Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 'Özel Yetkili Mahkeme'lerin kaldırılmasına ilişkin düzenleme 3. yargı paketinin içine alındı

        BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, bakanlar ve hukukçu kurmaylarıyla, özel yetkili mahkemelerin sınırlandırılması konusunda özel bir toplantı yaptı.

        3.5 saat özel yetkili zirvesi

        Toplantıda, özel yetkili mahkemeler konusunda 3. yargı paketi içinde düzenleme yapılmasının ve özel yetkili mahkemeler yerine, terör mahkemelerinin kurulması konusunun görüşüldüğü belirtildi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın “Oslo görüşmeleri” kapsamında ifadeye çağrılmasıyla başlayan özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin sınırlandırılması tartışması, Meclis gündeminin belirlenmesiyle yeniden alevlendi. Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davaların sekteye uğrayabileceği gerekçesiyle bazı grupların karşı çıktığı düzenlemenin, 3. yargı paketi içinde Meclis tatile girmeden hemen önce yapılması bekleniyor.

        3. PAKETTE DÜZENLEME

        Erdoğan, dün Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile bir araya geldi. Yaklaşık 3.5 saat süren görüşme sırasında, ‘mahkemelerin kaldırılması sonucu özellikle süren davaların sekteye uğramaması ve terörle mücadele kapsamında gerekli özel yetki ihtiyacının nasıl karşılanacağı’ konularının masaya yatırıldığı dile getirildi.

        Ergenekon ve Balyoz gibi davaların sekteye uğrayabileceği, özel yetkili mahkemelerin tümden kaldırılması durumunda, terörle mücadelede yargının elinin kolunun bağlanabileceği yolundaki kaygılar dikkate alındı. Yeni düzenlemede, katalog suçların yeniden tanımlanması, bu sınırlama çerçevesinde ihtisas mahkemesi benzeri terör ve örgütlü suç mahkemeleri kurulması bekleniyor. Bu çerçevede 3. yargı paketi içinde CMK 250, 251 ve 252. maddelerde düzenleme yapılabileceği bildirildi. Değişiklik önergeleriyle yapılacak düzenleme metninin, bugün kesinleşmesi öngörülüyor

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa