Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Prostat kanseri, erkeklerde prostat bezinde yer alan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesine bağlı gelişen bir kanser türü. Tıp dergisi Lancet'te yayımlanan araştırmaya göre, prostat kanseri teşhisi konulan kişi sayısı önümüzdeki 20 yıl içinde dünya genelinde iki kattan fazla artacak. 2020'de 1.4 milyon olan kanser hastası sayısı 2040'a kadar 2.9 milyona ulaşacak. 2020 yılında yaklaşık 375 bin kişinin prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden araştırmada, 2040 yılında bu sayının 700 bine ulaşacağı öngörülüyor.

Prof. Dr. A. Erdem Canda
Prof. Dr. A. Erdem Canda
ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Koç Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Erdem Canda, prostat kanserinin, Avrupa'da erkeklerde en sık görülen ve ölüme yol açan 3’üncü sıklıktaki kanser türü olduğunu söyledi. Prof. Canda, 2020 yılında dünyada yaklaşık 1.5 milyon yeni kanser vakası saptandığını ve bunların 400 bininin prostat kanseri olduğunu aktardı.

Yaş ilerledikçe prostatın büyüdüğünü belirten Prof. Dr. Canda, "Prostat büyümesi idrar şikayetlerine yol açıyor. Ayrıca prostat kanseri de gelişebiliyor ve her iki durumun semptomları birbirine benzeyebiliyor" dedi ve erken tanının önemini vurguladı.

Bazı prostat kanseri türlerinin vücuda sıçrayabildiğini (metastaz) söyleyen Prof. Dr. Canda, "Bu türleri zamanında tanıyamazsak kanser vücudun çeşitli bölgelerine yayılabiliyor. Bu yüzden amacımız prostat kanserini mümkün olduğunca erken, metastaz yapmadan tespit edip gerekli tedaviyi uygulamaktır" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ