Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İddia: İsrail esir takası mutabakatını kabul etti

        "Sky News Arabia" haber sitesine göre Fransa'nın başkenti Paris'te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililer esir takasına ilişkin görüşme yaptı.

         İsrail'den Hamas'a ateşkes teklifi
        İsrail'den Hamas'a ateşkes teklifi Haberi Görüntüle

        Haberde, İsrail'in aracı ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın esir takası için önerdiği mutabakatı kabul ettiği ileri sürüldü.

        Önerinin bugün Hamas'a da iletildiği ve Hamas'ın cevabının beklendiği aktarıldı.

        Tarafların öneriyi kabul etmesi halinde Hamas'ın elindeki esirlerin tamamının serbest bırakılacağı İsrail'in ise bölgeye yönelik saldırılarına aşamalı olarak ara vereceği iddia edildi.

        Mutabakat sağlanırsa İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ne kadar ara vereceğine ilişkin detay verilmezken daha önce İsrail ve uluslararası basında çıkan haberlerde bu sürenin 2 ila 4 ay arası olabileceği yazılmıştı.

        REKLAM

        Haberde, tarafların mutabakatı kabul etmesi halinde İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardımın girişine izin vereceği kaydedildi.

        İsrail savaş kabinesi toplanıyor

        İsrail savaş kabinesinin, taraflar arasında müzakere edilen ateşkes ve esir takası anlaşması teklifi hakkında Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad ve İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) direktörlerinden bilgi alacağı bildirildi.

        Yedioth Ahranot'un haberine göre, İsrail savaş kabinesi bu akşam yerel saatle 20.00'da Paris'te ABD, Katar, Mısır ve İsrail arasında müzakere edilen ateşkes ve esir takası mutabakatı teklifini görüşecek.

        Mossad Direktörü David Barnea ve Şabak Direktörü Ronen Bar, Paris'te ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Bill Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile ateşkes ve esir takası anlaşma taslağını savaş kabinesine sunacak.

        Times of Israel'in haberine göre, İsrailli yetkililer, taraflar arasında muhtemel bir esir takası mutabakatı taslağı olduğunu reddetmedi ancak "önlerinde henüz uzun bir yol bulunduğunu" belirtti.

        İsrail'in müzakerelerde muhataplarına Tel Aviv'in ateşkesin süresi, kaç esirin takas edileceği, insanlık felaketinin yaşandığı Gazze'ye gönderilecek insani yardımın miktarı konusunda "esnek olduğunu" ancak "savaşın kalıcı olarak sona ermesini kabul etmediğini" bildirdiği aktarıldı.

        Tarafların, Hamas ile de anlaşma taslağını görüşeceği aktarıldı.

        Katar: Hamas'a ileteceğiz

        Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasına ilişkin, "Bu öneriyi Hamas'a iletmeyi ve onları sürece olumlu ve yapıcı bir şekilde dahil olacakları bir yere getirmeyi umuyoruz." dedi.

        ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'in başkent Washington'daki stüdyosunda konuşan Al Sani, İsrail ile Hamas arasında son haftalarda yürütülen müzakerelerde geçmişe göre daha fazla ilerleme kaydedildiğini ve görüşmelerde kalıcı ateşkese ilişkin net bir talebin olduğunu söyledi.

        Al Sani, dün, Fransa'nın başkenti Paris'te İsrail, ABD, Katar ve Mısırlı yetkililerin esir takasına ilişkin yürüttüğü görüşmeye işaret ederek, "Dün, işleri yeniden düzene sokmak ve en azından ileriye dönük bir temel oluşturmak için iyi bir ilerleme kaydedildiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Sani, muhtemel esir takasına ilişkin, "Bunun bizi çok yakında daha iyi duruma getireceğini söyleyemeyiz. Ancak bu öneriyi Hamas'a iletmeyi ve onları sürece olumlu ve yapıcı bir şekilde dahil olacakları bir yere getirmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

        Al Sani, esir takasının önemine işaret ederek, "Çünkü günümüz dünyasında artık şehirdeki tek oyunun bu olduğunu düşünüyoruz. Durumun gerilimini azaltmanın tek yolu bu olacak." dedi.

        Gazze'de ateşkesin önemine dikkati çeken Al Sani, "Her iki tarafın da bu fırsatı değerlendirerek elbette savaşı durdurmasını ve aynı zamanda rehineleri geri almasını umuyoruz." şeklinde konuştu.

        Netanyahu: Katar çok kritik

        İsrail Başbakanı Netanyahu, Katar'ın Hamas üzerinde "muazzam bir nüfuza" sahip olduğunu söyledi.

        Bir İngiliz kanalına demeç veren Netanyahu, "Katar, Hamas liderlerine ev sahipliği yapıyor. Arabuluculuk faaliyetlerinde ve rehinelerin serbest bırakılmasında bütün dünyanın dikkati Katar'ın üstünde. Katar'ın pasif bir aracı olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa