Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: İsrail'den Hamas'a ateşkes teklifi!

        Reuters Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre İsrail, Katar ve Mısır aracılığıyla Hamas'a Gazze için 2 aylık bir ateşkes teklifinde bulundu.

        İsrail bu süre içinde Hamas'ın elindeki tüm rehineleri bırakmasını talep ediyor.

        Haberde, İsrailli yetkililerin Hamas'tan yanıt beklediklerini ancak önümüzdeki günlerde ilerleme kaydedilebileceği konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduklarını vurguladığı aktarıldı.

        Haberde, İsrailli yetkiler esir takası mutabakatına varılırsa ilk aşamada öncelikli olarak kadınların, 60 yaş üstü erkeklerin ve sağlık durumları kritik olan rehinelerin serbest bırakılmasının planlanacağını belirtti.

        Sonraki aşamalarda kadın askerlerin, asker olmayan 60 yaş altı erkeklerin, İsrailli erkek askerlerin ve rehinelerin cesetlerinin teslim edilmesinin yer alacağı ifade edildi.

        İsrailli yetkililerin, teklif edilen esir takası mutabakatına göre, İsrail ve Hamas'ın, her bir İsrailli esir karşılığında kaç Filistinli esirin serbest bırakılacağı konusunda önceden anlaşacağı ve ardından bu Filistinli esirlerin isimleri konusunda ayrı müzakerelerin yapılacağını kaydettiği aktarıldı.

        Hamas’ın Medya Sorumlusu Kilani ise, "Resmi teklif ulaşmadı. Hamas daimi ateşkes istiyor. Sınırlı teklifleri reddediyor" ifadelerini kullandı.

        Hamas'ın elinde 136 esir var

        7 Ekim'de başlayan çatışmalarda Netanyahu hükümeti Hamas'ın elindeki rehineler sebebiyle ülkesinde sert eleştiriler alıyordu.

        REKLAM

        Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

        İsrail ordusuna göre, şu anda Gazze Şeridi'nde hala 136 İsrailli esir bulunuyor.

        "Hamas ile anlaşın"

        Savaşarak Gazze'deki İsrailli esirleri kurtarmanın imkansız olduğunu dile getiren esir yakınları, hükümete bir an önce Hamas ile anlaşma yapması çağrısında bulundu.

        Esir yakınları pazar günü akşam saatlerinde Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki konutunun önüne çadır kurarak protesto düzenlemişti. Akşam saatlerinde aynı noktada toplanan esir yakınları ve onlara destek veren bir grup Netanyahu'ya esirleri kurtarmak için Hamas ile anlaşma çağrısında bulundu.

        AA'ya konuşan Almog Meir isimli 21 yaşındaki esirin amcası Aciram Meir, savaşın yeğenini geri getiremeyeceğini söyledi.

        Meir, "Onu geri getirebilmek için bir anlaşma yapılması gerek. Netanyahu için bir anlaşmaya varmak çok zor olacak. Bununla birlikte esirleri canlı bir şekilde getirmek istiyorsa maalesef bu savaşarak değil anlaşmayla olacak." dedi.

        İsrail ile Hamas arasında yapılan esir takası anlaşmasının üzerinden yedi hafta geçtiğini hatırlatan Meir, Netanyahu hükümetini esirleri getirmek için yeterince çaba sarf etmemekle suçladı.

        Esirler için zamanın daraldığını vurgulayan Meir, esirleri kurtarmanın tek yolunun Hamas ile anlaşma yapmak olduğunun altını çizdi.

        Esir yakınlarına destek vermeye gelen 27 yaşındaki İsrailli Nava Rozolyo'ya göre ise Netanyahu her ne pahasına olursa olsun iktidarda kalmakta kararlı ve koalisyon ortakları istemediği için bir esir takasına yanaşmak istemiyor.

        Rozolyo bu durumu Netanyahu'nun şahsi çıkarlarıyla İsrail'in ülke olarak çıkarlarının "çatışması" olarak tanımladı.

        Gösteride konuşma yapan esir yakınlarından Zahor Avigdoi ise Netanyahu hükümetinin "rehine krizini" sona erdirmek için imkana sahip olduğunu ancak bunu yapabilmek için "cesarete" ihtiyaçları olduğunu söyledi.

        Avigdoi, "Burada olmamızın sebebi (hükümete) doğru yolu seçmesi için cesaret vermek. Halk ile hükümet arasındaki güven (Hamas'ın İsrail'e operasyon düzenlediği) 7 Ekim'de yıkıldı. Başbakanımızdan ve hükümetimizden onları (esirleri) şimdi eve getirerek bu güveni yeniden inşa etmesini güçlü bir şekilde talep ediyoruz." dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa