Spor yaparken fıtık olmayın
"Spora başlamadan önce mutlaka vücudun kültür fizik hareketleri ile ısıtılması gerek!"
Isınmadan spora başlamak ve spor esnasında omurgayı zorlayıcı hareketler yapmanın bel ve boyun fıtığına sebebiyet verdiğini ifade eden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, spora başlamadan önce mutlaka bir sağlık kontrolü ve kas-iskelet sistemi muayenesi olunması gerektiğini söyledi.
Spor yaparken şuurlu hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ali Şahabettinoğlu, her sporun herkesin vücut yapısına uygun olmadığına işaret etti. Şahabettinoğlu, "Bilhassa ağırlık çalışmaları içeren ağır sporlar, omurga üzerinde birtakım deformasyonlara yol açarak bel ve boyun fıtığına zemin hazırlar. Spora başlamadan önce mutlaka vücudun kültür fizik hareketleri ile ısıtılması gerekir. Spor bittikten sonra da yine kültür fizik ve germe egzersizleri ile vücudun yavaşça soğutulması, spor yaparken ağrı oluşması durumunda egzersizi bırakarak dinlenmek gerekiyor. Spor yaparken oluşan ağrılar belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola ve ele vuran bir ağrı varsa boyun fıtığı ihtimalini göz önüne alarak derhal bir uzman doktora muayene olmalıdır" diye konuştu.
Bursa'daki kliniğinde uzun yıllardır uyguladığı manüel terapi (elle tedavi) yöntemi ile bir çok hastaya şifa dağıtan Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinde hastalıklı bölgeye birtakım bastırma, germe, döndürme gibi teknikler ve manevralar yapıldığını, bu yöntemin masaj ile ilgisi olmadığını, bu tedavinin klasik batı tıbbı tedavisi olduğunu ifade etti.
Elle tedavi tekniklerinin halk arasında bazen kırıkçı çıkıkçı tabir edilen ehil olmayan kişilerce yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Ali Şahabettinoğlu, şuursuzca yapılan her yanlış hareketin insan sağlığı için kötü neticeler doğurabileceğine dikkat çekti.
Manipülasyon (manüel terapi) ile yüzde 98 hastanın iyileştiğini, sadece yüzde 2 hastada ameliyat gerektiğini belirten Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın ancak bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar ve büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da tedaviye cevap vermeyen hastalarda gerektiğini söyledi. Şahabettinoğlu, "Boyun fıtığında ise ellerde ve kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada ameliyat gerekir. Sadece bel-bacak ağrısı, uyuşma ya da ense-kol ağrısı, uyuşma şikayetleri olan bel ve boyun fıtıklarının tedavisi ameliyatsız yüzde 98 oranında mümkün" dedi.
İHA