HT Gastro
Seyahat

Dünyanın en iyi köylerinden biri İzmir'de

BM Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ), İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi köyünü 'dünyanın en iyi köyleri' arasında duyurdu.

Giriş: 22.12.2022 - 12:44 Güncelleme: 23.12.2022 - 17:27
Haberler Gastro Seyahat Dünyanın en iyi köylerinden biri İzmir'de, 2022 listesi

Yaklaşık 3 bin yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir'in tarihi mahallesi Birgi, halen Aydınoğulları dönemindeki mimari dokusunu koruyor. UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Birgi, hem ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor hem de dizi ve filmler için doğal plato işlevi görüyor. Ödemiş ilçesine bağlı Birgi, milattan önce 750 yılından bu yana yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Sırtını yüksekliği 2 bin metreyi geçen Bozdağ'a dayaması ve karşısındaki ovayı gözetlemeye uygun yüksekliği nedeniyle tarihte tehditlere karşı güvenli bir merkez olan yerleşim, su kaynakları ve verimli topraklarıyla binlerce yıldır yaşam alanı olarak varlığını sürdürüyor.

Birgi'de, Frig ve Lydia (Lidya) uygarlıkları, Pers ve Bergama krallıkları, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminin izleri bulunuyor.Korunmuş güzel mimari örneklere sahip olması dolayısıyla "Türk mimarisinin vitrini olarak" değerlendirilen Birgi'nin evleri, kendi coğrafyasının toprak ve ağaç türleri ile doğal taşları kullanılarak yapılıyor. İki katlı binalar, zemini taş, üst kat ve tavanları ahşap olacak şekilde inşa ediliyor. Evlerdeki sofalar ve dışa yönelik kafesli pencereler mimarinin en belirgin özellikler arasında yer alıyor.

1

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi Mahallesi, merkezi İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) tarafından hazırlanan '2022 Dünyanın En İyi Köyleri' listesine girdi. Karar Birgi'de sevinçle karşılandı.

2

AA'nın haberine göre milattan önce 750'den bu yana yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirtilen Birgi, Aydınoğulları zamanından kalma mimari dokusuyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Birgi, Frig, Lidya, Pers, Bergama, Roma ve Bizans dönemlerinden de izler barındırıyor.

3

Birgi'deki konaklar, film setlerine de ev sahipliği yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012'de alınan Birgi'nin, 2022 için hazırlanan listede de dünyanın en iyi 32 köyünden biri seçilmesinin köyün bilinirliğine katkı sağlayacağına inanılıyor.

4

YÖRE HALKI SEVİNCİ

Kırsal mahalle Birgi'de yaşayan 62 yaşındaki Ercüment Urgancı, Birgi'nin burada çekilen dizi ve filmler sayesinde son yıllarda daha çok tanındığını anlattı.

5

Bölgenin özellikle turizmde hak ettiği değere ulaşması için daha çok çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade eden Urgancı, "Yürütülen restorasyon çalışmaları sayesinde tarihi doku ortaya çıktı, bunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

6

Birgi'nin dünyanın en iyi köyleri arasında yer alması ise ayrıca bizi sevindirdi. Bu durum hem iç hem de yabancı turizme katkı sunacaktır. Böyle yerlerin kıymetini bilmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

7

Mahallede kafe işleten Gülsüm Gök de Birgi'nin her yönüyle çok önemli bir değer olduğunu ifade etti.

8

Birgi'nin BMDTÖ'nün açıkladığı 2022 Dünyanın En İyi Köyleri listesinde yer almayı hak etmesinden duyduğu sevinci dile getiren Gök, şunları kaydetti:

9

"Burası çok güzel bir yer. Meyvesi, insanı, komşuluğu çok güzel. Akşam oldu mu herkes beraber oturuyor. Bir iş oldu mu, herkes beraber gidiyor. Kültürel ve doğal güzellikleriyle birlikte dünyanın en iyi köyleri arasına seçildi. Onun için çok mutluyuz, çok onurluyum.

10

Bunu zaten haberlerde duydum, alkışladım yani iyi ki olmuş. Burada üç saat uykuyla kalkabiliyoruz, dinlenebiliyorsunuz, vücudun dinç kalkıyorsun. Dünyanın hiçbir yerinde üç saat uykuyla kalkamazsınız. Bu karar sayesinde Birgi'nin tanınırlığı artacaktır, çünkü bölge çok seviliyor. Bence gelmeliler. Böyle bir tarihi yeri herkesin görmesini bekliyoruz."

11

BMDTÖ, aralarında ekonomik, sosyal, çevresel sürdürülebilirlikle kültürel ve doğal kaynaklara sahip olması ve bunların korunup tanıtılmasının da bulunduğu 9 farklı kritere göre belirlediği 2022 Dünyanın En İyi Köyleri listesini 20 Aralık'ta açıkladı.

12

20 üyeden oluşan bağımsız bir danışma kurulunca belirlenen listede Birgi, dünyadaki 32 köyün bulunduğu listede yer aldı.

13

Köylere ödüllerinin 27-28 Şubat'ta Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde düzenlenecek törenle sunulacağı belirtildi.

14

Listeye giren köyler ise şu şekilde;

Zell am See, Avusturya
Wagrain, Avusturya
Puqueldón, Şili
Dazhai, Çin
Jingzhu, Çin

15

Choachí, Kolombiya
Aguarico, Ekvator
Angochagua, Ekvator
Choke Mountains Ecovillage, Etiyopya
Mestia, Gürcistan

16

Kfar Kama, İsrail
Sauris-Zahre, İtalya
Isola del Giglio, İtalya
Umm Qais, Ürdün
Creel, Meksika

17

El Fuerte, Meksika
Ksar Elkhorbat, Fas
Moulay Bouzerktoune, Fas
Lamas, Peru
Raqchi, Peru

18

Castelo Novo, Portekiz
Pyeongsa-ri, Güney Kore
Rasinari, Romanya
AlUla Old Town, Suudi Arabistan
Bohinj, Slovenya

19

Rupit, İspanya
Alquézar, İspanya
Guadalupe, İspanya
Murten, İsviçre
Andermatt, İsviçre
Birgi, Türkiye
Thái Hải, Vietnam

20
21
22
23
24
25
26
Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
İşte haftanın kültür sanat ajandası
Bu hafta vizyona giren dikkat çeken filmlerinin başında Dublör (The Fall Guy) yer alıyor. Eğlenceli bir aksiyon filmi izleme fırsatı veren Dublör'de, dublörlüğe geri dönen ve bir yandan kayıp yıldızı aramaya koyulan Colt Seavers'ın hikâyesini anlatıyor. Bu haftanın bir diğer dikkat çeken filmi Rekabet (Challengers). Luca Guadagnino yönetmenliğindedeki filmde, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan Tashi’nin hikayesini konu ediniyor. Yerli korku filmleri arasında ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Erman Bostan’ın üstlendiği Cadı filmi öne çıkıyor. Bir diğer yerli korku filmi de Zah-Har "Cin Ahalisi". Çocukların ve animasyon tutkunlarının ilgisini çekecek Küçük Don Kişot’un Maceraları (Giants of la Mancha), kasabasını korumaya çalışırken kendisini heyecan dolu bir maceranın içerisinde bulan bir çocuğun hikayesini konu ediniyor. Bu haftanın tiyatro oyunu ise yeni sahnelenmeye başlanan Kardeşlerimi Arıyorum oldu. 28 Nisan'a kadar devam edecek olan Artweeks İstanbul'da Türkiye'nin önde gelen sanat galerilerinin yanı sıra, kurumsal ve özel koleksiyonlarından, müze koleksiyonlarından eserler sanatseverlerle buluşuyor. Dünya Dans Günü kapsamında İBB Kültür tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Dans Günleri, 2 Mayıs Perşembe günü sona erecek. Haftanın kültür sanat ajandasını Haberturk.com Yazı İşleri Koordinatörü Kadir Kaymakçı, HT Mikrofon'da Helin Genç'e değerlendirdi.