Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis yasama mesaisine başlıyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı için özel gündemle toplandı.

        Meclis, 2,5 aylık tatilin ardından yasama çalışmalarına yeniden başladı. Meclis'te ilk tören Meclis Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

        Meclis Genel Kurulu, saat 14.00'te özel oturumla toplandı.

        TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açmasının ardından sunuş konuşması yaptı. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula takdim edecek, ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kuruluna hitap edecek. Erdoğan'ın konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yemin etti.

        REKLAM

        Genel Kurul, daha sonra başka konuyu ele almadan çalışmalarını tamamlayacak.

        Bu arada Meclis'in yasama yılı açılış programında, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında bu yıl resepsiyon verilmeyecek.

        TBMM'de 5 Ekim Salı günü, siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

        Aynı gün Genel Kurulda Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu görüşülecek.

        İklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasını uygun bulan teklifin 6 Ekim Çarşamba günü Genel Kurulun gündemine gelmesi bekleniyor.

        Yeni yasama yılında Meclis Başkanlığına ilk olarak bütün toplumsal kesimlerin lehine, kolaylaştırıcı düzenlemeler de içeren vergi kanunlarına ilişkin kanun teklifinin sunulması planlanıyor.

        GRUP BAŞKANVEKİLLERİ HABERTÜRK TV'DE

        AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekilleri Habertürk TV'de yeni yasama yılından beklentilerini açıkladı.

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, seçim yasasının 23 Haziran 2022'ye kadar Meclis'e geleceğini söyledi.

        CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Cumhurbaşkanı adayı konusunda "Cumhurbaşkanı adayının fonksiyonu parlamenter sisteme dönüş sürecini sağlam bir şekilde tamamlamak olacaktır. Oturulup konuşulacak. Millet Cumhurbaşkanı adayı partili olmayacak" dedi.

        MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da parlamenter sisteme dönüş için "Siyasi gericilik yapıyorlar" ifadelerini kullandı. Akçay, "Bu arkadaşlara istikrar batıyor sanırım. Gündemsizlik ve ufuksuzluktan, Cumhur İttifakı'nın tam karşısında olmaktan kaynaklanıyor" dedi.

        İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavvat Dervişoğlu da parlamenter sistem çalışmaları ve Cumhurbaşkanı adaylığı hakkında açıklamalar yaptı.

        TBMM BAŞKANI ŞENTOP MECLİS AÇILIŞINDA KONUŞTU

        Saat 14.00’da özel oturumla toplanan Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop , Türkiye ve dünya gündemini değerlendirerek ülkemizdeki huzur ortamının önemine dikkat çekti.

        Konuşmasının başında pandemi sürecindeki gayretli çalışmaları nedeniyle sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, okulların açılmasından duyduğu memnuniyeti belirten TBMM Başkanı Şentop daha sonra, “Günümüzde savaşların şekil değiştirdiğini, düşmanların dost kılığına gizlendiğini ve bu nedenle huzuru ve barışı korumanın her zamankinden zor ve önemli olduğunu” ifade ederek “Bugün artık güçlü devletlerin sömürü ilişkileri gizlenemez hoyratlığa ulaşmıştır. Onlara ‘dur’ diyen, mazlum milletlerin sesi ve direnci olmak için gayret eden güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır” dedi.

        TBMM Başkanı Şentop: “Uzlaşmanın mümkün olduğu durumları, siyasete feda etmemek gerekir.”

        TBMM Başkanı Şentop, TBMM’nin “kahraman, gazi, fedakâr ve idealist bir Meclis” olduğunu belirterek Meclis’in “her düşman saldırısında ayrılıklarını bırakıp bir araya geldiğini, anlaşmazlıkları unutup birlik olduğunu” söyledi. “Bu duruma en son 15 Temmuz hain darbe girişiminde şahit olduğumuzu” ifade ederek, şunları söyledi:

        “Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretli ve kararlı liderliğinde hainlerin planlarını, tıpkı geçmişte ordularını darmadağın ettiğimiz gibi darmadağın ettik.

        Ülkemiz üzerine yapılan planlarda darbelerden medet umanların bir an evvel kabul etmesi gereken gerçek; Demokratik olgunluğumuzun ve demokrasimizin geldiği noktanın darbeler döneminin ülkemiz için artık kapanmış olduğudur.”

        TBMM Başkanı Şentop konuşmasında, içinde bulunduğumuz sürecin, Birinci Meclis’in şartlarına benzer özellikler gösterdiğini ifade etti:

        “Dünya yeniden şekillenmekte, yeni sınırlar çizilmekte, sömürü ilişkileri yeniden tanzim edilmektedir. Kuşkusuz ki dış saldırıların şekli ve yöntemi değişmiştir, ne var ki sömürgeci emellerin içeriği değişmemiştir.”

        TBMM çalışmalarında üsul ve üslubun önemine ve örnek teşkil etmesine de dikkat çeken TBMM Başkanı Şentop “Ülkemizin kaderine hep birlikte yön verme sorumluluğumuz, birbirimizle kurduğumuz diyaloglara da yansımalıdır” diyerek şunları ekledi: “Şüphesiz ki, her konuda uzlaşmak mecburiyetinde değiliz, ne var ki uzlaşmanın mümkün olduğu durumlarda da çözümü gündelik siyasete feda etmemek gerekir.”

        “Bu çatı altında hiç kimse, bu güzel ve mukaddes ülkemizi daha çok sevme konusunda yarışamaz.”

        Konuşmasına “Anlaşmazlığa düşülen konularda yaklaşımlarımızın milletin aziz varlığını temsil eden bir vakara sahip olması, Meclisimizin maneviyatı için önem arz etmektedir” diyerek devam eden Şentop, “Bu çatı altında hiç kimse, bu güzel ve mukaddes ülkemizi daha çok sevme konusunda yarışamaz” dedi.

        Konuşmasında “Demokratik rekabetin, insanî nezaketin ve millî bütünlüğün sınırları içerisinde hareket etmeye büyük ihtimam göstermek elzem” olduğunu belirterek yeni teknolojilerin herkesin “cam duvarlar arkasında yaşamasına” neden olduğunu” söyledi.

        “Ülkesizlik bir insanın başına gelebilecek en kötü şeydir”

        Mültecilerin ülkelerine dönmeleri konusuna da değinen TBMM Başkanı Şentop, “Ülkesizlik bir insanın başına gelebilecek en kötü şeydir” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa