Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kibar olmak neden zayıflık ve güçsüzlük olarak görülür?
        • 1

          NAZİK OLMAK GERÇEKTEN ZAYIFLIK MI?

          İnsanların neden tahammül edemediği ve nezaket göstermediğinin en sevilen cevabı muhtelemen "nezaket göstermek zayıflık göstegesidir" olacaktır. Peki, nezaket neden zayıflık olarak algılanıyor?

        • 2

          Bilimsel çalışmalara göre nezaket göstermek hem toplumsal hem de bireysel refah için son derece önemli bri kavram. Bilim insanları, kibarlık gösterilmesinin toplumsal yaşamda insanlar arasında kurulan bağı güçlendirdiğini söylüyor.

        • 3

          Ayrıca nazik ve kibar olan insanların öz güveni ve empati duygusu daha gelişmiş oluyor. Yapılan çalışmlar, nezaketin bazı fizyolojik ve psikolojik faydaları olduğunu ortaya koydu.

        • 4

          KİBAR DAVRANMAK KAYGIYI AZALTIYOR

          Ayrıca nazik ve kibar olan insanların öz güveni ve empati duygusu daha gelişmiş oluyor. Yapılan çalışmalar, nezaketin bazı fizyolojik ve psikolojik faydaları olduğunu ortaya koydu.

          ABD'nin Emory Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, başka bir insana nazik davranmak beyindeki ödül ve zevk merkezlerini devreye sokuyor. Aşk hormonu olarak bilinen oskitosin hormonunun salgılanmanı sağlıyor ve kaygı hissini azaltıyor.

        • 5

          NEDEN ZAYIFLIK OLARAK ALGILANIYOR?

          Peki, nezaketin insan sağlığına bu kadar faydası varken neden zayıflık ve güçsüzlük olarak gösteriliyor?

          Günümüzde, tüketim ve rekabet giderek daha fazla önem kazanıp artış gösteren kavramlar haline geldi. Birçok insana göre hayatta kalmak için savaşmak ve acımasız olmak sıradan şeyler gibi gözüküyor. Birçok insan önceliklerini karşılayabilmek ya da statüsünü koruyabilmek için nezaketi zayıflık olarak görüp, göz ardı edebiliyor.

        • 6

          İNSANLARIN SAĞLIĞINI OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR

          Fakat nezaket ne kadar zayıflık gibi gözükse de aslında başka insanlara yardımcı olmayı amaçlayan ve refah getiren güçlü bir kavram.

          Nazik ve kibar olmak içerisine girildiği zaman fedakarlık gerektirdiği için kişinin kendinden ödün vermesini gerektiren ve aslında bakıldığında hiç de kolay olmayan bir eylem.

        • 7

          GÜÇLÜ DURMA ÇABASI, NEZAKETİ BASKILIYOR

          İnsanlar iç güdüsel olarak kendini güçlü kılma çabasına sokar ve nezaket, bir başkasına yardım etmek veya saygı göstermek olduğu için kendi çıkarları ile isteklerini baskılamak pek çok insana zor gelebilir.

          Buna bağlı olarak da birçok insan fedakarlık ve güç isteyen nazik olma eylemeni aslında başaramadıkları için değil istemedikleri için güçsüzlük ve zayıflıkla ilişkilendiriyor.

        • 8

          DAHA ÇOK ERKEKLER ZAYIFLIK OLARAK ALGILIYOR

          2018 yılında İngiltere'de yapılan bir bilimsel çalışmaya 2058 kişi katıldı ve çalışmaya katılanların yalnızca yüzde 3'ü nezaketi erkeklik ile ilişkilendirdi. Yani çalışma sonucuna göre, daha çok erkekler nezaket göstermenin zayıflık ve güçsüzlük olduğunu düşünüyor.

        • 9

          Ancak yapılan çalışmalar nezaketin kalıplamış düşünceler dışında cinsiyet rolü oynamadan, insan sağlığı üzerinde yüksek güven, empati, ve kaygı azaltıcı etkiler oluşturduğunu ortaya koyuyor.

          Kaynak: Stylist.uk

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa