Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberler: Çağlayan Adliyesi terör saldırısı haberleri - Dilfiraz Karataş

        İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi, bugün teröristlerin hedefi olacaktı… Teröristlerin saat 11.45 sıralarında polis noktasındaki silahlı saldırısı güvenlik güçlerinin anında ve etkin müdahalesi ile önlendi.

        BİRİ KADIN, DİĞERİ ERKEK 2 TERÖRİST

        Güvenlik güçlerinin müdahalesi ile biri kadın biri erkek olmak üzere iki terörist ölü olarak ele geçirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, başarılı operasyonun ardından “Etkisiz hale getirilen E.Y. ve P.B adlı hainlerin DHKP/C terör örgütüne üye oldukları tespit edilmiştir” açıklamasını yaptı. Yerlikaya “3’ü polis 3’ü vatandaşımız olmak üzere 6 kişi yaralanmıştır” dedi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: YARALILARIMIZDAN BİRİ HAKK'A YÜRÜDÜ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depreminin yıldönümünde, Kahramanmaraş'ta depremzedeler için yaptırılan konutların anahtar teslim töreninde yaptığı açıklamada, "Öncelikle, sabah saatlerinde İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde meydana gelen terör saldırısından dolayı adalet camiamıza geçmiş olsun diliyorum. Zamanında müdahale eden güvenlik güçlerimizi tebrik ediyorum. Türkiye, hiçbir ayrım yapmadan tüm terör örgütleriyle ve destekçileriyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

        Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızdan bir tanesinin Hakk'a yürümesinden dolayı ona da Allah rahmet eylesin diyorum" dedi.

        Saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan Dilfıraz Karataş, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti
        Saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan Dilfıraz Karataş, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti

        SIRTINDAN VURULAN VATANDAŞ KURTARILAMADI

        Saldırı girişiminde hayatını kaybeden Dilfıraz Karataş.
        Saldırı girişiminde hayatını kaybeden Dilfıraz Karataş.

        Adliye önünde teröristlerin silahından çıkan mermilerin sırtına isabet etmesiyle yaralanan sivil vatandaşlardan Dilfıraz Karataş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

        GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILDI

        Saldırı anında olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Adliyeye giriş çıkışlar kapatılırken vatandaşlar korunmak için kendisini yere attı.

        2 ÖLÜ, 3'Ü POLİS 7 YARALI

        Saldırganlara emniyet ekiplerinin anında müdahale etmesi sonucu 1'i kadın, 1'i erkek olmak üzere iki saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Olay anında 3'ü polis memuru olmak üzere, 7 kişi de yaralandı. Yaralılardan Dilfıraz Karataş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

        BAKAN TUNÇ: 34 GÖZALTI VAR

        Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İstanbul'da açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Polisimizin dikkati faciayı önledi. 34 gözaltı var. 5 cumhuriyet savcımız ve bir başsavcı vekilimiz inceleme yapıyor." dedi. İstanbul Adalet Sarayı C Kapısı önündeki polis kontrol noktasında DHKP/C'li iki terörist tarafından yapılan saldırın ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, "Polisimizin dikkati faciayı önledi. Savcı Kiraz bu adliyede şehit edilmişti. Aynı hain emellerini gerçekleştiremeden etkisiz hale getirildiler. Bütün yargı camiamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 34 gözaltı var. 5 cumhuriyet savcımız ve bir başsavcı vekilimiz inceleme yapıyor. İki teröristle ilgili suç kaydı ile ilgili incelemeler devam ediyor. 2004 yılında ceza alan birisi. 15 yıldan sonra cezası biten birisi. Kadın teröristin davası Yargıtay'da sürüyor. 4 yıl 2 ay tutuklu kalan birisi. Ablasının da yargılaması sürüyor" dedi.

        Bakan Tunç sözlerini şöyle sürdürdü: "3 polisimiz yaralandı sağlık durumları iyi. 4 de vatandaşımız yaralandı. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Diğer vatandaşlarımızın sağlık durumu iyi."

        Bakan Tunç öğle saatlerinde yaptığı açıklamada da, "İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde bulunan güvenlik noktasına yönelik silahlı saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Hain saldırıyı önleyerek iki şüpheliyi etkisiz hale getiren kahraman polislerimize teşekkür ediyorum. Saldırıda yaralanan polis memurlarımıza ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından başlatılan adli soruşturma çok yönlü devam etmektedir." şeklinde konuştu.

        İÇİŞLERİ BAKANI YERLİKAYA: 2 HAİN ÖLDÜRÜLDÜ

        İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu: "Bugün saat 11.46’da İstanbul Çağlayan Adliyesi C Kapısı önündeki kontrol noktasına saldırı girişiminde bulunulmuştur. 1’i kadın 1’i erkek 2 saldırgan ölü ele geçirilmiştir. 3’ü polis memuru olmak üzere 6 kişi yaralanmıştır. Kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

        "TERÖR ÖRGÜTÜ DHKP/C"

        Etkisiz hale getirilen E.Y. ve P.B adlı hainlerin DHKP/C terör örgütüne üye oldukları tespit edilmiştir. Saldırı girişiminde bulunan teröristler etkisiz hale getirilirken, 3’ü polis 3’ü vatandaşımız olmak üzere 6 kişi yaralanmıştır."

        REKLAM

        TERÖRİSTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

        Habertürk muhabiri Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre, silahlı saldırıda öldürülen DHKP/C terör örgütü üyesi Emrah Yayla ile Pınar Birkoç olduğu ortaya çıktı.

        ADI ADANA'DAKİ OLAYDA ORTAYA ÇIKTI

        Polis kontrol noktasına silahlı saldırı düzenleyen ve polis memuru tarafından vurularak öldürülen teröristlerden Emrah Yayla'nın, 2007'de Adana’da hakim, savcı, polis ve askerlere yönelik eylem hazırlığındayken 11 kilo patlayıcı madde ile yakalandığı ortaya çıktı.

        TAKİPLE YAKALANMIŞ

        Emrah Yayla, 2007 Nisan ayında bombalı eylem yapmaya hazırlandığı, Terörle Mücadele Müdürlüğü’ne ihbar edilmişti. Takibe alınan Yayla’nın içinde bulunduğu minibüs, Cumhuriyet Caddesi Çifte Minareli Camii önünde durdurulmuştu. Minibüsün içindeki DHKP/C üyesi olduğu belirtilen Emrah Yayla ile minibüsü kullanan Uğur Kılıç gözaltına alınmıştı. Bu operasyonla çok önemli bir saldırı önlenmişti.

        KADIN TERÖRİSTİN ABLASININ DURUŞMASI VARDI

        DHA'da yer alan habere göre terör saldırısından yaklaşık yarım saat sonra, saldırıyı gerçekleştirenlerden Pınar Birkoç'un ablası Necmiye Birkoç, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma", "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından hakim karşısına çıktı.

        4 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

        Duruşma, 2 Nisan'a ertelendi. Duruşmanın hemen ardından Terörle Mücadele Şube polisleri, davaya katılanlardan Necmiye Birkoç'un kız kardeşi ile 3 kişiyi daha gözaltına aldı. Tutuklu sanık Necmiye Birkoç'un da terör saldırısıyla ilgili ifadesinin alınacağı öğrenildi.

        KADIN TERÖRİST 2016'DA TUTUKLANMIŞ

        Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre, Pınar Birkoç'un, 2016 yılında İstanbul'da İETT otobüsüne örgütlü yağma suçundan gözaltına alınıp tutuklandığı öğrenildi.

        YARALI 3 POLİSİN HAYATİ TEHLİKESİ YOK

        Saldırıda yaralanan polis memurlarının Volkan M., Caner Ü. ve Bahattin K.'nin hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. Sivil vatandaşlardan Yıldız T., Azimet H. ve Cengiz A.'da terör saldırısında yaralandı.

        ÇOK SAYIDA KELEPÇE ÇIKTI

        Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere TEM Şubeye götürülürken, etkisiz hale getirilen örgüt üyelerinin çantasından ve üzerlerinden çıkanlar da belli oldu. Örgüt üyelerinden 48 mermi, çok sayıda plastik kelepçe, biber gazı ve niteliği henüz belli olmayan bir düzeneğin ele geçirildiği öğrenildi.

        METROBÜSLE OLAY YERİNE GELMİŞLER

        Saldırı ile ilgili yapılan çalışmalarda 2 teröristin adliyenin bulunduğu bölgeye metrobüsle geldikleri öğrenildi. Saldırganlardan Pınar Birkoç adlı kadın teröristin Necmiye Birkoç adlı kız kardeşinin aynı örgüte üyeliğinden dolayı yargılandığı ve bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'nde duruşmasının olduğu anlaşıldı. Her iki teröristin de örgütte etkin şekilde faaliyet yürüttükleri kaydedildi.

        2021'DE TAHLİYE OLMUŞ

        Güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirilen teröristlerden Emrah Yayla, 6 Nisan 2007’de Adana’da eylem hazırlığı sırasında patlayıcı ile birlikte yakalanıp tutuklandığı ortaya çıkmıştı. Yargılandığı davada 14 yıl hapse mahkum olduğu belirlenen terörist Emrah Yayla'nın 19 Şubat 2021’de tahliye edildiği öğrenildi.

        "POLİSİMİZİ TEBRİK EDİYORUZ"

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çağlayan Adliyesi önündeki kontrol noktasına yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Kahraman polislerimizi tebrik ediyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz" dedi.

        BAKAN TUNÇ İSTANBUL'A GELİYOR

        Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Çağlayan Adliyesi önündeki güvenlik noktasına yönelik saldırıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a hareket etti.

        Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki polis kontrol noktasına silahla ateş açan 2 terörist ölü ele geçirildi, 3'ü polis 6 kişi yaralandı.

        Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılırken, Adalet Bakanı Tunç, saldırıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Ankara'dan İstanbul'a hareket etti.

        BAKAN TUNÇ'TAN PAYLAŞIM

        Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili olarak sosyal medyada yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

        İstanbul Adalet Sarayımızda, hain terör saldırısı girişiminin gerçekleştiği olay yerinde incelemelerde bulunarak bilgi aldık. Teröristleri, alçak emellerine ulaşamadan etkisiz hale getiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından menfur saldırıyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 5 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Soruşturma titizlikle sürmektedir. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan, ülkemizin huzurunu bozmak isteyen hiçbir eylem ve girişim asla amacına ulaşamayacaktır. Adalet camiamıza, emniyet teşkilatımıza ve aziz milletimize geçmiş olsun.

        VALİ GÜL'DEN YARALILARA ZİYARET

        İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Adliyesi önündeki polis kontrol noktasına düzenlenen terör saldırısında yaralanan polis ve vatandaşları, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesinde ziyaret etti. Vali Davut Gül, adliyedeki terör saldırısında yaralananları hastanede ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Gül, "Bugün Çağlayan Adliyemizde bir terör saldırısı girişiminde bulunuldu. Kahraman polislerimizin anında müdahale etmesiyle, iki terörist ölü ele geçirildi. 3 polisimiz yaralandı. Polislerimizi hastanede ziyaret ettik. Durumları iyi. Polislerimiz dışında 4 vatandaşımız yaralandı. Biri şehit oldu. 3 vatandaşımızın tedavileri sürüyor. Gördüğümüz kadarıyla hayati bir tehlikeleri yok. Olayın ilk anından itibaren hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem sayın bakanımız süreci takip ettiler. Ben emniyet personelimize teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Adliye personelimize de geçmiş olsun diliyorum. Vefat eden hemşerimize Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum" dedi.

        YARGITAY BAŞKANI: HAİN SALDIRIYI ŞİDDETLE LANETLİYORUM

        Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önündeki polis kontrol noktasına yönelik terör saldırısını lanetledi.

        Akarca, yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemizin birlik ve bütünlüğü ile huzur ve güvenliğini hedef alarak Çağlayan Adliyesi'ne yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralı polislerimize ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Teröristlere geçit vermeyen kahraman polislerimizi kutluyor; bu hain saldırıyı şiddetle lanetliyorum." ifadelerini kullandı.

        TERÖRİSTLER NASIL GELDİ?

        Habertürk'ten Elif Yavuz'un haberine göre teröristlerin adliye önüne nasıl geldiği de belirlendi. Buna göre polisin hızlı reaksiyonuyla iki saldırgan da etkisiz hale getirildi. Saldırganların adliyede C Blok girişindeki polis kontrol noktasına doğru geldiği ve bu bölgede merdiven girişinde teröristlerden birinin saldırı girişiminde bulunduğu öğrenildi.

        Daha sonra polis memurunun da, erkek olan saldırganı etkisiz hale getirdiği belirlendi. Onun arkasından da koşarak gelen kadın teröristin de sırtındaki çantayı fırlatıp belindeki silahı çıkardığı ve saldırı girişiminde bulunduğu, bu teröristin de emniyet güçlerince hemen etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

        ÇANTALAR İNCELENDİ

        Saldırı girişiminin ardından olay yerinde şüphelilere ait olduğu değerlendirilen, şüpheli çanta ve valiz ile ilgili bomba imhanı ekipleri bölgeye sevk edildi.

        Yapılan incelemede çanta ve valizden kıyafet çıktığı öğrenildi. Olay yerinde çok sayıda boş kovan olduğu sivil polis minibüsüne de mermi isabet ettiği öğrenildi.

        YAYIN YASAĞI GELDİ

        RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "İstanbul 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, Çağlayan Adliyesi'ndeki terörist saldırıya ilişkin olarak yayın yasağı kararı almıştır" dedi.

        "POLİSİN BAŞARISI"

        Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı Habertürk TV canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, “Kötü sonuçları olabilecek bir hadise polislerimizin zamanında müdahalesi ile önlendi. Tıpkı İçişleri Bakanlığı saldırısında olduğu gibi bu eylemin çok daha kötü sonuçlanması önlenmiş oldu. Kritik dönemden geçiyoruz, güvenlik ve istihbarat bürokrasi de bunu değerleniyordur. Böyle hassas bölgelerde nöbet tutan emniyet mensubu arkadaşlarımızın duyarlıkları takdir edilesi. Bu şahıslar içeri girselerdi çok daha fazla insanımızın ölmesine neden olabilirdi” dedi.

         "Melek gibi bir insandı!" Mevlit yemeği hazırlamaya gidiyormuş!
        "Melek gibi bir insandı!" Mevlit yemeği hazırlamaya gidiyormuş! Haberi Görüntüle
        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa