Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Avrupa kısıtlamaya hazırlanıyor

        Bahar BAKIR - Esra ERDOĞAN / HT GAZETE

        Uluslararası toplumun terörizme ve aşırıcılığa karşı kenetlendiği Paris saldırısının ardından, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Schengen başta olmak üzere birçok kısıtlayıcı adım üzerinde çalışıyor. HABERTÜRK’ün duyurduğu tedbir ve kısıtlamalar arasında, Schengen bölgesinde sınırlamaların artması da yer alıyor. AB sınırlarında denetimin sıkılaştırılması, seyahat eden Avrupalıların bilgilerinin gerektiğinde paylaşılmasını sağlayacak yolcu isim kayıt sisteminin (PNR) yürürlüğe sokulması diğer tedbir başlıkları olarak öne çıkıyor. AB Schengen sistemini sertleştirmeye yönelik çalışmalarını başlatırken, “Bu durum AB ülkelerinde yaşayan Türkleri ve Schengen rejiminin dışında olan Türkiye’nin AB ile yürüttüğü vize serbestisi diyaloğunu nasıl etkileyecek?” sorusunu konunun uzmanlarına sorduk.

        ‘Kısa vadede kısıtlama olmaz’

        Emekli Büyükelçi Özden SANBERK: Schengen’de kısıtlamaya gidilirse, bu tabii ki yurtdışındaki vatandaşlarımızı ve işçilerimizi, öğrencilerimizi, bizleri belirli ölçülerde etkiler. Schengen’de kısıtlamalar; vize almada zorlaştırma, sınırlarda denetimin artması gibi önlemlerle karşımıza çıkabilir. AB’de kararlar oybirliği ile alınır. AB’de özgürlüklerin genişletilmesi konusunda kolay karar alınırken, kısıtlamalarda zor karar alınır. O nedenle kısa vadede büyük bir kısıtlama beklenmemesi gerek.

        ‘Kısıtlama kuşkusuz Türkiye’yi etkileyecek’

        Eski Paris Büyükelçisi Uluç ÖZÜLKER: Schengen sistemi hem dış hem iç sınırlar çerçevesinde elden geçirilecek. Türkiye Schengen’e dahil değil ama vize alırken daha fazla belge, bilgi istenebilir. Yürütülen vize serbestisi diyaloğuna etkisi olabileceğini düşünüyorum. Hiç kuşkusuz kısıtlama bizi etkileyecek. Ama hemen paniğe kapılmamak gerek. Süreçte kesin olan şey, ciddi kısıtlamalar olacak ama bunlar ne kadar acıtıcı olacak onu zaman içinde bekleyip görmek lazım.

        ‘İstihbaratta eksiklik kısıtlamayla kapatılmaz’

        CHP Milletvekili Faruk LOĞOĞLU: AB’nin bu yöndeki düşüncesini olumsuz görüyorum. Kısıtlama ile sonuç alınamaz. İstihbarat alanında yapılamayanlar nedeniyle, masum vatandaşların seyahat özgürlüğünün önüne geçilmek istenmesi doğru bir yaklaşım değil. AB ile trafiği en yoğun ülkelerden biri Türkiye. Terör ve aşırıcılıkla mücadelede köklü bir strateji gerek. Bu tür seyahat kısıtlamalarına gitmek doğru değil.

        ‘Avrupa içine dönecek’

        Emekli Büyükelçi İlter TÜRKMEN: Yabancı savaşçılar Avrupa için büyük bir sorun. Yani asıl sorunu kendi içinden kaynaklanıyor. AB’nin Schengen düzenlemesi ile kendi içinde yeni bir düzenleme yapacağını düşünüyorum. Özellikle de Avrupa’da göçmenlere yönelik detaylı bir çalışma yapılacağını düşünüyorum. O nedenle Türkiye’ye yönelik bir kısıtlama yapılacağını sanmıyorum.

        ‘Türklere karşı beklemiyorum’

        TOBB Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Haldun YALÇINKAYA: Avrupa, teröre karşı tedbir alırken, bir yandan da tutarlılık sınavı verecek. Bu olaydan sonra beklenen AB’nin kendi değerlerine uygun olarak hareket etmesidir. Kısıtlamalara değil, düzenlemelere gitmesidir. AB; vereceği sınavda kendisiyle çelişmemeli. Yapılacak düzenlemelerin, bilgi paylaşımı, eşgüdüm gibi düzenlemeler olacağını düşünüyorum. Türklere yönelik bir kısıtlamaya gidileceğini düşünmemek, beklememek gerek.

        ‘Dünya turizmine de olumsuz etki yapacak’

        Anadolu Turizm İşletmecileri Drn. Başkanı Seçim AYDIN: Yaşanan üzücü olay hiç kuşkusuz başta turizm sektörü olmak üzere tüm sektörleri olumsuz yönde etkileyecektir. Bu doğrultuda, vize taleplerine zorluk çıkarılması ve Schengen vizesinin gözden geçirilmesiyle ilgili olarak haberler gelmeye başladı. Beklentimiz bu konularda olumsuz yönde herhangi bir adım atılmaması. Bu menfur olay kısa vadede sadece ülkemiz turizmini değil, tüm dünya turizmini olumsuz yönde etkileyecektir. Başta Fransa Cumhurbaşkanı Hollande olmak üzere dünya liderlerinden gelen sıcak ve olumlu mesajların bu çok gergin havayı kısa zamanda yumuşatacağını düşünüyorum. Turizm sektörü açısından olay henüz çok sıcak. Gelecekle ilgili tahminde bulunmak için çok erken. Turizm camiası tedirgin bir bekleyiş içinde. Bu tedirginliğin çok kısa zaman içinde atlatılmasını umut ediyoruz.

        ‘Çok fazla bir etki yapmaz’

        Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı Timur BAYINDIR: Turizm açısından Paris’te yaşanan bu olay Türkiye’de çok fazla bir etki yapmaz. Tam tersi belki de politik birtakım şeyler olmuştur. Başbakan’ımızın o yürüyüşe katılması, oradaki Türk vatandaşlarımızın Türk bayraklarıyla Hürriyet Anıtı’nın üstüne çıkması pozitif etki de yapmış olabilir. Bunlar için bir şey söylemek çok erken.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa