Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden yorgun hissettiğimiz halde uyuyamıyoruz? İşte nedenleri
        • 1

          Bazen kendimizi çok yorgun hissettiğimiz halde uykuya dalmakta güçlük çekebiliyoruz. Oysa, yorgunluğun tedavisi uyumak değil mi? Biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

        • 2

          Önce ele almamız gereken ilk konu, gerçekten uykuya ihtiyacınız olup olmadığıdır. Yorgun hissettiğinizde uykuya değil, sadece fiziksel bir dinlenmeye ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden vücudunuza ve zihninize dinlenmek için zaman ayırdıktan sonra uyumayı deneyebilirsiniz.

        • 3

          Diğer sebeplerden bir tanesi ise stres. Eğer yorgun olduğunuz halde uyuyamıyorsanız belki de gün içerisinde yaşadığınız bir olayın stresi devam ediyor olabilir. Stresli olduğunuzda, vücudunuz “savaş ya da kaç” tepkisi verir. Bu, aşırı yorgun olduğunuzda bile uyumayı zorlaştırabilecek bir hiper-uyanıklık hissi yaratır.

        • 4

          "Savaş ya da kaç" belirtileri, artan kalp atış hızı, daha hızlı nefes alma ve kortizol gibi stres hormonlarının artan salınımını içerebilir. Kortizoldeki ani artış, aşırı farkındalık hissetmenize neden olabilir ayrıca stres düzgün yönetilmediğinde yatmadan önce sorun yaratabilir.

        • 5

          Son sebep ise diğerlerinden biraz daha farklı. Vücudunuzun dahili saati - sirkadiyen ritim olarak da bilinir - 24 saatlik bir uyku-uyanıklık döngüsü boyunca uykuya geçiş ve uyanma zamanı geldiğinde sinyal vermeye yardımcı olur.

          Bu uyku-uyanıklık döngüsü, tüm gece ayakta kalmak veya gece vardiyasında çalışmak gibi çeşitli faktörler tarafından bozulabilir. Bu döngü, dengesini bozduğunda uykuya dalmayı ve kesintisiz uykuda kalmayı daha da zorlaştırabilir.

        • 6

          Vücudunuzun uyku-uyanıklık sirkadiyen ritmine dikkat etmek, iyi bir gece uykusu çekmenin önemli bir parçasıdır. Yani size göre yorgunken uyumak iyi bir tercih olabilir lakin vücudunuzun alışkanlığı bu değilse yorgun olmanız bir şey ifade etmez.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa