Bel ağrısının nedeni...
Evrimdeki aksama!
HT GAZETE
Bel ağrısı çekenlerin omurgalarının insanoğlunun en yakın akrabası olarak kabul edilen şempanzelerinkine benzediği belirtildi. Farklı şeklin nedeninin de omurga kemikleri arasındaki diskte oluşan yara olduğu vurgulandı. Bu durumun insanoğlu evrim sürecinde dört ayak kullanmaktan iki ayak kullanmaya geçerken omurganın değişmesine yol açtığı tespit edildi. İskoç, Kanadalı ve İzlandalı bilim adamlarının katıldığı ve BMC Evrimsel Biyoloji Dergisi’nde yayımlanan araştırmanın doktorların kimlerin bel sorunu yaşayacağını tahmin etmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor. Çalışma sırasında, omurga kemiklerinin şekli, dik duruş ve insanoğlunun omurgası arasındaki ilişkiyi araştırmak için şempanzelerin ve orangutanların omurgalarıyla, antik insan iskeletleri incelendi. Aberdeen Üniversitesi’nden Prof. Mark Collard atalarımızın sağlık durumu ve yaşam biçimi hakkında değerli bilgilere ulaştıklarını da vurguladı. Collard, “Bulgularımıza göre omurga diskleri sorunlu olanların omurga yapıları, sorunlu olmayanlara kıyasla en yakın maymunsu akrabamıza, şempanzelerinkine daha çok benziyor” dedi.
SCHMORL DÜĞÜMÜ
Araştırmada bu bireylerin omurga diskleri arasında Schmorl düğümü adlı küçük bir sıkışma (fıtık) ortaya çıkıyor. Bu düğümlenmenin birden çok nedeni olabileceği söyleniyor ancak özellikle stres ve bele yüklenmeyle açıklanıyor. Evrim süreci mükemmel olmadığından, binlerce yıllık sürece insanoğlu aynı hızla ve şekilde adapte olamıyor.
İNSAN GİBİ YÜRÜYOR
1 yaşından sonra bel kemiğindeki bir rahatsızlıktan ötürü dimdik duran, insan gibi yürüyebilen goril Ambam, İngiltere’nin Kent bölgesinde Port Lympne’de bir doğal yaşam parkında yaşıyor.