Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Hamitoğulları Beyliği Kurucusu Kim, Nerede ve Ne Zaman Kuruldu, Kim Son Verdi?

        Anadolu’nun Türkleştirilmesi kapsamında Anadolu Selçuklular tarafından Bizans hududuna yakın bir bölgeye yerleştirilen bir aşiretken, buradan bağımsız bir beyliğe dönüşen Hamitoğulları Beyliği başkenti neresidir? Hamitoğulları Beyliği’ne kim son verdi? İşte, tüm detaylar…

        Hamitoğulları Beyliği Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?

        Anadolu Selçuklu Devleti’nin önce zayıflaması ve ardından yıkılması sonucu Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinden bir tanesi olan Hamitoğulları Beyliği; 1280 yılında Isparta ve Eğridir bölgesinde kurulmuştur. İlk etapta Anadolu Selçuklular tarafından bu bölgeye yerleştirilen Hamitoğulları, zaman içinde Anadolu Selçukluların zayıflaması ile bağımsızlığını kazanmıştır.

        REKLAM

        Hamitoğulları Beyliği başkenti ise öne Uluborlu olmuş ardından ise başkent Eğridir’e taşınmıştır. Özellikle Eğridir’i bayındır hale getiren Hamitoğulları Beyliği, bu kentte para da basmıştır.

        Hamitoğulları Beyliği Kurucusu

        1280 yılında Isparta ve çevresinde kurulan bir beylik olan Hamitoğulları Beyliği’nin kurucusu Feleküddin Dündar Bey’dir. Kurduğu beyliğe dedesi olan Hamid Bey’in adını veren Dündar Bey, önceleri Batı Anadolu’da, Anadolu Selçuklulara bağlı bir aşiretken, Selçukluların zayıflaması ile bölgede bağımsızlığını ilan etmiş ve Hamitoğulları Beyliği’ni kurmuştur.

        Feleküddin Dündar Bey dönemi, beyliğin en parlak çağları olarak da dikkat çekmektedir. Onun beyliği sırasında beylik sınırlarını Antalya’ya kadar genişletmiş ve beyliğin başkenti olan Eğridir’i bayındır hale getirmiştir.

        Hamitoğulları Beyliği Kısaca Bilgi

        1280 yılında Feleküddin Dündar Bey tarafından kurulan Hamitoğulları Beyliği, Isparta ve çevresinde hüküm sürmüş bir Anadolu beyliğidir. Dündar Bey döneminde en parlak çağlarını yaşayan Hamitoğulları Beyliği ilerleyen dönemlerde ise Eğridir ve Antalya merkez olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

        REKLAM

        Başkenti Eğridir olan Hamitoğulları Beyliği, 1384 yılında Osmanlı Devleti’ne katılırken; Antalya Teke Beyliği ise Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı toprakları arasında katılmıştır.

        Hamitoğulları Beyliği Özellikleri

        • Hamitoğulları Beyliği,1280 yılında kurulmuştur.
        • Önceleri Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı bir aşiret olan Hamitoğulları, Selçukluların zayıflaması ile bölgede güç kazanmışlardır.
        • Isparta ve Eğridir çevresinde kurulan Hamitoğulları Beyliği’nin kurucusu Felükiddin Dündar Bey’dir.
        • Beyliğin ismi, Feliküddin Dündar Bey’in dedesi olan Hamid Bey’den gelmektedir.
        • Beyliğin başkenti ilk etrafta Uluborlu, daha sonra ise Eğridir olmuştur.
        • Beyliğin en parlak dönemi Feleküddin Dündar Bey döneminde yaşanmış ve sınırlar Antalya ve Konya’ya kadar uzanmıştır.
        • Hamitoğulları Beyliği 1300 yılında bir tanesi Eğridir diğeri ise Antalya merkezli olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
        • Eğridir merkezli olan Hamitoğulları Beyliği I. Murad döneminde para karşılığında Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
        • Antalya (Teke) merkezli olan Hamitoğulları ise 1391 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
        • 1402 Ankara Savaşı sonrası, Korkuteli başkent olmak üzere yeniden kurulan Hamitoğulları 1403 yılında ise tamamen yıkılarak tarih sahnesinden silinmişlerdir.
        REKLAM

        Hamitoğulları Beyliği’ne Kim Son Verdi?

        Hamitoğulları Beyliği’nin Eğridir kolu 1374 yılında Osmanlı Devleti’ne katılırken; Antalya’da yer alan Teke kolu ise Yıldırım Bayezid döneminde1391 yılında Osmanlı Devleti idaresi altına girmiştir. 1402 Ankara Savaşı sonrası Anadolu’daki siyasi birliğin bozulması sonrası Antalya ve çevresinde yeniden bağımsızlığını kazanan Hamitoğulları’nın siyasi hayatı ise oldukça kısa sürmüş ve bu beylik 1403 yılında yıkılmıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa