Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 'Dokunulmazlık' düğümü yarın çözülüyor

        Saliha ÇOLAK / Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Dokunulmazlık oylamasının ilk turunun ardından Meclis ikinci tur oylamaya hazırlanıyor. İlk oylamada 348 olan evet oyları son maddede 357’ye çıkarak, 367 olan referandum sınırına yaklaştı. Yarın yapılacak oylama nihai sonucu vereceği için partiler fire konusunda alarma geçti. Teklifin birinci maddesi 330’un üzerinde oy alırsa, referandum ihtimali ortaya çıkacak. CHP’nin, olası bir referandumda AK Parti-MHP blokuna karşı HDP ile yan yana görüntü vermemek için, teklifin tümünün oylamasında “evet” oyu vermesi bekleniyor.

        Genel Kurul’da gerçekleştirilen ilk dokunulmazlık oylamasında CHP’nin ağırlıklı olarak “hayır” blokunda yer alması, gözlerin ikinci tura çevrilmesine neden oldu. İlk turda milletvekillerinin acemi olması, “yeşil ile beyaz” pulları karıştırması, zarfın ağzını kapatmayıp oyları düşürmesi gibi nedenlerle tam kadro oy çıkmadığını düşünen AK Parti Grubu, bu kez işi daha sıkı tutuyor. Birinci tur sonrası değerlendirme toplantısı yapan grup yönetimi, fireye karşı önlem arayışına girdi. “Grup spotu” adı verilen ve pulların nasıl zarfa konulacağını gösteren videoyu tüm milletvekillerine gönderen parti, ikinci turda eksiksiz “evet” oyu çıkması için çaba harcıyor.

        Oylamaların tekrar edileceği oturumu TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetmesi kararlaştırıldı. Böylece ilk turda oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın da oy kullanabilecek. AK Parti’nin oy potansiyeli, katılmayan tek vekilin de katılımı ile azami düzeye, 316’ya çıkmış olacak.

        BOZDAĞ: GİZLİ OY, AÇIK YALAN

        Oyların 330-367 arasında çıkması durumunda paket referanduma gidecek. Ancak AK Parti’de henüz bu konuda atılacak adım netleşmedi. Ortaya çıkan eğilimlerden biri, bu durumda referandum yerine terörle ilgili fezlekelerin Meclis’te Adalet-Anayasa Karma Komisyonu yoluyla yargıya gönderilmesi.

        İlk tur oylamanın hemen ardından “teröre destek veren CHP” tezini işlemeye başlayan AK Parti’de ikinci tur için CHP’nin tavrı da merak ediliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “CHP bizi şaşırtıp referanduma gerek kalmadan bunun Meclis içinde çözülmesini sağlar diye düşünüyorum” dedi.

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, CHP’lilerin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifine ilk turda “hayır” oyu kullanmasını, “siyasi ikiyüzlülük” olarak değerlendirerek bunun HDP ve CHP dayanışmasını deşifre ettiğini öne sürdü. Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “CHP’nin tutumunun özeti: Gizli oy, açık yalan” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa