Ampute modası olur mu?
İngiliz ampute şarkıcı Viktoria Modesta'yla gündeme gelen ampute modası tartışılıyor
HT GAZETE
Bir bacağı ampute olan ve protez kullanan İngiliz şarkıcı Viktoria Modesta, kendisi için özel olarak tasarlanan yeni nesil protezlerle moda çekiminde yer aldı. Doğuştan bacak eğriliği nedeniyle 20 yaşında gönüllü olarak ampute olmayı seçen Modesta, engelli insanlarla toplum arasındaki diyaloğu geliştirmek için başlatılan riskli doğum kampanyasının da destekçisi. Modesta, özel tasarım proteziyle katıldığı moda çekimiyle “ampute modası” tartışmasını başlattı. Peki ampute modası olur mu? İlgililerine ve uzmanlara sorduk.
"ACIMA HİSSİ ORTADAN KALKACAK, OLUMLU ETKİLERİ OLACAKTIR"
Psikiyatr Tanju SÜRMELİ:
Farkındalığı artırmak için yapılan bir şey. Herkesin ampute olabilme olasılığını hatırlatmak, her insanın böyle bir sonuçla karşılaşabileceği ihtimalini ortaya koyan bir proje olarak algıladım. Bunu bir moda haline dönüştürmek, herkes sağlıklı bacağını kessin anlamına gelmiyor tabii ki. Burada amaç farkındalığın artırılması. Protezlerin görünümünün daha iyi olması gerekliliğini sağlamak için olumlu olarak karşılanabilir. Böyle insanlar gündeme geldikçe, tıbbi aletleri yapan yerler de daha estetik protezler üretecektir. Protez ayaklar görünmediği için genellikle tıbbi işleme göre yapılıyor. Psikolojik etkisi ise şudur: Protez ayak görünür hale geldiği zaman insanlarda genelde acıma hissi oluşturuyor. Oysa bu şekilde insanlar şu mesajı veriyor: “Bizim acınacak halimiz yok, doğal ve herkesin başına gelebilecek bir durum.” Bunun psikolojik açıdan destekleyici ve olumlu etkileri olacaktır.
"BİZİM PROTEZİMİZ SON MODEL BİR ARABA"
Ankara Yenimahalle Belediyesi Ampute Futbol Takımı Yönetim Kurulu Üyesi, Oyuncu ve Antrenör İsmail TEMİZ:
Amputenin modası olur. Sağlıklı insanların modası var da neden amputenin modası olmasın? Ampute olanlar genellikle uzun pantolon giyerek protezlerini gizlemeye çalışıyor. Oysa bizim kapri pantolon veya şort giyip modayı takip edip istediğimizi giymemiz lazım. Herkese ampute olduğumuzu göstermemiz lazım. Bizim protezimiz bize göre son model bir araba. Bunu da herkesin görmesini sağlamamız lazım. Böyle olursa toplumsal duyarlılık artar. Toplum, engelli insana acıyarak bakıyor. Engelli olanlar da bu yüzden engelli olduğunu gizlemek istiyor. Topluma, engellinin farklı bireyler olmadığını göstermemiz için bizim de modayı takip etmemiz gerekir. Günlük yaşantıda insanların kullandığı, giydiği ne varsa bizim de giymemiz lazım. Defilelerde biz de boy göstermek isteriz. Neden bir ampute manken yok. Neden bir ampute balerin veya balet yok. Fark yaratmak isteriz.
"AMPUTE MODA DEĞİLDİR ZORUNLULUKTUR"
Buca Ampute Futbol Takımı Oyuncusu Ramazan ALTUĞ:
Türkiye’deki nüfusun yüzde 8’i engelli. Bir ürünün satılmasında büyük bir kitleye hitap ediyor. Birçok kişi bunu kullanacaktır. Böyle bir şey ilgi görecektir. Bu protezlerin ampute olan biri tarafından tanıtılması çok daha gerçekçi ve doğru. Bana da teklif gelse ben de oynardım. Ampute olan bir oyuncu nasıl ekrana çıkıyorsa moda çekiminde rol alabilir. Ampute modası diye bir şey duymadım. Ampute cihazların modası olabilir. Ampute moda değildir, zorunluluktur. Modesta’nın yaptığı işlem aynı zamanda engellilere dikkat çekmek.
"TOPLUMUN TEPKİSİ OLABİLR"
Psikoterapist Mehtap KAYAOĞLU:
Ülkemizde yaşayan engelliler için içinde bulunduğu durumu kabullenememe ve toplum içine çıkamama var. Biz, onların toplum içine çıkması için terapiler yapıyoruz. Kaygısı ve endişesi olanların kaygısını ve endişesini azaltabilir. Çekingen ve kaygılı olanlar için olumlu olur. Olumluya hizmet ediyor. Moda çok geçici bir şey. ALS’ye dikkat çekmek için buz kovası döktü insanlar kafalarından. Önemli olan kalıcı etki yaratacak şeyler yapmak. Birilerinin işine yarayan çalışmaları desteklemek gerekir. Küçük bir kesim için olumsuz etki yapabilir. Birileri eleştirebilir. Toplumun tepkisi olabilir. Bu nedenle iki yönlü bakmak gerekir olaya.
"PROTEZDE ÖZEL TASARIM OLUR"
Modacı Songül CABACI:
MODA kelimesi çok gereksiz kullanılıyor. Moda tarafını çok irdelememek gerektiğini düşünüyorum. Moda dediğimiz şey böyle bir şey değil. Moda olabilmesi için evrensel ve takip edilir olması gerekir. Protez bacakta moda olmaz, ama özel tasarım olur.