Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu ALARM VERİLDİ! Son dakika: Ordu'da sabah saat 05.00'te acil toplantı - Meteoroloji
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ani sel, heyelan ve taşkın uyarılarında bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize ve Artvin'de yağış etkili oldu. Karadeniz Sahil Yolu'nda su birikintileri oluşmaya başlarken, 2 kentte de valilikler bünyesinde yeni kriz merkezleri oluşturuldu. Taşkın riskine karşı iş makineleri de debisinin yükselmesi muhtemel derelerin bulunduğu bölgelere gönderildi. Bölge halkına, cami hoparlörlerinden, dere yataklarından uzak durulması yönünde anonslu uyarılar ise sürdürüldü.

        Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bazı iller için Meteoroloji ile AFAD'dan sel ve heyelan uyarısı gelmişti. Bunun üzerine bölge illeri Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Trabzon'da akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenen yağmur öncesi halk, cami hoparlörlerinden uyarıldı. Anonsta, bölge halkının dere yataklarından uzak durması, heyelan tehlikesi altında bulunan evlerdekilerin yerlerini değiştirmeleri gerektiği belirtildi.

        Ani sel, heyelan ve su taşkını uyarılarında bulunulan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Rize ve Artvin'de beklenen yağış bu sabah başladı. Yer yer sağanak olarak devam eden yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun bazı bölümlerinde su birikintileri oluştu. Rize ve Artvin'in doğusunda başlayan ve giderek etkisi artan yağışlara ilişkin kentlerde valilikler bünyesinde de yeni kriz merkezleri oluşturularak, tedbir ve önlemler üst düzeye çekildi. Taşkın riskine karşı iş makineleri, debisi yükselmesi muhtemel görülen derelerin bulunduğu bölgelere sevk edildi. Bölge halkına, cami hoparlörlerinden, dere yataklarından uzak durulması yönünde anonslu uyarılar ise sürdürüldü.

        Yağışların Trabzon doğusu ve Rize ile Artvin'in kıyı kesimleriyle Giresun'un doğu tarafında etkisini artırarak çok kuvvetli ve şiddetli, yer yer aşırı gerçekleşmesi bekleniyor.

        ACİL TOPLANTI

        Ordu, Rize, Giresun ve Trabzon'da İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezleri, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuvvetli yağış uyarısı üzerine toplandı.

        Ordu valiliğinden yapılan açıklamaya göre, bugün sabah saat 05.00'de, Vali Tuncay Sonel'in başkanlığında, ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, kentte meydana gelebilecek herhangi bir afet olayında alınacak tedbirler görüşüldü.

        Vali Sonel tarafından kurumların araç, gereç ve personelleri ile olası bir afet durumuna karşı her an hazır olunması talimatı kurum müdürlerine iletildi.

         Karadeniz için sağanak, 3 bölge için yüksek sıcaklık uyarısı
        Karadeniz için sağanak, 3 bölge için yüksek sıcaklık uyarısı Haberi Görüntüle

        Sonel, afet olaylarında devreye konan Türkiye Afet Müdahale Planı'nda (TAMP Ordu) görevli kurumlara, görevleri ve afet anındaki hareket tarzlarını da hatırlatarak, her an müdahaleye hazır olmalarını istedi.

        Şehirde daha önce yaşanan afet olaylarında meydana gelen hadiselerin de değerlendirildiği toplantıda, benzer durumların tekrarlanmaması için ilgili kurumlarca gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılması, iyi organize olunması, işbirliği içinde meydana gelen olaylara ivedilikle müdahale edilmesi hususları kararlaştırıldı.

        Giresun

        Giresun'da da Vali Enver Ünlü başkanlığında AFAD Kriz Merkezi'nde koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi.

        Vali Ünlü, başta AFAD olmak üzere tüm kurumların teyakkuz halinde olduğunu kaydederek, "Oluşabilecek risklere karşı gerekli önlemleri aldık. İlimizin genel durumunu yakından takip ediyoruz." dedi.

        Rize

        Rize'de sabah saatlerinde başlayan öğle saatlerinde etkili olması beklenen yağış öncesinde Rize Valisi Kemal Çeber başkanlığında AFAD Acil Yönetim Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu.

        Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Yoğun yağış ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir. Sel ve heyelan riskine karşı tedbirlerimizi alalım. Dere yataklarından ve heyelan riski bulunan yerlerden uzak duralım." ifadelerine yer verildi.

        Trabzon

        Trabzon'da da Vali İsmail Ustaoğlu, valilik toplantı salonundan kamu kurum müdürleriyle bir araya geldi.

        Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "Valimiz İsmail Ustaoğlu, bugünden itibaren etkili olması beklenen yağışlar için gerekli önlemler alınması konusunda ilgili kurum müdürleri ve diğer yetkililerle toplantı yaptı." ifadelerine yer verildi.

        SİNOP'TA HORTUM

        Sinop'ta denizde hortum oluştu, etkili olan sağanak nedeniyle trafikte aksamalar meydana geldi.

        Sabah saatlerinde başlayan kuvvetli ve gök gürültülü yağış, kent merkezi ile Dikmen ve Gerze ilçelerinde etkili oldu.

        REKLAM

        Yağış nedeniyle kent merkezindeki cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu. Trafikte zaman zaman aksamaların meydana geldiği kentte, belediye ekipleri su birikintisinin oluştuğu noktalarda çalışma yaptı.

        Karakum mevkisi açıklarında da denizde hortum oluştu.

        Sahile yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta oluşan hortumu, vatandaşlar, cep telefonu kamerasıyla görüntüledi.

        Yaklaşık 10 dakika etkili olan hortum, bir süre sonra karaya ulaşmadan kayboldu.

        SAMSUN'DA SAĞANAK

        Samsun güne sağanakla başladı. Yağışın öğle saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

        Kapalı bir havanın hakim olduğu şehirde ilk olarak gök gürültüsü sesleri duyuldu. Daha sonra yerini yağmura bıraktı. Yaz sezonuna kısa bir ara verildi. Samsunlular güneşli havaların gelişiyle rafa kaldırdıkları şemsiyelerini yeniden çıkardı.

        Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Samsun'da yağışın bugün öğle saatlerine kadar devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

        HANAK İLÇESİ SELE TESLİM

        Ardahan’ın Hanak ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı sonrası ilçe ve köyler sele teslim olurken ilçe merkezi beyaza büründü.

        Ardahan’ın Hanak ilçesinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı beraberinde su taşkınları ve sele sebep oldu. Birçok noktada evler tahliye edildi. İlçede bir kaç gündür devam eden yağışların ardından bugün gerçekleşen dolu yağışıyla yerler beyazladı, ilçe merkeziyle Sazlıçayır köyünde sel meydana gelmesiyle bazı evler su altında kaldı.

        Vatandaşlar ilçeyi bu şekilde hiç görmediklerini söylediler. Yağış sonrası oluşan sel felaketi sonrası Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürlüğü ekipleri bölgede çalışma başlattı.

        RİSKLİ 112 HANE TAHLİYE EDİLDİ

        Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce, ani sel, heyelan ve su taşkını uyarılarında bulunduğu yağışın başladığı Rize’de oluşturulan kriz merkezinde de son veriler değerlendirildi.

        Rize Valisi Kemal Çeber, başkanlık ettiği kriz merkezinde açıklamada bulundu, riskli 112 haneyi tedbir amaçlı tahliye ettiklerini duyurdu. Vali Çeber, bölge için 48 saat sürecek bir yağış olduğunu söyleyerek, “Yaklaşık 10 gündür hemen hemen her gün afetle, selle mücadele ediyoruz. Malumlarınız 3-4 bakanımız sürekli Rize’de, Artvin’de oldu. Sayın cumhurbaşkanımız geldi, gitti. Bu 10 günlük periyodun arkasında aslında ilk biz afetin bütün acil müdahalelerini 2-3 gün içerisinde bitirdik. Son 2-3 gün de kalıcı imalatlara başlamıştık. Allah devletimize zeval vermesin. Bu çok büyük bir başarı olarak düşünüyoruz bunu ama bu gece sabaha karşı başlayacak ve yaklaşık 48 saat sürecek yeni bir yoğun yağış uyarımız vardı. Biz de buna karşı bütün tedbirlerimizi iki gündür planlıyoruz. Örneğin bütün ilçelerimiz dahil çok riskli olduğunu değerlendirdiğimiz tüm ilçelerdeki yoğun yağışın vuracağı yerlerdeki 164 haneden 112 haneyi tahliye ettik” dedi.

        ‘KRİZ MERKEZİNDE KONUŞLANDIK’

        Tahliyelerin tedbir amaçlı olduğunu kaydeden Vali Çeber, “Bu geçici bir tahliye, tedbir tahliyesi. O bölgedeki araçları kaldırdık. Şunu söyleyebilirim; hemen hemen her kritik menfezimizin başında iş makineleri ve personellerimiz hazırda bekliyor. Buna Karadeniz Sahil Yolu da dahil. Örneğin sadece özel idare takviyelerle beraber 227 iş makinesi ve araçlarıyla sahada hazır bekliyor. Sabah saat 07.00 sularında şu anda bulunduğunuz kriz merkezinde biz konuşlandık. Gece boyunca takip ettik ama bu kriz merkezinde sayın Osman Aşkın Bak Bakanımız buradalar, AFAD’tan arkadaşlarımız var ve Rize ilindeki ilgili tüm kurumlardan çalışma gruplarımız, amirlerinin başkanlığında burada konuşlandı ve hepsi kendi sorumluluk sahalarıyla ilgili, takipleriyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Buradan koordine ediyoruz. Sayın İçişleri Bakanımız da Artvin Arhavi’de oradan durumu yönetiyor. Biz zaten şu ana kadar tahminlerle uyumlu bir süreç yürüyoruz. Yani öğlene kadar sahillerde şiddetli bir yağış bekliyorduk. Öyle de oldu” diye konuştu.

        ‘ŞİDDETİNİN ARTMASI DURUMU VAR’

        Yağışların düştüğü noktalara ilişkin bilgi veren Vali Çeber şunları söyledi: “Rakamlandıracak olursak; Pazar ilçemizde 3-4 saatlik dilimde 31 kilogram, Ardeşen ilçemizde 17 kilogram civarında yağış aldık ve bu sahil bandında seyretti. Öğleden sonra 13.00 ile 21.00 saatlerini en kritik saat aralığı olarak değerlendiriyor uzmanlarımız. Çünkü hem o bulutların biraz daha toparlanıp içeriye gidip oradan yağış bırakması ve yukarıda yükseklerden suyun merkeze ve sahile dönme durumu var hem de yağışın şiddetinin artması durumu var. Dolayısıyla 13.00 ile 21.00 saatleri arasında biz ekstra teyakkuzda geçireceğiz. 21.00’dan sonra ise yarın öğleden sonralara kadar devam edecek ama 50 kilogramlar dolayında seyredecek bir yağış bekliyoruz. Bu anlamda en tecrübeli illerden birisi Rize. Vatandaşlarımız da bu noktada duyarlı. Tek tek vatandaşlarımıza mesaj sistemiyle, evlerinde yapılacak ziyaretlerle, muhtarlarımız aracılığıyla, camilerden yapılan anonslarla hepsini uyardık. Onlar da tedbirlerini aldı, biz de tedbirlerimizi aldık ve inşallah hasarsız ya da en az hasarla atlatmayı ümit ediyoruz.”

        ‘TÜM EKİPLER SAHADA’

        Kriz merkezinde bulunan AK Parti Rize Milletteki Osman Aşkın Bak da, "Bölgede yoğun yağış uyarısı var. Tüm ekipler sahada. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz. İnşallah hasar almadan bu seli atlatacağız. Vatandaşlarımızın bundan sonra dere yataklarından uzak durmalarını istiyoruz” dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa