Bu ağrıları sakın hafife almayın!
Bu 6 ağrı türüne karşı dikkatli olun!
- 1
Hissettiğiniz ağrıların sıradan ağrılar olduğunu ya da tıbbi yardım gerektiren çok daha ciddi ağrılar olduğunu nasıl bilebilirsiniz? Belli türdeki ağrıları görmezden gelmenizin çok kötü sonuçlara yol açabileceğinden kuşkunuz olmasın. Bunların dışında kalp krizi belirtilerini atlarsanız ani bir ölüm riskiyle karşılaşabilirsiniz.
- 2
Göğüs ağrısı
Göğüs ağrısı, tüm ağrı türleri içinde en fazla endişe verici olanıdır. Göğsünüzün üzerinde bir fil oturuyormuş gibi hissetmeniz, ağrıların çenenize ya da kollarınıza yayılması, hava almakta zorluk çekmeniz ve kasvetten aşırı bunaldığınızı hissetmeniz acil dikkat gerektiren belirtilerdir.
- 3
Ciddiyet seviyesi daha düşük göğüs ağrıları da yaşayabilirsiniz. Buna örnek olarak; fiziksel bir aktivite yaptıktan sonra göğüs ağrısı yaşıyorsanız, ağrının bulunduğu yerdeki kaslar sıkışmış olabilir. Bu yüzden ağrının kaynağının muskuloskeletal (iskelet kası) olduğunu düşünebilirsiniz. Buna rağmen göğüs ağrısının ciddiyetine bağlı olarak tedbirli davranmak önemlidir.
-
- 4
Sindirim Sorunları
Çoğumuz zaman zaman önemsiz hazım ağrıları yaşarız. Bunlar bulantı, ishal, kusma ve mide ekşimesi gibi sağlık problemlerini içerebilir. Genellikle doktora gitmemiz gerekmese de, acilen harekete geçmemizi gerektiren bir durum varsa o da şiddetli karın ağrısıdır.
- 5
Bu tür ağrılar sıklıkla apandisit, safra kesesi hastalığı, mide ya da bağırsak bozuklukları veya pankreatit gibi ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Çoğu akut karın ağrısı acil tıbbi yardım gerektirir. Travmaya ya da ameliyata dayalı karın duvarı ağrıları için de sık sık ayrıntılı bir tıbbi değerlendirmeye ve agresif tedavilere ihtiyaç duyulur.
- 6
Ağrılı İdrar Çıkarma
Bu noktada tartışmaya yer yok: Eğer idrarınızı yaparken ağrı hissediyorsanız doktorunuzdan randevu alın. Ağrılarınızın yanında idrarınızdan kan geliyorsa, ateş ya da sırt ağrınız varsa acilen tıbbi yardım alın.
-
- 7
Ağrılı idrar yapma çoğunlukla üriner sistem enfeksiyonuna bağlı olarak gelişir ve erkeklere göre kadınlarda daha fazla rastlanır. Yaygın olarak görülen diğer nedenleri ise böbrek taşı ve mesane taşıdır.
- 8
Sırt Ağrısı
Sırt ağrısını ne zaman ciddiye alacağınızı tahmin etmeniz zor olabilir çünkü insanların yaşlandıkça tecrübe etmeye başladığı en yaygın ağrılardan birisidir. Sonuç itibariyle sırt ağrıları için bir yönetme planı geliştirmeniz karmaşık olabilir. Sırt ağrınız orta dereceden şiddetliye dönerse veya iki haftadan fazla sürerse doktorunuza görünün.
- 9
Sırt ağrısına uyuşma veya bacaklarında güçsüzlük eşlik eden hastaların da tıbbi yardım almaları gerekebilir. Bağırsak ve/veya mesane disfonksiyonu ile birlikte sırt ağrısı olan hastaların acil tıbbi yardım almaları ve zaman geçirmeden doktora görünmeleri gerekir.
-
- 10
Şiddetli Baş Ağrısı
Söz konusu yaygın görülen sağlık sorunları olduğunda baş ağrısı ya en zirvede ya da listenin başlarında yer alır. Baş ağrısı şiddetlenmeye başladığında sonuçları da ciddileşebilir. “Hayatımda yaşadığım en kötü baş ağrısı” diyorsanız baş ağrınızın kaynağı kesinlikle araştırılmalıdır.
- 11
Giderek daha fazla sıklaşmaya, daha fazla yoğunlaşmaya başlayan ve yapılan bir aktiviteye bağlı olmadan gelişen baş ağrıları derinlemesine incelenmelidir. Beyin tümörünüz ya da beyin kanamanız olup olmadığından emin olmak istersiniz.
- 12
Bacak Ağrısı
Aşırı efor sarf edip kendinizi yorduğunuzda, hatta yürüme ya da bisiklet sürme gibi zevkli fiziksel aktiviteler yaptığınızda bacaklarınızda ağrı hissetmeniz mümkündür. Ancak ağrı aniden geliyorsa, bununla beraber keskin ve şiddetliyse ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşabilirsiniz. En endişe veren şey ise ağrıyla birlikte bacakta hassasiyet veya şişlik oluşmasıdır. Çünkü olası bir kan pıhtısı atlanıldığı takdirde hayatı tehdit edebilir.
-
- 13
Kan pıhtısı kesinlikle en önemli sağlık sorunlarından birisi iken bacaktaki her ağrı türünün tıbbi yardımı gerektirdiği söylenemez. Bacak ağrısı genellikle “siyatik” olarak bilinen bir tür bel ağrısından kaynaklanıyor olabilir. Kötüleşmeye başladığı görülen veya hareketlerinizi etkileyen (örneğin ayağınızı kaldıramıyorsanız) bacak ağrıları doktor tarafından kontrol edilmelidir.