDA 13 SİVİL ŞEHİT OLDU

TSK’nın Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 13 Şubat’ta başlattığı Pençe-Kartal 2 Operasyonu’nun ardından, terör örgütü PKK alıkoyduğu 13 sivili şehit etti. Katliamın ardından 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirildi. Bölgede devam eden operasyonlarda ise 3 asker şehit oldu, 3 asker yaralandı.

YAZ AYLARINA ORMAN YANGINLARI DAMGA VURDU

2021 yılının yaz aylarına orman yangınları damga vurdu. 28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangınları, Türkiye'nin birçok kentine yayıldı.

Read more!

Çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 49 ilde çıkan 299 orman yangınında ise 8 kişi hayatını kaybetti. Yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri ise küle döndü. Günler süren yangınlarda binlerce hayvan da öldü. Bu sürede ise yangın söndürme uçakları tartışma konusu oldu.

BATI KARADENİZ'DE SEL FACİASI

Orman yangınlarının yaşandığı dönemde Batı Karadeniz'deki kentlerde ise sel felaketi yaşandı. 11 Ağustos 2021'de şiddetli yağış sonucu meydana gelen sel, su baskını ve heyelanların ardından, Kastamonu, Sinop ve Bartın'da toplam 82 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı. Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi.

MARMARA'DA MÜSİLAJ FELAKETİ

Türkiye 2021 yılının yaz aylarında farklı bir felakete tanık oldu. Bu kez de Marmara Denizi'nde müsilaj adı verilen deniz salyası felaketi yaşandı. Uzmanlar, müsilajın zaman içerisinde yetersiz atık su arıtımı, sanayi faaliyetleri ve iklim değişikliği sebebiyle artış göstererek belirgin hale geldiğini açıkladı. Ortaya çıkan kirliliğin ardından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 21 maddelik müsilaj eylem planını açıkladı. Başlatılan temizlik çalışmalarıyla da 11 bin 338 hektar alanı kaplayan müsilaj, yaklaşık bir ay sonra 1046 hektar seviyesine kadar indi.

THODEX'TE DEV VURGUN

Türkiye yine yaz aylarında dikkat çeken bir kripto para dolandırıcılığına tanık oldu. Yaklaşık 400 bin yatırımcısı olan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer,milyarlık vurgun yaparak 20 Nisan’da Arnavutluk’a kaçtı. Şikayetler üzerine soruşturma başlatan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyasında 70 kişi şüpheli olarak yer aldı. Şirketin kurucusu Özer’in de bulunduğu 10 işi ise hâlâ firari.

TOSUNCUK TESLİM OLDU

Çiftlik Bank adlı sistem üzerinden 2018 yılında 132 bin kişiyi dolandıran Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Topladığı yaklaşık 511 milyon TL ile ilk olarak Uruguay'a kaçan Aydın, 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya Sao Paulo'da Türkiye Büyükelçiliği'ne teslim oldu. Brezilya'da tutuklanmak istemeyen Aydın'ın talebi kabul edildi ve Tosuncuk yaklaşık 3 yıl sonra Türkiye'ye getirildi. Davada yargı süresi ise devam ediyor.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PROTESTOLARI

Prof.Dr.Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından, birçok öğretim üyesi ve öğrenci, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etti. Kampüste başlayan protestolarda da çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Protestolar sırasında üniversitenin kapısına kelepçe takılması gibi bazı olaylar da yaşandı. 2 Ocak'ta rektör olarak atanan Bulu ise 15 Temmuz'da görevden alındı. Bulu'nun yerine Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof.Dr.Naci İnci atandı.

TÜRKİYE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLDİ

İstanbul Sözleşmesi veya tam adıyla Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden 1 Temmuz itibariyle resmen çekildi.

GERGERLİOĞLU'NUN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

Hakkında 'Terör propagandası yapmak' suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı sonrası cezaevinden çıkan Gergerlioğlu, AYM kararına ilişkin Başkanlık Tezkeresi'nin 16 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla birlikte yeniden milletvekili sıfatı kazandı.

TURKOVAC ACİL KULLANIM ONAYI ALDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını duyurdu. Bu gelişmeden 7 gün sonra 30 Aralık'ta TURKOVAC aşısı şehir hastanelerinde yapılmaya başlandı.

TÜRKİYE MİNİK ASİYE İÇİN TEK YÜREK OLDU

2021 yılının son günlerinde Gaziantep'te feci bir olay meydana geldi. Tasmasız pitbull cinsi 2 köpeğin saldırısında ağır yaralanan ve sevk edildiği Antalya’da doku nakli yapıldıktan sonra yoğun bakıma alınan 4 yaşındaki Asiye Ateş'ten sevindiren haber geldi. Doktorları, minik çocuğun uyandırıldığını ve durumunun iyiye gittiği belirtti. Yılın son günlerinde meydana gelen bu acı olay ise sokak hayvanları ile ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

SAMURAY KILIÇLI VAHŞET

Türkiye Kasım ayında da dehşete düşüren bir olaya tanık oldu. İstanbul Ataşehir'de Mimar Başak Cengiz korkunç bir cinayete kurban gitti. Katil Can Göktuğ Boz, Başak Cengiz'i samuray kılıcı ile öldürdü. Katil hakkında "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli suçlardan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.

İBB'YE ÖZEL TEFTİŞ

2021 yılının bitmesine sayılı günler kala İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için özel teftiş başlattığını duyurdu. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İBB'de işbaşı yaptırılan bazı kişilerin, terör örgütleriyle iltisaklı ve irtibatlı olduğuna yönelik iddia ve tespitler bulunduğu kaydedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB'deki bazı çalışanlarla ilgili yürütülen çalışmaların yargıya intikal ettiği ve tutuklananlar da olduğunu söyledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da yaptığı açıklamada, "Ne teftişi, sen bakanlıksın terörist ise at hapse. Ayrıca işe alımlarda adli sicil kayıtları vardır. O zaman İçişleri Bakanlığı yanlış yere soruşturma açıyor" açıklamasında bulundu.

BİLDİRİ SORUŞTURMASINDA 104 EMEKLİ AMİRALE DAVA

4 Nisan 2021'de bir grup emekli amiralin yayımladığı 'Montrö bildirisi' ile ilgili 104 şüpheli gözaltına alındı. Emekli amiraller, ifadelerinin alınmasının ardından adli kontrolle serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında da, emekli amiraller hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

TÜRKİYE'Yİ YASA BOĞAN HELİKOPTER KAZASI

Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere havalanan askeri helikopter kaza kırıma uğradı. 4 Mart'ta meydana gelen faciada 11 asker şehit oldu. Olayda 2 asker de yaralandı.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayında 76. BM Genel Kurulu görüşmelerinde, "Paris İklim Anlaşması'nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bu kapsamda Paris İklim Anlaşması Kanun Teklifi tüm partilerin oy birliği ile kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ismi de "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" olarak değiştirildi.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ (AKM) AÇILDI

Cumhuriyetin 98'inci yılında İstanbul Taksim meydanı dev bir esere kavuştu. Yapımı 2 buçuk yıl süren İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yepyeni yüzüyle hizmet vermeye başladı.

KABİNE DEĞİŞİKLİKLERİ

2021 yılında kabinede de değişiklikler yaşandı. Ziya Selçuk'tan boşalan Milli Eğitim Bakanlığı'na Mahmut Özer, Ruhsar Pekcan'dan boşalan Ticaret Bakanlığı'na Mehmet Muş, Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da ikiye bölündü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da Vedat Bilgin getirildi. Zehra Zümrüt Selçuk'uk da bakanlık görevi sona ermiş oldu.

HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden dava açarken, Anayasa Mahkemesince kabul edilen yaklaşık 850 sayfalık iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak istendi.

Read more!
KONYA'DA KATLİAM! 7 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Türkiye 30 Temmuz'da korkunç bir katliama tanık oldu. Konya’da, Mehmet Altun adlı cani, evlerini silahla bastığı aileden 7 kişiyi öldürdü. Olayın ardından kaçan zanlı, kentin Bozkır ilçesinde mezarlıkta özel harekat polisleri tarafından yakalandı. Zanlı hakkında aynı aileden 7 kişiyi öldürdüğü suçlamasıyla 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İZMİR'İ DEPREMDEN SONRA SEL VURDU

İzmir, 2020 yılında meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6.9 büyüklüğündeki depremden 1 yıl sonra bu kez sel faciası ile sarsıldı.

Kentte etkili olan sağanak, birçok ilçede sel ve su baskınlarına neden oldu. Felakette 2 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Haberi Görüntüle
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ