Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Neden bebeklerle konuşurken sesimizi inceltiyoruz? | Sağlık Haberleri
        • 1

          Bir yetişkin, günlük hayatında normal bir şekilde iletişim kuraraken, konu bebeklere gelince işler biraz değişir.

          İletişim bir anda; ince ve abartılı bir ses, basitleşen kelimeler, tekrarlayan ifadeler kapsayan bir şekil alır. Üstelik bu ilginç tepki evrensel bir olaydır. Peki, neden bir bebekle konuşurken iletişim şeklimizi değiştirme ihtiyacı hissediyoruz?

        • 2

          "Bebek konuşması" olarak adlandırılan bu durumu yetişkinler, bebeğin dikkatini çekmek için kullanır. Abartılı sesler ve yüz ifadeleri, bebeğin etrafındaki tüm uyaranlara karşı, dikkatini toplamasına yardımcı olur.

        • 3

          Bunun da ötesinde, bebek konuşması; bebek ve yetişkin arasında bir sevgi bağı oluşturur. Melodik ve sevgi içeren ses tonu, ilgiyi aktardığı gibi bebeğin de kendisini güvende hissetmesini sağlar.

        • 4

          2020 yılında Sage Journals'ta yayınlanan bir araştırma kapsamında, 16 ülkeden 2 bin 329 bebek üzerinde bir araştırma gerçekleştirildi. Bebeklerle, hem bir yetişkin gibi hem de bebek konuşması ile iletişim kuruldu.

          Çalışma, tüm bebeklerin evrensel olarak "bebek konuşması" dilini sevdiğini belirledi.

        • 5

          Aynı zamanda araştırma; bebeklerin, bebek konuşması ile daha fazla odaklanabildiğini kesinleştirdi. Bununla beraber, bu iletişim şeklinin, zekâ ve duygusal gelişimde büyük bir rolü oynadığı da belirlendi.

          Bir anlamda bebek konuşması; yetişkinin, bebeğin anlayacağı dilden konuşması anlamına geldiği için gelişme sürecinde önemli bir rol oynuyor.

          Kaynak: Science ABC

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa