Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Uyku Bilimi Rüya görürken bedenimizde bunlar oluyor, rüya görmek, REM uykusu, uyku, neden rüya görürüz, | Sağlık Haberleri
        • 1

          Aslında bütün olay beyin sapı denilen yerde başlıyor. Vücudunuzu uyku moduna sokuyor ve REM uykusuna daldığınızda tüm kas hareketlerini durduruyor. Gözleriniz hariç her yeriniz geçici olarak paralize oluyor. ( Bu iyi bir şey, aksi halde düşlerinizi fiziksel olarak canlandırıyor olurdunuz.)

        • 2

          Bu sırada beyin sapındaki sinir hücreleri tesadüfi şekilde birbiriyle bağlantıya geçebiliyor. Bazı uzmanlar, bu işaretleri anlamlandırmaya çalışırken rüyaların oluştuğuna inanıyor.

        • 3

          Frontal korteks, yani beynin ön tarafındaki bilişsel görevi yerine getire bölüm devre dışı kalıyor. Mantık, muhakeme ve yargı olmaksızın, uzay ve zamanın normal kuralları geçerliliğini yitirmiş oluyor. Bu nedenle bir dakika önce hiç almadığınız bir dersin sınavında ter dökerken, bir dakika sonra göklerde uçabiliyorsunuz.

        • 4

          Rüyalar beyindeki iki önemli bölümü, hafızanın beşiği hipokampüs ile duyguların kilit oyuncusu amigdalayı birbirine bağlıyor. Rüyanda gerçek olaylar (saçma veya çarpıtılmış halde olsa da) görmenizin ve bunların sizde korku ya da mutluluk gibi hisler yaratmasının sebebi bu.

        • 5

          Gözlerinle göreceğin bir şey olmamasına rağmen, beynin görüntüleri yorumlama merkezi olan görsel korteksin faaliyetini sürdürüyor. Bu da bütün olayları zihninde görmeni sağlıyor.

        • 6

          Çoğu rüya, REM uykusu sırasında görülüyor. Nadiren de olsa REM uykusu dışında gördüğün rüyalar da olabilir ama bunlar genellikle biraz daha farklı oluyor. Daha olağan ve “ancak rüyada görülür” türünden biraz uzak olur. ( Örneğin, piyango kazanmak yerine araba sürmek gibi sıradan eylemler.)

        • 7

          Gecede bir ya da iki saatini REM uykusunda geçirmesine rağmen; birçok insan rüyalarını hatırlamaz. Uzmanlar tam olarak nedenini bilmese de, başa çıkma mekanizmasına işaret ediyor: Eğer her şeyi hatırlasaydıızn, zihnin gerçek hayatla rüyaları ayırt etmekte zorluk yaşardı.

        • 8

          Aslına bakarsanız araştırmacılar, başınızdan geçen olayları neden rüyanızda gördüğünüz konusunda ikiye ayrılmış durumda: Bu tamamen tesadüfi mi, yoksa rüyalar birtakım duyguların çıkış yolu mu? Rüya görmek, hayatınızdaki karmaşık duygu ağlarını çözmenize ya da olayları bilinçaltına kaydetmenize yardım ediyor. Belki de rüyaların daha basit bir anlamı var: Uyanma saatiniz yaklaştıkça rüyalarınız sıkılaştığına göre, sanal dünyanız seni gerçeğe hazırlamaya çalışıyor olabilir. (Women's Health Türkiye)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa