Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HASAR TESPİT SORGULAMA EKRANI E-DEVLET | Deprem bölgesindeki evimin hasar durumu nasıl? Hasar durumu sorgulama nereden ve nasıl yapılır?
        • 1

          Hasar durumu sorgulama ekranı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından araştırılmaya başlandı. 10 ilde büyük hasara neden olan depremde can kaybı ve yaralı sayısı yükseliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar durumu sorgulaması hakkında açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesindeki evlerin hasar durumu sorgulaması e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek. İşte, e-Devlet hasar durumu sorgulama ekranı...

        • 2

          BAKAN KURUM'DAN HASAR TESPİT AÇIKLAMASI!

          Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında, "Türkiye genelinde (Kahramanmaraş merkezli depremler) 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.

          10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız." dedi.

        • 3

          EVLERİN HASAR DURUMU SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

          Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Vatandaşlarımız adres ve tc kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler." dedi.

        • 4

          ORTA VE AĞIR HASARLI EVLER ÖĞRENİLECEK

          Bakan Kurum, "Hasarsız ve az hasarlı durumdaki evlere girilebileceğini; orta hasar, ağır ve acil yıkılacak evlere ise kesinlikle girilemeyeceğini bu adreslerden öğrenebilirler.” ifadelerini kullandı.

        • 5

          e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA EKRANI

          Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını öğrenebilecekler.

          EVLERİN HASAR DURUMUNU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ.

        • 6

          HASAR TESPİT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

          Hasar tespit başvurusu için çeşitli yerlere başvuru yapılabilmektedir. Deprem durumunda DASK'ın ALO 125 telefon numarası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ALO 181 numarası ve doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden hasar tespit başvurusu yapılabilir.

        • 7

          HASAR TESPİT TANIMLARI

          Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.

          İşte madde madde hasar tespit tanımları;

        • 8

          HASARSIZ BİNALAR

          Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

        • 9

          AZ HASARLI BİNALAR

          Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklarile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakıncayoktur.

        • 10

          ORTA HASARLI BİNALAR

          Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır.Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.

          “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) yada güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

        • 11

          AĞIR HASARLI BİNALAR

          Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olaraktanımlanır.

        • 12

          ACİL YIKILACAK BİNALAR

          Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa