Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika! AB: PKK uyuşturucu kaçakçılığına karışıyor

        Avrupa Birliği 201 UyuşturucuRaporu'nda, terör örgütü PKK'nın Avrupa'da organize suçlara veuyuşturucukaçakçılığına karıştığı bir kez daha ortaya konuldu.

        AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, AB Polis Teşkilatı (Europol) Direktörü Catherine De Bolle (fotoğrafta), EMCDDA Başkanı Alexis Goosdeel, Brüksel'de 2019 ABuyuşturucuraporunu basın toplantısı ile açıkladı.

        YILDA 30 MİLYAR EURO

        Avrupalıların her yıluyuşturucuya perakende seviyesinde en az 30 milyar Euro harcadığına işaret edilen raporda, "Bu durum,uyuşturucupiyasasını AB'deki organize suç örgütleri için önemli bir gelir kaynağı haline getiriyor" ifadesi kullanıldı.

        Raporda, 2002'den beri AB'nin terör örgütleri listesinde yer alan PKK'nın AB'de "Organize suça karıştığı veuyuşturucuticareti yaptığı" vurgulandı.

        Daha önceki Europol raporlarında, bölücü terör örgütü PKK'nın, uyuşturucudanyıllık 1,5 ila 3 milyar dolar arasında gelir elde ettiği belirtilmişti. Çocukları ve gençleri uyuşturucubatağına sürükleyen terör örgütü, bu alandan kazandığı parayla silah satın alıyor.

        'TÜRKİYE KRİTİK ÖNEMDE'

        Balkan rotasının, eroinin AB'ye ulaştırılmasında halen temel rota olduğu belirtilen raporda, "Bu nedenle Türkiye, eroinin AB pazarına ulaşmasının engellenmesinde kritik önem taşımaya devam etmekte" değerlendirmesine yer verildi.

        Raporda, Avrupa genelindeuyuşturucuya ödenen paranın yüzde 39'unun kenevire, yüzde 31'inin kokaine, yüzde 25'inin eroine, yüzde 5'inin amfetaminler ve ekstaziye harcandığı belirtildi.

        Avramopulos, Brüksel'deraporun sunumunda yaptığı konuşmada, "Organize suç örgütleri kazanç elde etmek için yeni fırsatları değerlendirme konusunda çevik davranıyor. Bununla birlikte, faaliyetlerini uluslararası sınırlar çerçevesinde genişletmek için her türlü teknolojik ve lojistik buluştan gittikçe daha yüksek oranda faydalanıyorlar" dedi.

        Avrupalı tüketicininuyuşturucuya, çoğunlukla sosyal medya ve internet aracılığıyla "çok daha kolay" erişebildiğinin altını çizen Avramopulos, "Yasa dışıuyuşturucupiyasası vatandaşlarımızın sağlığına ve güvenliğine yönelik bir tehdit unsuru olmayı sürdürüyor" diye konuştu.

        Bu arada, raporda, küreselleşme, teknoloji, inovasyon ve suç araçları unsurlarının,uyuşturucupiyasasını güçlendiren ve işleyişini kolaylaştıran üç temel etken olarak kabul edildiğine de vurgulandı.

        EN ÇOK KULLANILAN KENEVİR

        Raporda, Avrupa piyasasındaki değerinin en az 11,6 milyar Euro olduğu tahmin edilen kenevirin, geçen yıl yaklaşık 25 milyon Avrupalının (15-64 yaş) kullanımı ile bölgede en çok kullanılanuyuşturucumadde olduğu belirtildi.

        Kokainin de Avrupa'da en yaygın tüketilen ikinci yasa dışıuyuşturucumadde olduğu kaydedilen raporda, bu maddenin 9,1 milyar Euro'luk piyasaya değeriyle geçen yıl yaklaşık 4 milyon Avrupalı (15-64 yaş) tarafından kullanıldığına dikkat çekildi.

        Raporda, AB'de yaşayan yaklaşık 1,3 milyon kişinin opioid (temel olarak eroin) kullandığı, opioid piyasasının da tahmini değerinin yılda en az 7,4 milyar Euro olduğu kaydedildi.

        Uyuşturucuticareti ile mücadele için yapılması gerekenler ise raporda, şu şekilde sıralandı: "Küreseluyuşturucupiyasasında aktif olan üst düzey organize suç örgütlerinin iş modellerinin ele alınması, harici sınırlardaki güvenlik zafiyetlerinin azaltılması,uyuşturucuüretimindeki değişikliklere ayak uydurmak için adli ve toksikolojik olanaklara yatırımda bulunulması gerekiyor."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa