Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İş Teftiş Kurulu Başkanlığından Soma açıklaması!

        İş Teftiş Kurulu Başkanlığından yapılan açıklamada, Soma'daki maden faciasına ilişkin inceleme ve soruşturma süreci bittiğinde bütün gerçeklerin açığa çıkarılacağı belirtildi.

        Soma'daki maden kazasını incelemekle görevlendirilen iş teftiş heyetinin görev yaptığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığından, madenlere yönelik denetimler ve Soma'daki yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamada bulunuldu.

        Bazı basın ve yayın organlarında, Soma'da yaşanan iş kazasının ardından İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı iş kazası incelemesi ve genel olarak iş teftişi faaliyetleri hakkında asılsız haberler yapıldığı ifade edilen açıklamada, Soma'da meydana gelen iş kazasını incelemek ve soruşturmak üzere Kurul Başkanı başkanlığında bir heyet oluşturulduğu ve heyetteki 3 iş müfettişin, kaza sonrası ocağa giren ilk ekipte yer aldığı anımsatıldı.

        "Mesleki bağımsızlık ilkesiyle çalışıyoruz"

        İş müfettişlerinin yaptıkları incelemelere ilişkin Kurul Başkanlığı dışındaki kaynaklardan edinilen bilgilere itibar edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İş müfettişleri mesleki bağımsızlık ilkesi içerisinde görevlerini ifa etmektedirler. Teftişler ve kaza incelemesi hakkında yapılan asılsız yorumlar ve haberler, gerçekleri saptırmak yanında, devlet adına teftiş yapan, gerçekleri su yüzüne çıkarmada etkin rolü bulunan iş müfettişlerini ve dolayısıyla devlet kurumlarını itibarsızlaştırmak sonucunu doğurmaktadır.

        Yoğun medya baskısı ve manipülasyonların, mesleki bağımsızlık ilkesi çerçevesinde faaliyet gösteren iş müfettişlerimize etki etmesi söz konusu değildir. Ancak, bu durum huzursuzluğa, bilgi kirliliğine ve yanlış kanaatler oluşmasına sebep olmaktadır. Soma kazasının incelenmesi devam etmekte olup inceleme ve soruşturma süreci bittiğinde bütün gerçekler açığa çıkarılacaktır."

        Açıklamada, teftişlerin etkin olmadığı iddialarına karşı, "Teftiş yöntemleri ve etkinliği hakkında yapılan yorumların ve haberlerin tamamen söylentilerden oluştuğunu üzülerek izlemekteyiz. Bu haberlerin Kurul Başkanlığı'nın görüşleri sorulmadan yayınlanması, taraflı haber yapılarak yanlış kanaatler oluşmasına sebep olmaktadır" yanıtı verildi.

        Madenleri durduran eksikler

        İş müfettişlerinin genel mevzuat ve uygulama bilgilerinin, ülkede çalışma hayatı alanında faaliyet gösteren bütün kesimlere önderlik edecek seviyede olduğu ifade edilen açıklamada, bunun yanında iş müfettişlerinin, sektörel olarak da uzmanlaştığı belirtildi. Maden sektörünün uzmanlaşılan en önemli sektörlerden biri olduğu vurgulanan açıklamada, maden teftişlerine ilişkin şu bilgiler verildi:

        "Maden iş yerlerinde teftiş yapan teftiş heyetlerimiz, maden mühendisliği başta olmak üzere ihtiyaca göre farklı formasyonlara sahip iş müfettişlerinden oluşturulmaktadır. Teftişlerde iş yerlerinin bütün bölümleri incelenmekte, gerekli araştırmalar sonucu raporlar hazırlanmakta ve gerekirse yaptırım uygulanmaktadır.

        İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 25. maddesi gereğince, müfettişçe, iş yerinin tesis ve tertiplerinde, makine ve cihazlarında, çalışma metot ve şekillerinde, çalışanların hayatı için tehlikeli olan bir husus tespit edilmesi halinde, tehlike giderilinceye kadar, tehlikenin niteliğine göre, işin bir bölümü veya tamamı durdurulmaktadır. Bu genel hüküm, madenlerde, sektöre özgü hususlarla vücut bulmaktadır. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın maden iş yerlerinde uyguladığı teftiş politikaları kapsamında; ocakta ikinci bir çıkış yolunun olmaması, mekanik havalandırma olmaması, yedek enerji kaynağının olmaması, yer altı kömür ocağında kullanılan ekipmanların patlamaya karşı korunaklı olmaması, ocaktaki tehlikeli gazları izleyen merkezi izleme sistemi bulunmaması, yedek havalandırma grubu olmaması, hususları tespit edilmesi durumunda ocaklarda iş durdurulmaktadır. Ayrıca mevzuatın diğer bütün hükümlerinin uygulanması da dikkatle teftiş edilmektedir."

        Açıklamada, 2012 yılından bu yana maden iş yerlerinde toplam 2 bin 79 teftiş gerçekleştirildiği, bu teftişlerin 119'unda bahsedilen durumlardan biri veya birkaçı tespit edildiği için işin durdurulduğu, 969 teftiş sonucu idari para cezası uygulandığı bildirildi.

        "Teftiş, iş yerinin anlık fotoğrafı"

        Teftişlerde mevzuata aykırılık tespit edilmemesinin o iş yerinin artık iş sağlığı ve güvenliği açısından sorunsuz olacağı anlamına gelmediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Teftiş, iş yerinin anlık bir fotoğrafıdır ve o fotoğrafın iyi olması veya iş müfettişlerince iş yerinin noksanlıklarının giderilmesinin sağlanması, geleceği garanti etmez. İşverenlerimizin iyi durumun sürekliliğini sağlaması gerekmektedir. İş yerleri yaşayan organizmalardır, özellikle madenlerde doğanın zorlu koşulları ile mücadele edilmektedir. Madenler her saat değişen şartların yer aldığı, sürekli takibin ve iyileştirmenin yapılması gereken iş yerleridir ve bu takip işverenin sorumluluğundadır."

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa