'İnfodemi'ye karşı uzmanlar uyarıyor!
Koronavirüs pandemisi süreci bilim haberciliğinin önemini hatırlattı. Ayrıca bilim üretmenin ne kadar değerli olduğu da anlaşıldı. 2 Şubat tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 ile ilgili insanların ihtiyaç duyduklarında güvenilir kaynaklar ve güvenilir rehberler bulmasını zorlaştıran bilgi kirliliğiyle karşılaşmasını "İnfodemik" olarak adlandırdı. Peki bu konuda nelere dikkat etmeli?
ABONE OLSon aylarda bilim haberciliği önem kazanmaya başladı. Koronavirüs pandemisi süreci bilim haberciliğinin önemini hatırlattı. Ayrıca bilim üretmenin ne kadar değerli olduğu da anlaşıldı. 2 Şubat tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 ile ilgili insanların ihtiyaç duyduklarında güvenilir kaynaklar ve güvenilir rehberler bulmasını zorlaştıran bilgi kirliliğiyle karşılaşmasını “İnfodemik” olarak adlandırdı.
Bu süreçte de bilimsel okuryazarlık bilincinin oluşmasının ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oldu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde yüksek lisans süresince bilim iletişimi ve bilimsel okuryazarlık üzerine çalışan Gazeteci Esra Öz, ülkemizde bilimi üretmeden anlatanların medyada çok fazla yer almasının, bilim insanlarına haksızlık olduğunu söyledi.