Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Kiralık araca 'korona' ilgisi - haberler - Otomobil Haberleri

        Koronavirüs salgının Türkiye'ye sıçraması, perakendede yarattığı canlılığın yanı sıra araç kiralama sektörüne de ilgiyi artırdı.

        Sektör yetkilileri, kalabalıklardan kaçınarak toplu taşımayı kullanmak istemeyenlerin ulaşımda araç kiralamayı tercih etmeye başladığını belirtiyor.

        Koronavirüs nedeniyle birçok kişinin toplu ulaşım yerine özel otomobillerini kullanmaya başladığını söyleyen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici,"Salgın kalıcı olmadığından, şirketler veya bireyler uzun dönemli kiralama yerine günlük veya aylık kiralama yaparak geçici ihtiyaçlarını gideriyorlar. Sonuç olarak talep artışı bu süreçte daha fazla günlük kiralama iş kolunda gözlemlenebilir" dedi.

        'YURT DIŞINDAN GELENLER PERFORMANSI BELİRLEYECEK'

        Araç kiralamaya salgın nedeniyle talep varken, ertelenen ya da iptal edilen seyahatlerden ötürü ise talepte bir daralma olduğunu kaydeden Ekici, "Kısaca bazı müşteri grupları talebinde artış varken bazı gruplarda da azalma var. Turizmdeki daralma, yabancı turist sayısındaki azalma ve iş amaçlı seyahatlerdeki azalma olasılıkları bu süreçte yakından takip edilmeli. Avrupa’da, özellikle de İtalya’da, günlük kiralama işinde ciddi yavaşlama yaşanıyor" diye konuştu.

        Türkiye'de kısa dönem araç kiralama sektörünün yıllık cirosunun yaklaşık yüzde 25-30’unu yurt dışından gelen müşterilerden yapıldığını bildiren Ekici, "Bu nedenle yurt dışından turistik veya iş amaçlı gelen ziyaretçi sayısı sektörün performansında belirleyici rol oynayacaktır. Salgın süresince mobilite azalacağından, sektör oyuncularının farklı senaryoları değerlendirerek hareket planlarını önceden oluşturmaları ve bu planları gerektiğinde hızla hayata geçirmeleri çok iyi olur" dedi.

        TOKKDER Başkanı İnan Ekici, uzun süreli kiralama işinde ise ciddi bir negatif etki beklemediklerini kaydetti.

        İnan Ekici'ye, Türkiye’deki ilk vakanın görülmesinin ardından araç kiralama taleplerinde artış olup olmadığını da sorduk.

        Şu ana kadar talep artışı gözlenmediklerini söyleyen Ekici, "Bazı müşteri gruplarından gelen talepte azalma gözlenirken, toplu ulaşımı tercih etmediği için araç kiralamaya yönelen yeni bir müşteri grubu oluştu. Araç kiralamaya olan toplam talepte henüz negatif bir etki gözlenmedi. Ancak salgın yayılır ve süresi uzar ise sektörümüzde geçen seneye göre bir daralma yaşanacaktır" ifadesini kullandı.

        'TALEPTE YÜZDE 11 ARTIŞ VAR'

        Garenta ve ikinciyeni.com'un Genel Müdürü Emre Ayyıldız ise, son dönemde hem günlük kiralama hem de araç paylaşım konusunda yükselen bir talep gözlemlediklerini kaydeti.

        Ayyıldız, "Araç paylaşım hizmetlerimizdeson bir haftada yüzde 11 daha fazla kullanım tespit ettik. Kullanıcıların araç içinde geçirdikleri ortalama dakikada yüzde 7 artış var. Araç paylaşımının toplu taşımaya alternatif bir ulaşım biçimi olması sebebiyle önümüzdeki dönemde talebin daha da artacağını düşünüyoruz" dedi.

        Emre Ayyıldız, günlük araç kiralama hizmetine de yönelik artan talep gördüklerini söyledi.

        REKLAM

        Ayyıldız, "Koronavirüsün Türkiye'de olduğu daha yeni açıklandı. Dolayısı ile, hem araç paylaşımı hem de günlük kiralama tarafında virüs sebebiyle daha çok artış olabilir" dedi.

        Garenta'nın filosunda toplam 6 bin araç bulunuyor. Bu araçların 1600'ü ise Garenta bünyesindeki araç paylaşım şirketi Moov tarafından kullanılıyor.

        Ayyıldız, araç kiralamaya karşı ilgi artışının Moov filosuna yeni araçalımını gündeme getirebileceğini de belirtti.

        'İKİNCİ ELDE FİYAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR'

        İkinci el araç satışları ile ilgili de konuşan Garenta ve ikinciyeni.com'un Genel Müdürü Emre Ayyıldız, ikinci el araçta fiyat artışlarının sürdüğünü kaydetti.

        Bayilerde sıfır araç bulunamamasının ikinci ele yaradığını belirten Ayyıldız, "İkinci el araç yatırım aracı olarak görülmeye devam ediliyor. Piyasada sıfır araç olmaması yüzünden de daha çok kişinin ikinci el araç almaya devam edeceğini öngörüyoruz" dedi.

        'SUNİ YÜKSELİŞ AĞUSTOS'A KADAR SÜRER'

        İkinci el araç pazarındaki gelişmeleri, otomotiv sektörü özelinde veri ve analizler hazırlayan Cardata'ya da sorduk.

        Sıfır kilometre araçlarda araç tedariğinin yetersiz olması nedeniyle cebinde parası olan müşterinin ikinci ele gittiğini söyleyen Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, talebin bundan dolayı ikinci ele kaydığını belirtti.

        Yalçın, "Bunu gören bayi veya galeriler, özellikle de 2'nci el piyasasının çoğuna hakim olanlar, talep olduğu için araç fiyatlarını bilinçli olarak yükseltiyorlar. Bu suni bir yükseliş, piyasadaki satılan ikinci el araç fiyatlarına göre olan bir yükseliş değil" dedi.

        Bu durumu örnekler ile açıklayan Yalçın, "Aracın normal 2'nci el piyasa rayiç bedeli 150 bin TL. Ama talep olunca satıcı bunu hiçbir dayanağı olmadan nasıl olsa satarım diye 165 bin TL yapıyor. Neden çünkü aracın sıfır kilometresi yok. Müşteri sıfırkilometresini alamıyor, bir süre daha sıfır kilometre de bulamayacak da. O yüzden aracın ikinci elini yüksek fiyata da olsa almaya çalışıyor. Ve piyasa bu şekilde “suni” olarak yükseliyor. Bu suni yükselişten dolayı da bazı modellerde araçların fiyatları sıfır kilometre fiyatına yaklaşıyor ve hatta bazen geçiyor. Bu durumun Ağustos ayına kadar sürmesi bekleniyor" diye konuştu.

        'ARAÇ SATMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN'

        İkinci el araç pazarında faaliyet gösteren Otomerkezi.net'in CEO'su Muhammed Ali Karakaş ise, "Yılın ilk iki ayında ikinci el online araç pazarı, geçtiğimiz yılın ilk iki ayına göre yüzde 17.6 büyüme gösterdi. Bu yıl ikinci el online araç pazarının 2 milyon 250 bin adetlere ulaşması mümkün görünüyor. Fakat son 1 yılda ikinci eldeki fiyatların yüzde 40'lara kadar yükselişi, fiyatların aynı oranda artış göstereceği beklentisiyle birçok araç sahibinin satış kararını ertelemesine sebep oldu ve araç değişim eğrisi düştü" dedi.

        İkinci elde fiyatların 2020'nin ikinci yarısına kadar yüzde 7-8 kadar artacağını söyleyen Karakaş, "Haziran ayı gibi de bu fiyat artışları son bulacaktır. Nisan ayının sonuna doğru sıfır kilometre araç pazarında da hareketlenme öngörüyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı aracını satmak isteyenler için doğru zaman bu günler" dedi.

        Sektördeki gelişmeler, geçen yıl rekor kıran ikinci el araç satışlarının belki de koronavirüs salgınından en az etkilenen alanlardan biri olacağını gösteriyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa