Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        • 1

          ANIL EKİN GÜMÜŞ / HABERTURK.COM

          Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden olan hurma sağlık açısından da büyük önem taşıyor. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurmanın faydaları saymakla bitmiyor.

        • 2

          Peki Ramazanla özdeşleşmiş, sofraların vazgeçilmezi olan hurmanın ne gibi faydaları var? İçeriğinde hangi vitamin ve minareller bulunuyor? Bir adeti kaç kalori? Hangi hastalıklara ne gibi etkileri var? gibi soruların cevabını merak ettiniz mi?

        • 3

          İŞTE HURMANIN SAYMAKLA BİTMEYEN FAYDALARI: Diyet lifinden zengindir, bağırsakta LDL (kötü) kolesterol emilimini engeller. Lif laksatif olarak da etki gösterir, kolondaki mukoza zarını kansere neden olan kimyasallardan korumaya yardımcıdır.

        • 4

          Kolay sindirilip, şeker bakımından yüksek olduğundan düşük kan şekerini anında toparlar. Açlık hissini bastırıp, çok yemenizi engeller. İftar için harika bir besindir.

        • 5

          İçerdiği antioksidanlar ile gençlik iksiri olarak değerlendirilen hurma hücre yaşlanmasından koruyucu etki gösterir. Bu özelliği hurma palmiyesi özündeki bitki hormonlarından gelmektedir.

        • 6

          Mükemmel bir demir deposudur. 100 gram hurma 0.90 mg demir içerir, günlük ihtiyacının %11’ini karşılar. Demir kırmızı kan hücreleri içindeki hemoglobinin bir bileşeni olarak kanın oksijen taşıma kapasitesini belirler.

        • 7

          Mükemmel potasyum kaynağıdır. 100 gramı 696 mg veya günlük ihtiyacın %16’sını karşılar. Potasyum kalp hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı hücre ve vücut sıvıları önemli bir bileşenidir. Bu sayede felç ve koroner kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar.

        • 8

          Magnezyum içeriği ile kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Potasyum içeriği ile de kan basıncını azaltmaya yardımcıdır ve kalp fonksiyonlarının düzgün işleyişine yardım eder.

        • 9

          Hurma tanenler olarak bilinen bir polifenolik flavonoid antioksidanını içerirler. Tanenler anti enfektif (enfeksiyona karşı), anti inflamatuar ve anti hemorajik (kolay kanama eğilimini önleyici)tir. Hurma orta derecede A vitamini (100 gramda 149 IU) içerir, antioksidan özelliklere sahip olduğu ve görme sağlığı için gerekli olduğu bilinmektedir.

        • 10

          Aynı zamanda A vitamini sağlıklı mukus membranları ve cilt bakımı içinde gereklidir. A vitamini açısından zengin doğal meyvelerin tüketiminin akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korunmada yardımcı olduğu bilinmektedir.

        • 11

          Glukoz, sukroz ve fruktoz gibi doğal şekerler içerdiği için mükemmel bir enerji arttırıcıdır. Daha fazla fayda sağlamak için sütle birlikte alınıp besleyici bir ara öğün yapılabilir.

        • 12

          Hurma beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan flavonoidleri de içerir. Bu antioksidanlar vücuttaki hücre ve diğer yapıları oksijen serbest radikallerinin zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir.

        • 13

          Bu nedenle hurma yemek kalın bağırsak, prostat, meme, endometriyal, akciğer ve pankreas kanserlerine de bazı korumalar sunmaktadır.

        • 14

          Aç karnına tüketildiğinde bağırsak solucanlarını ve diğer parazitleri öldürdüğü bilinmektedir. Panzehir özelliği olduğundan zararlıların büyümesini engeller.

        • 15

          Hurma aynı zamanda kalsiyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi minerallerden de zengindir. Kalsiyum kemik ve dişlerin ana bileşenidir. Kas kasılması, kan pıhtılaşması ve sinir iletimi için gerekli olan önemli bir mineraldir.

        • 16

          Manganez antioksidan enzim, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Magnezyum kemik büyümesi için gereklidir. Hurma hem K vitamini hem de orta derecede B kompleks vitaminleri içerir.

        • 17

          Günlük diyette herhangi bir formda alınabilir. Hem lezzetli, hem sağlıklıdır. Ne kadar yorgun olursanız olun yedikten 30 dk içinde enerjinizi arttırabilmektedir.

        • 18

          Çok iyi miktarda pridoksin (vitamin B6), niasin (B3), pantotenik asit (B5) ve riboflavin (B2) içerir. Bu vitaminler kofaktör olarak görev alırlar ve vücuda karbonhidrat, protein ve yağları metabolize etmek için yardım ederler.

        • 19

          HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR?: Çözünür ve çözünmez lif içeriği ile bağırsak sağlığını iyileştirir, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Kolit, kolon kanseri ve hemoroid risklerini azaltır.

        • 20

          Bunların dışında kalp hastalıklarının, sindirim problemlerinin, diyabetin, obezitenin, hipertansiyonun , bazı kanser türlerinin ve ağırlık kazanımının önlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.

        • 21

          Potasyumdan zengin ve sodyumu düşüktür, sağlıklı sinir sistemi fonksiyonlarının devamlılığı için gereklidir. Araştırmalar potasyum alımının belli oranda arttırılmasının felç riskini azaltabileceği yönündedir.

        • 22

          Yüksek demir içeriği ile anemi (kansızlık) tedavisinde faydalı olabilir. Florin içeriği ile diş çürüğü oluşumunu yavaşlatır. Kabızlıkla mücadelede etkilidir. Bir gece önceden suda bekletip yumuşatın, sabah su ile birlikte yiyin.

        • 23

          Kalori ve şeker içeriği yüksek olduğundan kilo alımına destektir, zayıflık problemi olanlar için faydalıdır. A vitamini içeriği ile göz sinirlerini kuvvetlendirir ve gece körlüğünü önlemede yardımcıdır.

        • 24

          Emzirme dönemindeki kadınlarda, B6 vitamini ve kas çalışmasında elzem magnezyum minerali sayesinde depresyonu hafiflettiği, stres ve gerginliği azalttığı bilinmektedir. Anne sütünü çocuğun sağlıklı ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayan besin öğeleri ile zenginleştirir.

        • 25

          Kararında tüketimde mide ülserlerini yavaşlatabildiği ve önleyebildiği bilinmektedir. Abdominal kanserleri de iyileştirici etki göstermektedir.

        • 26

          Hurma B1 ve B2 vitaminleri ile karaciğeri güçlendirir, karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırır.

        • 27

          Hurma kalsiyum ve fosfat içeriği ile iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısını dengelemeye yardımcıdır. Fosfor ve kalsiyum mineralleri ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve hastalıkların azaltılmasına yardımcı olur.

        • 28

          Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

        • 29

          1 ADET HURMA KAÇ KALORİ?: Kalori ve şekerden zengindir, canlılık sağlar ve acil enerji kaynağı olarak kullanılır.%80’i şekerden oluşur. Kolayca sindirilir ve emilir. ¼ su bardağı kuru hurma yaklaşık 8 tanesi 169 kaloridir. 0.2 g yağ, 45 g karbonhidrat, 4.8 g lif, 0.6 mg demir ve 394 mg da potasyum içerir. 1 adedi 20-25 kalori arasında değişmektedir.

        • 30

          KİMLER HURMA YEMEKTEN SAKINMALI?: Metabolik sendrom veya diyabet hastalığı gibi kan şekerinde sorunlar yaratan rahatsızlıkları olanlar dikkatli tüketmelidir. Doktora danışıp kan şekeri üzerinde yaptığı etkilere bakılmalıdır herhangi bir sakınca yoksa günde 2-3 adet rahatlıkla yenebilir.

        • 31

          Kilo verme sürecinde şeker ve kalori içeriği yüksek olduğundan fazla tüketilmemelidir ancak lif içeriği ile kilo kaybına destek olacağından 2-3 adet alınabilir. Hurma potasyum ve fosfor içeriğinden ötürü hemodiyalize giren hastalar için sakıncalıdır.

        • 32

          GÜNDE KAÇ ADET TÜKETİLMELİ?: Günlük 2-4 porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir. Hurmanın 2-3 adedini 1 porsiyon meyve olarak ele alırsak gün içinde 3-4 adet yemek yeterli olacaktır. Farklı meyveler farklı besin öğeleri içerdiğinden meyvelerin de gün içinde çeşitlendirilmesi gerekir.

        • 33

          HURMA İLE YAPILABİLECEK SAĞLIKLI BİR LEZZET: HURMALI ENERJİ TOPLARI

          (1 adedi 70 kcal)

          Malzemeler:

          14 adet çekirdeksiz hurma

          1-1/2 bardak tuzsuz kaju ( veya istediğiniz tuzsuz başka bir fındıkgil)

          2 yemek kaşığı keten tohumu

          1 çay kaşığı vanilya ekstresi

          2 yemek kaşığı su

          ½ su bardağı kurutulmuş kızılcık (veya istediğiniz başka bir kuru meyve)

        • 34

          Yapılışı: Bir mutfak robotunda hurma, kaju, keten tohumu ve vanilya ekstresini 1 dk püre kıvamına gelinceye kadar çekin. Ardından su ve kurutulmuş kızılcıkları da ekleyip karışımı 1 dk daha çekin. 1 yemek kaşığı yardımı ile top haline getirip, buzdolabında muhafaza edin.

        • 35

          TÜKETMEN ÖNCE BUNLARA DİKKAT EDİN: Hurmanın sağlık faydasını en iyi şekilde almak için doğru kalitedeki hurmaları almak önemlidir. Hurmaları açık olarak alıyorsanız yemeden once yıkamayı unutmayın, üzerindeki tozdan tamamiyle temizlenmiş olmalıdır.

        • 36

          Uygun şekilde paketlenmiş ve işlenmiş hurmalar alın. Biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekse bile mutlaka iyi olanları tercih edin. Kuru hurmalar ağzı sıkıca kapalı bir kapta serin ve karanlık bir yerde veya buzdolabında en fazla bir yıl sure ile saklanabilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa