Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İsrail'den s-300 tehdidi

        Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırma kararı Rusya'yı öfkelendirdi. Moskova, S-300 füze savunma sisteminin Suriye'de bir dış müdahaleye karşı caydırıcı ve "istikrar faktörü" olacağını savundu.

        İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Rusya'dan Suriye'ye gönderilmesi planlanan gelişmiş S-300 füzelerinin Suriye'ye ulaşması durumunda 'gerekeni' yapacaklarını açıkladı.

        Yalon'un açıklamalarının, geçen hafta İsrailli yetkililerin kullandığı ifadelerle çelişmesi ise dikkat çekti. İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı geçtiğimiz hafta füzelerin Rusya'dan yola çıktığını belirlediklerini açıklamıştı.

        Yalon gazetecilere yaptığı açıklamaya şu ifadelerle devam etti; 'Füzelerin şu anda Rusya'dan hareket etmediğini rahatça söyleyebilirim. Eğer Tanrı korusun bu silahlar Suriye'ye ulaşırsa ne yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz.'

        'ASKERİ-TEKNİK ANLAŞMALARA TAMAMEN UYACAĞIZ'

        Rusya'nın NATO temsilcisi Aleksandr Gruşko, Suriye ile imzalanan askeri-teknik anlaşmalara tamamen uyacaklarını söyledi.

        Rusya'nın uluslar arası hukuka uygun olarak hareket ettiği hatırlatmasında bulunan Gruşko, "Biz Suriye'de durumun değişmesine neden olacak herhangi bir adım atmıyoruz. Bizim verdiğimiz silahlar tamamı ile savunmaya yönelik." dedi.

        Batı basınında yer alan haberlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu'nun Soçi'de yaptığı görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i S-300'lerin Suriye'ye verilmemesi konusunda ikna ettiği iddiaları yer almıştı.

        S-300'LER DIŞ MÜDAHALEYİ ENGELLEYECEK

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Riabkov da yaptığı açıklamada S-300 füze savunma sistemlerinin Suriye'ye verilmesinin istikrara katkı sağlayacağını iddia etti ve bölgeye yönelik dış müdahale alternatifinin ortadan kaldırılacağını söyledi.

        S-300'lerin sevkiyatının istikrar sağlayıcı rol oynayacağını vurgulayan Riabkov, "Bu krizin uluslar arası çatışmaya dönüşmesini engelleyecek. Uluslar arası dış askeri müdahale alternatifi henüz rafa kaldırılmış değil…" ifadelerini kullandı.

        MUHALEFET GELMEZSE CENEVRE OLMAZ

        Haziran ayında Rusya ve ABD'nin öncülüğünde Cenevre'de düzenlenecek konferansla ilgili değerlendirmede bulunan Riabkov, Suriye muhalefetinin delegasyon göndermemesi durumunda Cenevre konferansının yapılmayabileceğini söyledi.

        Muhalefetin herhangi bir ön şart ileri sürmeden konferansa delegasyon göndermesi gerektiğini belirten Riabkov, "Bu mümkün mü? Biz olacağına inanıyoruz. Ancak muhalefete etki edenler var. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin kontaklarını etkili kılması gerekiyor. Çalışmalara Suudi Arabistan ve Katar da katılmalı. Maalesef onlar yapıcı olmayan çalışmalar yapıyor." eleştirisi getirdi.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa