Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Ebru AYAZ / HABERTURK MAGAZİN

İskender Paydaş, yılardır yaptığı müzik çalışmalarda kendi tarzını oluşturmaya çalıştığını “Tarzım ayırt ediliyor. Şarkılarım beni tanıtıyor. Yıllardır duyuyorum insanlar daha şarkının başında bana ait olduğunu anlıyorlar. Tarz sahibi olamaya çalışıyorum. Şarkılara imzamı atıyorum” sözleriyle anlatıyor.

Yıllardır birçok ismin albümünde yer alan son yıllarda kendi albümleriyle de ekrana çıkan İskender Paydaş, HT Magazin’e konuştu. Şimdilerde ‘İskender Paydaş Orkestrası’yla birçok yerde sahne alan Paydaş ‘Sahnenin de aranjörlüğün de bir sonu var bestecilik biraz daha uzun sürer’ diyerek başka projelere imza atacağını söyledi. Müzik belgeseli tarzında bir albüm hayali olduğunu söyleyen ünlü aranjör, sektördeki değişim için “90’lardaki pop dünyasını müzik imajının aşılması gerekiyor” yorumunu yaptı.

‘İskender Paydaş Orkestrası’ nasıl ortaya çıktı?

2005 yılında kuruldu ancak o zamanlar eşlik orkestrasıydı. Ajda Pekkan, Nazan Öncel gibi isimlerin arkasında çalıyorduk. Günümüzdeki haline 2008 yılında Özgün’le geldi. Sahnede başkalarının değil kendi şarkılarımızı söyledik. Hatta kenarda kalmış şarkılarımızı yeniledik, bambaşka şarkılar halini aldı. Bu şekilde aynı şarkıları bambaşka bir hale getirdik.

Eski şarkılarınızı yeniden düzenlemek istemenizin sebebi nedir? O hallerinden sıkıldınız mı yoksa hep mi başka türlü isterdiniz?

Stüdyoda bir şarkı yaparken kendimizi frenlediğimiz oluyor. Kafamdan başka bir şey geçiyor ama insanlar yadırgayabilir diye hasır altı ediyordum. Albümlerde dinleyici ve sanatçıyı ortak bir noktada buluşturmanız gerekiyor. Bu şekilde içimde kalan şeyler vardı. Sahnede bunları yapma şansını bulduk. Albümdeki şarkıların yarısı bu şekilde eski, diğer yarısı ise zamansız olacağına inandığımız yeni şarkılardan oluştu.

‘MÜZİSYEN ALBÜMÜ YAPTIM’

Sahnede eskisinden farklı çaldığınız hangi şarkılar beğeniliyor?

Zamanında farklıydı ama ‘Gemiler’ şarkısı var.Bir de ‘Bu Aşk Fazla Sana’yı ilk Teoman söylemişti onun da şu anki hali çok iyi tepkiler alıyor. Dinleyici başka şarkı gibi davranıyorlar.

Sahnede nasıl bir ‘İskender Paydaş Orkestrası’ var?

Sahnede bir kız bir erkek solist var. Altı kişiyiz. Yüksek tempolu bir sahnemiz var. Enerji hiç düşmüyor ve çok fazla konuşmuyoruz. Işık şovları var, benim kendi tasarladığım döner keyboard’umla her açıdan çalabiliyorum. Davulcumuzun enteresan bir davul solosu var. Soloyu film replikleriyle süslüyoruz. Bir de son olarak ‘lazer arp’ çalmaya başlıyorum. Lazer ışınlarından müzik yapacağım. Özel olarak yaptırdım ve ilk olarak isyek üzerine ‘Ankara’nın Bağları’nı çaldım. O da enteresan oldu.

Sizi başarılı yapan şey nedir?

Prova yapmak. Sahne çok yüksek konsantrasyon gerektiriyor. Bu da çalışmakla oluyor. Bir de ince sırlar vardır. Mesela müzikte bastığın değil basmadığın nota önemlidir. Müziği ortaya boşluk çıkarır. Bunları bilerek çalınca başarılı oluyorsun. Düğünden barlara, şirket gecelerine kadar her yere gidiyoruz. Farklı insanlara aynı çalıyoruz ama aynı tepkileri alıyoruz. İnsanların ortak noktasını yakaladık. Bütün yaz Bodrum’da çaldık. Sonra Caddebostan Kültür Merkezi’nde konser verdik. Seyirciler 70-80 yaşlarındaydı. Oturmalı ciddi bir konser gibi bir durum var. ‘Hop de’ ile 94 yaşındaki abiyi oynattık.

Bu albümler size ne kazandırdı?

Aranjör yönüm ön plandayken besteci yönümü öne çıkardı. Sahnenin de aranjörlüğün de bir sonu var, bestecilik biraz daha uzun sürer. Müzikal açıdan yüksek değerli işler yapmaya çalıştım üçüncü albümü de aynı düşüncelerle hazırlıyorum. Aranjör arkadaşlarımdan farklı olarak DJ albümü değil müzisyen albümü yaptım.

Üçüncü albümde neler var nasıl bir albüm olacak?

Bu albümde sadece yeni isimler olacak. Şimdiye kadar hiç sanatçıya göre şarkı yapmadım. Bu kez yeni isimler seçmeye çalışacağım. Tanınmış sanatçıyla yürümek başka, bu başka. Altından kalkabilir miyim emin değilim, ama çok istiyorum.

Albüm çalışmalarınız devam edecek mi?

‘Zamansız Şarkılar’ın son albümü olacak ama müzik devam edecek. Belki film işine girebilirim. Müzik belgeseli tadında bir albüm olabilir ama yine çok popüler bir iş olacak.

"'90'LAR İMAJI ARTIK AŞILMALI"

Müzikte bir akım geliyor ve bütün şarkılar birbirine benziyor. Bu kaçınılmaz bir durum mu?

Müzikal gücünüze göre değişir. Bir şey yaparsınız insanlar taklit eder. Ama böyle bir gücünüz yoksa arkada kalanları toplarsınız. Birileri yapar birileri de benzemeye çalışır.

Diğer aranjörler arasında kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Görsel anlamda öne çıkan bir iki isimden biriyim. Sokakta tanınan bir aranjörüm. Bunun dışında kendi tarzımı oluşturmaya çalıştım. Tarzım ayırt ediliyor. Şarkılarım beni tanıtıyor. Yıllardır duyuyorum insanlar daha şarkının başında bana ait olduğunu anlıyorlar. Tarz sahibi olamaya çalışıyorum. Şarkılara imzamı atıyorum.

"OĞLUMU ŞIMARTIYORUM"

Oğlunuz şimdiden başlamış müziğe, onun bu mesleği yapmasını ister misiniz?

Davul da çalıyor ama gitar çok hoşuna gidiyor. Babasından gördüğünü taklit ediyor. Müzisyen olma ihtimali yüksek, ama olur ya da olmaz. Kendi kararına saygı duyarım. Önemli olan adam olsun.

İş konusunda disiplinli olduğunuz herkesin malumu. Peki, nasıl bir babasınız?

Tam tersi. Ne derse yapıyorum. Sürekli şımartıyorum. Dedeyle bir olup annesini çıldırtıyoruz. Ona kızamıyorum. Bir keresinde kızdım, çok üzüldü; sonrasında yapamadım. Hikâyeler anlatarak doğruyla yanlışı ayırt etmesi için uğraşıyorum. Benden çok kolay yüz buluyor.

"DAHA CİDDİ OLURSAM İNSANLAR KORKAR"

Saçınızı kestirip imaj değiştirmeyi düşündünüz mü?

Askere giderken kestirdim, ama kimse tanımadığı için hatırlanmıyor. 2000 senesinde kestirdim iki sene ortada gözükmedim. Yani vardım ama kimse beni tanımadı. İlkokulda bile öğretmenler kıyamazdı öyle kalırdı saçlarım. Üniforma da giymezdim. Hayatımda tek kravatı kardeşimin düğününde taktım.

Albüm ne zaman geliyor?

Albüm 2016’da benim uğurumdur sonbaharda çıkacak. İlk baharda single geliyor. Şarkı belli, söyleyecek kişi belli olmadı.

Albüm için ciddi, takım elbiseli bir imaj olur mu?

Yeterince ciddiyim zaten bir de takım elbise fazla olur. Daha ciddi olursam insanlar korkar. Sam Amca gibiyim...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ