"Türkiye'yi model olarak göstermeye başladılar"
Bakan Ergin, AİHM'de dosya sayısının azaldığını belirtti
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'de yapılan birçok değişiklikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki (AİHM) dosya sayısının azaldığını belirterek, "AİHM'de diğer ülkelere Türkiye'yi model olarak göstermeye başladılar" dedi.
Adalet Bakanı Ergin, AİHM içtihat veri tabanının Türkçe versiyonunun hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.
Antakya Medeniyetler Korosu'nun seslendirdiği şarkılardan sonra kürsüye gelen Bakan Ergin, Türkiye'nin AİHM'ndeki dosya sayısını azaltmak için kat ettiği mesafe hakkında bilgi verdi. Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınması, Adalet Bakanlığı bünyesinde Tazminat Komisyonu'nun kurulması ve hakim-savcı terfilerinde AİHM içtihatlarına uygun kararların kıstas alınması gibi tedbirler sonucu AİHM'e Türkiye hakkında açılan ihlal davalarında önemli oranda düşüş görüldüğünü söyledi.
Törene ayrıca, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, AİHM Başkan Yardımcısı Guido Rainaldi, AİHM yargıçları, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, konseye üye ülkelerin büyükelçileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bakan Ergin, konuşmasının ardından salondaki bilgisayar aracılığı ile Türkçe sitenin açılışını yaparak, Tazminat Komisyonu'nun kurulmasına gerekçe olan "Ümmühan Kaplan" dosyasını Türkçe aratıp, dosyanın detaylarını inceledi.
Tören sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ergin, internet sitesinin İngilizce ve Fransızca'dan sonra Türkçe olarak da hizmet vermesinin çok önemli olduğunun söyledi. "Bu hizmeti başlatmanın Türkiye'deki yargılamalara çok önemli katkısı olacağını düşünüyoruz" diyen Bakan Ergin, Türkiye'nin AİHM'deki performansının son 10 ayda çok önemli şekilde geliştirdiğini vurguladı. Ergin, şunları söyledi:
"10 ay önce Türkiye'nin mahkemedeki dosya sayısı 16 bin 900 iken, bugün 12 bin 400'lere düştü. Bunda bireysel başvurunun katkısı var. Tazminat Komisyonu'nun kuruluşunun katkısı var. Strasbourg'da çalışan Türk yargıçların katkısı var. Buraya gönderdiğimiz 600'ün üzerindeki hakim ve savcımızın gayretleri var.
Bu uygulamayla birlikte Türkiye'deki 13 bin hakim, savcımız, 80 bine yakın avukatımız ve bu konuları merak eden basın yayın temsilcileri, Türkiye hakkında verilmiş ihlal kararlarının Türkçesini göreceği gibi diğer konsey üyesi ülkeler hakkında verilmiş ve içtihat niteliği taşıyan kararları da Türkçe olarak görebilecekler. Bundan sonra Türkiye AİHM'de ihlal sırasında çok daha aşağılara inecek."
"TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR"
Türkiye'nin, başvuru sayısı nedeniyle Rusya'nın ardından ikinci sırada olmasıyla birlikte, geliştirilen modelin bütün ülkelerin dikkatini çektiğini belirten Ergin, "AİHM'de diğer ülkelere Türkiye'yi model olarak göstermeye başladılar. 'Gidin Türkiye nasıl yapmış, ona bakın, siz de benzer tedbirleri alın' diye Türkiye örnek gösteriliyor" diye konuştu.
Ergin, Avrupa Konseyi'ne üye bazı ülkelerin adalet bakanlarının kendisini telefonla arayıp bu konuda bilgi talep ettiğini de söyledi.
Bakan Ergin, "Asıl olan ihlalin oluşmasını önlemektir. Biz ihlalin oluşmasını önlemeye yönelik yargı paketleri çıkarttık. İhlale vesile olan yasal düzenlemelerimizi değiştirdik. Şimdi uygulamadan kaynaklı sorunları çözmek üzere hakim, savcılarımızın eğitimine yoğunlaştık" ifadelerini kullandı.
Tazminat Komisyonu'nun uygulamalarıyla birlikte mahkemede bekleyen başvuruların azaldığını anlatan Bakan Ergin, Türkiye'nin AİHM'de elde ettiği gelişmenin Türkiye-AB ilişkilerine de yansıdığının altını çizdi. Ergin, "Strasbourg'daki her gelişme, Brüksel'de çok büyük yansıma sağlıyor. Avrupa Konseyi, AB'den daha geniş bir alt yapı, konseye üye ülkeler içinden çıkmış bir yapı. Son derece iç içe mekanizmalar var. Onun için konsey organlarında ortaya çıkan sonuçlar doğrudan Brüksel'i etkiliyor" dedi.
Bakan Ergin daha sonra, AİHM Türkiye Yargıcı A. Işıl Karakaş ve Türk Divizyon Şefleri ile bir araya gelerek bir süre görüştü.
AA