Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat O'nu anlamak için okunması gereken kitaplar
        • 1

          NUTUK
          (Mustafa Kemal Atatürk)

          'Nutuk' Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattığı 19 Masıy 1919'dan 1927 kadar geçen sürede yaşananları anlatan ve 15 Ekim 1927'de CHP Kurultay'ında yaptığı konuşmanın metnidir. Atatürk'ün ileri görüşlülüğünü ortaya koyan 'Nutuk' Cumhuriyet tarihi açısından da son derece önemli bir eserdir.

        • 2

          ÇANKAYA
          (Falih Rıfkı Atay)

          Cumhuriyet döneminin en önemli gazetecilerinden Falih Rıfkı Atay'ın birinci elden tanıklık ettiği ve bizzat Atatürk'ten dinlediği olayları kaleme aldığı 'Çankaya' Atatürk'ü doğumundan okul yıllarına, savaştığı cephelerden yaptığı inkılaplara, tartışma sofralarından insani yönlerine kadar her detayı anektodlara yer vererek anlatan bir eser.

        • 3

          ATATÜRK: MODERN TÜRKİYE'NİN KURUCUSU
          (Andrew Mango)

          İstanbul doğumlu İngiliz yazar Andrew Mango'nun kitabı Atatürk'ü, uzun bir araştırmanın ardından, dostlukları, zaafları, kadınlarla ilişkileri, karizmasıyla ele alıyor. Kullandığı kaynaklar ve analizleriyle dikkat çeken kitap, Atatürk'ü ve dönemini anlatan en önemli eserler arasında yer alıyor.

        • 4

          ATATÜRK: BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞUŞU
          (Lord Kinross)

          İngiliz hükümeti tarafından 1952'de bir Atatürk biyografisi yazması için görevlendirilen Lord Kinross, uzun süre Türkiye'de kalıp kitap için dönemin tanıklarıyla söyleşiler yapmış, cumhurbaşkanlığı arşivlerinden yararlanmış. 1960'da yayınlanan kitap Atatürk hakkında yazılmış en kapsamlı eserlerden biri olarak kabul ediliyor.

        • 5

          TEK ADAM
          (Şevket Süreyya Aydemir)

          Şevket Süreyya Aydemir'in 1963'te basılan kitabı üç ciltten oluşuyor. Kitap sadece Mustafa Kemal'in hayatının farklı dönemlerini değil, aynı zamanda 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir süreçte imparatorluğun yıkılışını ve yeni bir devletin doğuşunu da kapsamlı bir şekilde anlatıyor.

        • 6

          HANGİ ATATÜRK
          (Attila İlhan)

          Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim biçimlerini derinlemesine ele alan Attila İlhan, farklı yönleriyle bir Atatürk portresi çiziyor. 1970'lerin sonu ve 1980'lerin başındaki yazılarından oluşan kitapta İlhan, Türk aydınlarının Atatürk’e bakış açılarındaki yanlışlara da dikkat çekiyor.

        • 7

          ATATÜRK
          (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)

          Türk edebiyatının önemli yazarlarından Yakup Kadri Karaosmanoğlu, "Bir biyografik tahlil denemesi" dediği kitabında kendi tanımladığı Atatürk kavramı etrafında, tarihe, siyasete, felsefeye, Doğu-Batı sorunsalına, uygarlığa ilişkin düşüncelerini aktarıyor.

        • 8

          ATATÜRK HAKKINDA HATIRALAR VE BELGELER
          (Afet İnan)

          Atatürk'ün hayatının son 13 yılında her zaman yakınında bulunan ve Türk kadınının modern toplumdaki yeri ile seçme-seçilme hakkının tanınması gibi pek çok konudaki görüşlerine ilk elden tanıklık eden Afet İnan, o dönemde yaşadıklarını ve ondan dinlediklerini okuyucuyla paylaşıyor.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa