Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam İlköğretimde bomba eğitimi-Bomba-Mayın-Ders-Patlayıcı madde

        Sultan UÇAR/AHT

        Geçen yıl temmuz ayında 13 askerin şehit düştüğü Diyarbakır Silvan’da, İlçe Jandarma Komutanlığı’nın talebiyle ilçedeki tüm okullarda, çocukların bomba ve silahları tanıması için eğitim verilmeye başlandı. Çocuklardan arazide bulduğu mühimmata yaklaşmamaları, jandarma ve polise haber vermeleri istendi. Bölgede bulduğu bombalar nedeniyle çok sayıda çocuğun öldüğü ve bu çalışmanın faydalı olacağı belirtilirken, uzmanlar bu eğitimin çocukların silaha ilgisini artırmasından endişeli.

        RESMİ BAŞVURU

        Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı, “Patlayıcı Maddelerle İlgili Eğitim Çalışması” konulu resmi yazıyla Silvan İlçeMilli Eğitim Müdürlüğü’nden çocukların özellikle açıkta bulunan patlayıcılar konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim başlatılmasını istedi. İçerisinde; el bombası, havan topu, roketatar,mermi ve çeşitli mayın tiplerinin de yer aldığı 22 ayrı patlayıcının fotoğrafının da bulunduğu sunum Milli Eğitim’e gönderildi. Teklifi kabul eden Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara yazı göndererek 27 bin öğrencinin bulunduğu 125 okula eğitimin başlatılmasını bir yazıyla bildirdi. Bomba ve silahları tanıtmak amaçlı eğitim, geçen hafta başlatıldı.

        ‘YARARLI BİR PROJE’

        Bazı okullara asılan görsellerde, “Dikkat! Kara mayını. Arazide bulduğun mühimmata yaklaşma, başkalarının yaklaşmasına da müsaade etme. 155 Polis veya 156 Jandarma İmdat’a haber ver” diye de slogan yazıldı. HABERTÜRK’e konuşan bir eğitimci, “Bölgede, çöplerden de çıkabilen bu patlayıcılara karşı çocuklarımızı koruyabilmek amacıyla jandarmanın çalışmasını olumlu bulduk. Yalnız öğrenciler değil öğretmenlerimiz için de yararlı bir çalışma olacak” dedi.

        Çocuk Hakları Merkezi ve Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımsoy ise Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni onayladığını hatırlatarak, “Sözleşme protokolleri, silahlı çatışmalardan çocukların korunmasını da içeriyor. Çocukları koruma güdüsüyle bile olsa silahları, bombaları anlatmak silaha karşı ilgilerini daha da artırır” diye konuştu. 1990’dan bu yana tam 477 çocuk, buldukları bombaların patlaması, ateş açılması ya da mayın nedeniyle öldü. Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2011 Raporu’na göre, geçen yıl devletin ihmalleri nedeniyle 50 çocuk hayatını kaybetti. Karamayını ve askeri mühimmat nedeniyle ölen çocuk sayısı ise 2 oldu, 4 çocuk silahlı çatışmalarda öldü.

        DÜNYADA DA EĞİTİM VERİLİYOR

        Tayland ve Kamboçya’da ilköğretim çocuklarına kara mayınları konusunda ders verilirken, uluslararası destekli programlarla, arazi mayınlarını ve yine silahları tanımaları sağlanıyor. Bu ülkelerde yine orta ve lise eğitimlerinde de aynı dersler geliştirilmiş olarak veriliyor. Pakistan’da ise FATA adındaki ulusal bir kuruluş, bir ilköğretim okulunda ders saatleri dışında kadınlara yine mayın konusunda eğitim veriyor.

        Pakistan’ın Kurram bölgesinde yer alan Parachinar kasabasındaki bir devlet okulunda yıllardır kadınlara eğitim veriliyor. 50 kişilik bir öğrenci grubu bu konuda eğitim alıyor. Yemen’de ise Kızılhaç Örgütü, genç kızlara el bombaları, mayınlar ve diğer silahlar konusunda eğitim veriyor. Batı Afrika kıyısında yer alan ve iç savaşlara sahne olan Liberya’da da uluslararası kuruluşlar küçük yaştaki çocuklara kara mayınları konusunda eğitim veriyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa