Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SON DAKİKA | Fed faiz kararını açıkladı! 2022 Temmuz Fed faiz kararı nedir, ne oldu? - Haberler - Para Haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre FOMC, beklentilere paralel bir şekilde politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 2.25-2.50 aralığına çekti. Karar oy birliğiyle alındı.

        Fed geçtiğimiz ayki toplantıda da 75 baz puanlık faiz artırımına gitmişti. Böylece son 4 toplantıda toplamda 225 baz puanlık artırım kararı almış oldu. Politika faizi de Aralık 2018'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

        'SON DERECE DİKKATLİ'

        FOMC tarafından yayımlanan karar metninde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu vurgulandı. Savaşın enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı oluşturduğu belirtilen açıklamada "Komite, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatlidir" ifadeleri yer aldı.

        REKLAM

        DEVAMI BEKLENİYOR

        Açıklamada uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için federal fonlama oranının yüzde 2.25-2.50 aralığına çekildiği ve faiz artırımlarının devamının uygun olacağının öngörüldüğü belirtildi.

        Bankanın bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğine de değinilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2 hedefine çekilmesinde kararlı olduğu aktarıldı.

        ABD'de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 9.1 ile 41 yılın zirvesine yükselmişti.

        'BÜYÜKLÜĞÜ GELEN VERİLERE BAĞLI'

        Faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell bankanın enflasyonu düşürmeye yönelik güçlü taahhüdünü yineledi. Ekonomik aktivitede yavaşlama olduğunu ancak talebin güçlü kaldığını belirten Powell "Enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarının devam etmesi uygun görünüyor. Faiz artırımlarının büyüklüğü gelen verilere bağlı olacak " dedi.

        YAVAŞLAMA SİNYALİ

        Enflasyonu düşürmek için gerekirse daha büyük adımlar atmaktan kaçınmayacaklarını belirten Powell "Gerekli görülseydi Fed faizi 75 baz puandan fazla artırırdı" ifadelerini kullandı. Powell buna karşılık faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmanın da uygun olacağını da belirtti.

        YUMUŞAK İNİŞ BEKLENTİSİNDE DEĞİŞİM

        Powell yumuşak inişe giden yolun daraldığını belirten Powell "Faiz kararları artık toplantıdan toplantıya verilecek. Fed'in vereceği rehberlik sınırlı olacak" diye konuştu.

        Powell haziran toplantısından sonra yaptığı açıklamada "Hala ekonominin yumuşak iniş yapabileceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bugünkü açıklamadaki ton değişikliği yumuşak iniş beklentisinin azaldığını ortaya koydu.

        DOLAR

        $
        28,7836 0,05
        • Alış: 28,7720
        • Satış: 28,7941
        Son Güncellenme Tarihi: 21/11/2023 06:22:28

        DOLAR GERİLEDİ EURO ÇIKTI

        Fed'in beklentilere paralel bu kararının ardından ilk anda dolar/TL'de önemli bir hareket yaşanmadı. Daha sonra dolar Powell'ın açıklamalarıyla 17.90'dan 17.88'e geriledi.

        Euro/dolar paritesi ise açıklamalar sonrasında 1.012'den 1.020'ye çıktı. Euro/TL 18.15'ten 18.27'ye yükseldi.

        Altının ons fiyatı da karar öncesinde 1.725 dolardan işlem görürken TSİ 22.30 itibarıyla 1.738 doları aştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Selim Karahan
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa