Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son Dakika: Erdoğan'dan AB Referandumu mesajına 'Trexit' yorumu

        Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT World Forum'a katıldı. Erdoğan burada soruları yanıtladı.

        Erdoğan, "AB sonuna yaklaşıyor mu " sorusuna karşılık, kendisinin de o işaretleri gördüğünü söyledi.

        "Bir an önce yaklaşılsa da biz de kendi istikametimizi çizsek diye düşünüyorum" diyenErdoğan, şöyle devam etti:

        "Sene 63, sene 2018, hala bizi oyalıyorlar. Böyle bir zulüm olmaz ya böyle bir zulüm olmaz. Hiçbir alanda bizimle mukayese edilemeyecek ülkeler AB'ye üye yapıldı. Kopenhag Kriterleri denildiği zaman biz bu kriterlerin neredeyse hepsini yerine getirdik ama bunlarla yakından uzaktan alakası olmayanlar şu anda üye. Türkiye ile ilgili olarak bakıyorsunuz sudan sebeplerle bizim karşımıza geliyorlar. Diyoruz ki, 'Bakın içinizde en kıdemli Başbakan, Cumhurbaşkanı benim. Bu sürecin içinde, AB üyelerinden bir çoğu burada yoktu ve zirve toplantılarına katılırdım AB'de.' Mesela o zaman Fransa'nın Başkanı Chirac, Almanya'nın Şansölyesi Schröder oturur konuşurduk. Tabii isim vereceğim artık kusura bakmasın, Sarkozy, Fransa'nın başına geldi, Şansölye Merkel de Almanya'nın başına geldi. Onlar geldikten sonra Liderler Zirvesini kaldırdılar. Bizim de o an itibariyle bir fasılda, aç kapa yapıldı, diğer fasıllara hiç girilmedi. Yeni bazı kararlar aldılar. Dediler ki, 'Bundan sonra bu fasılların açma kapaması yapılmayacak.' E ne yapılacak? 'Sadece açma. Lider de katılmayacak.' Peki o zaman neyi biz konuşuyoruz ve müzakere edeceğiz, kim müzakere edecek? Türkiye ile ilgili olarak, AB'de önünün açık olduğuna dair bir emare yok ve bize devamlı nasihat çekiyorlar. Nasihatleri şu, 'Size biz şöyle farklı bir uygulama yapalım. Bu farklı uygulama ile Türkiye'yi buraya alalım. Biz de diyoruz ki, 'olmaz' Şimdi son seyahatimde ABD'de birkaç AB başkanına onu söyledim, 'Siz beni yoruyorsunuz, ben de sizi yoruyorum. Alacaksanız alın, almayacaksanız söyleyin biz yolumuza gidelim, siz de yolunuza gidin. Yormayalım birbirimizi. Ama bunlar ne yormaktan bıkıyor.... Sayın Merkel'e de onu söyledim, 'Ya almayacaksanız bize söyleyin,biz kendi siz de kendi yolunuza aynı devam edelim. Yani almayacağız da demiyorlar."

        REKLAM

        Erdoğan, "Türkiye'nin AB'nin bütünlüğünü korumaya yönelik bir önerisi var mı?" sorusuna şöyle cevap verdi:

        "Niye olmasın, biz AB'yi parçalama için yaratılmadık. AB ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü oluruz. Bizim AB'ye katacağımız çok şey var onların da bize katacağı çok şey olabilir. Bu mantıkla giderse bize düşen de yarın gazetelere iyi bir başlık olur.... Bize düşen de herhalde 81 milyona gitmek 81 milyon ne karar veriyor ona bakmak."

        "TREXİT'İN ZAMANI"

        Habertürk Yazarı Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum mesajına değindi. Sarıkaya, 'Trexit'in zamanı' başlıklı yazıda şu ifadeleri kullandı:

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB için referandum açıklamasıyla Türkiye dünden itibaren yeni bir sandık yoluna daha girdi.

        Her sandık söylemi gibi bir kez ağızdan çıktı mı geri dönüşün kolay olmayacağı da aşikar...

        REKLAM

        İngiltere’nin AB’den çıkışı sağlayan Brexit’i gibi Türkiye de eninde sonunda “TREXİT” sandığını kuracaktır.

        Zamanı konusunda ise iki farklı görüş var.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesinden yola çıkarsak bu yıl içinde olabileceği gibi yerel seçimle birlikte iki sandığın yan yana kurulabilmesi de olası...

        Çünkü Erdoğan, zamanı konusunda "Önümüzde bir de yerel seçim var" diye göndermede bulunurken aynen şöyle devam etti:

        “Bu mantıkla giderse (AB) bize düşen de 81 milyona gitmek; 81 milyon ne karar veriyorsa ona bakmak. Arkadaşlarımla da bir masaya yatıralım. 'Tamam' denildiği anda hemen adımımızı atarız. Öyle Avrupa ülkeleri var ki bakıyorsunuz bir sene içine 2- 3 referandum sıkıştırıyor. Referandumlara da aslında alışmak lazım...”

        HANGİ TİP OLACAK?

        Ancak referandumun olabilmesi için bir yasal zemininin de sağlanması gerekiyor.

        Çünkü Türkiye bugüne kadar “karar referandumu” denilebilecek sandıkla hiç karşılaşmadı.

        REKLAM

        Yani istişari veya bağlayıcı tarzda referandum olmadı, çünkü Anayasa buna müsait değil.

        Özal’ın 1987’de siyasi yasakların kaldırılması için yapılmasını sağladığı referandumda “istişari karar referandumu” diye bakılabilir ancak onun da Anayasa değişikliğine dayanan yasal zemini vardı.

        Ayrıca Anayasa'ya göre referandum ancak Anayasa değişikliği için söz konusu olabilir.

        İSTİŞARİ OLABİLİR

        Danışma, yani istişari anlamda bir referandumun olabilmesi için de önce bir kanun gerekiyor.

        Anayasa hukukçusu Doç. Dr. Ozan Ergül de dünkü sohbetimizde bu duruma dikkat çekip ekledi:

        “Bağlayıcı bir referandum yerine istişari referandum olabilir. Bunun sonucuna göre hükümet karar verecek diye danışma amaçlı yapıldığı vurgulanan kanun teklifi parlamentoya sunulabilir. Türkiye, saf temsili demokrasiyi kabul ettiği için parlamentoyu bağlayıcı bir referandum Anayasa’ya aykırı olabilir. Ama istişari anlamda yapılmasında sakınca görünmüyor. Bunun da bir kanuna dayanması gerekir ki Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu’na göre yapılacağı, YSK’nın sandık kurmada ve oy sayımında yetkili olacağı gibi konular hüküm altına alınabilsin.”

        REKLAM

        Önünde bir engel olmadığına göre yapılacağı zaman önem kazanıyor.

        Partisinin önceki günkü grup konuşmasında Erdoğan’ın yerel seçime verdiği önem dikkate alındığında, seçimin hemen öncesinde veya ikisinin yan yana olduğu sandık daha ağır ihtimal gibi görünüyor.

        Henüz çok taze olmakla birlikte AK Parti yöneticileri de yerel seçimle birlikte olmasına daha sıcak bakıyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa