Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sağlığınıza katkısı büyük: Mantarları pişirmeden önce neden güneş ışığına maruz bırakmalıyız?
        • 1

          D vitamini, sağlıklı yaşam için gereklidir ve en iyi kaynaklarından biri de güneş ışığıdır. Ancak bu vitamini sadece cildimiz değil, mantarlar da üretebilir. Mantarlar, doğal veya yapay UV ışığına maruz kaldıklarında, içerdikleri ergosterol bileşenini vitamin D2'ye dönüştürerek önemli miktarda vitamin D üretirler. Bu nedenle, marketten aldığınız mantarları pişirmeden önce güneşe maruz bırakarak, vitamin D seviyelerini artırabilirsiniz. Haberimizde ne kadar güneşte tutulabileceği gibi bilgileri derledik. İşte, detaylar...

        • 2

          MANTARLAR GÜNEŞTE D VİTAMİNİ ÜRETEBİLİR

          Mantarlar, insan derisi gibi UV ışınlarına maruz kaldıklarında vitamin D üretebilirler. Güneş veya yapay UV ışığı altında bulunduklarında mantarlar, vitamin D içeriklerini artırır ve bu yüksek seviyeyi depolama sürelerinin uzunca bir süresi boyunca korur.

        • 3

          Ancak bilinmesi gereken bir gerçek var: Tüm mantarlar önemli düzeyde vitamin D içermez. Özellikle kapalı ortamlarda yetiştirilen mantarların doğal olarak düşük D vitamini içeriği vardır, ancak UV ışığı ile tedavi edilerek bu seviye artırılabilir.

        • 4

          MANTARLARI NEDEN GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ BIRAKMALIYIZ?

          Çalışmalar, en yaygın mantar türleri olan beyaz mantar, istiridye mantarı ve shitake mantarı gibi çeşitli mantarların, farklı kaynaklardan UV ışığına maruz kaldıklarında vitamin D ürettiklerini gösteriyor. Mantarlar doğal veya yapay UV ışığına maruz kaldıklarında vitamin D üretirler.

        • 5

          PİŞİRMEDEN ÖNCE NE KADAR SÜRE GÜNEŞTE TUTMALIYIZ?

          Mantarların D vitamini üretebilmesi için güneşte tutulma süreleri; güneşin yoğunluğuna, bulutluluğa, günün saati ve mevsime bağlı olarak değişir. Ancak, genel olarak mantarları güneşte yaklaşık 15 ila 120 dakika arası tutmanın yeterli olabileceği biliniyor.

        • 6

          Örneğin, Almanya'da yapılan bir çalışmada, dilimlenmiş mantarların yazın sadece 15 dakika boyunca güneşte tutulmasıyla yeterli miktarda D vitamini üretebildiği gözlemlenmiştir.

        • 7

          PİŞİRME SIRASINDA BİRAZ D VİTAMİNİ KAYBOLABİLİR!

          Pişirme sırasında bir miktar D vitamini kaybolur ancak endişelenmeyin, pişirmeden sonra bile önemli miktarda D vitamini korunur. Yağsız 5 dakika kızartmak yüzde 85'ini, 20 dakika kaynatmak yüzde 62-67'sini ve yağda 5 dakika kızartmak yüzde 88'ini korur.

          Kaynak: Science ABC, Beltsville Human Nutrition Research Center

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa