'Pişmanım deyip gönül alsın'
Uzmanlar, Cem Garipoğlu'nun ruh halini değerlendirdi...
Yasemin GÜNERİ / AHT
Habertürk’e Münevver’i öldürdüğü için pişman olduğunu söylemeyen Cem Garipoğlu’nun ruh halini uzmanlar şöyle değerlendirdi: “Travmayı atlatmak için kendisiyle yüzleşmeli ve ‘Ne yapabilirim?’ demeli”
Uzmanlar, Münevver Karabulut’u öldürmek suçundan 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Cem Garipoğlu’nun Habertürk muhabiri Yasemin Güneri’ye verdiği röportajdaki sözlerini değerlendirdi. Garipoğlu’nun pişmanlık duymadığını belirten sözleri ve tahliye olacağı günü düşünüp buna göre plan yapma isteğini yorumlayan uzmanların görüşleri şöyle:
‘KENDİSİYLE YÜZLEŞMELİ’
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Travmadan kurtulmada pişmanlık, affedilme, bağışlanma gibi duygular çok etkilidir. Travmanın bir düşünsel bir de duygusal boyutu var. Duygusal çözüm için önce suçluluk, pişmanlık hissetmeli. Kendisiyle yüzleşmeli. Zarar verdiği kişinin ailesinin gönlünü alabilmeli. Travma ancak bu şekilde çözülebilir. İnanç sistemimize bakıldığında helalleşme ve kan hakkı gibi kavramların aslında psikolojik olarak düşmanlık duygularını azalttığını görüyoruz. Garipoğlu’nun Çin’e gidip okumak yerine ölen kişinin ailesi için, “Nasıl fedakârlıklarda yapabilirim?” diye düşünmesi gerekir. “Pişman olmadım” diyorsa egosuna yenik düşmüş demektir. Psikiyatrist Dr. Tanju Sürmeli: Az ceza almak için bu tür beyanlarda bulunuyor, herkesin akıl hastası olduğunu düşünmesini istiyor olabilir. Ya da gerçekten ‘psikotik’ dediğimiz gerçeği test etme yetisi kaybolmuştur. Bir seçenek de ‘sosyopat’ dediğimiz insanlar gibi, pişmanlık duymuyordur. “Ben ne yaptım?” ya da “Bu olmamalıydı” düşüncesine kapılmıyorlar. ‘Antisosyal kişilik bozukluğu’, çocukluktan itibaren kişiliğin tam oturmaması ile ilgilidir. Genetik özellikler, kafaya alınan darbeler, ebeveynlerin tavrındaki hatalar sebep olabilir. Tedavi edilmezse psikotik durumlar devam eder.