Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

HABERTURK.COM

MHP'de genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ'ın da katıldığı olağanüstü kurultay talebiyle yapılan toplantı sona erdi. Alanda gelen delegelerden imza toplanırken, Yargıtay'ın vereceği karara göre hareket edilmesi görüşünde uzlaşıldı. Peki Yargıtay'dan olumsuz karar çıkması durumunda ne olacak?

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.

Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.

Büyük kurultayı toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı. Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kurultay talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kurultay çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi.

Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kurultay üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultayının toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, MHP Genel Merkezi'nce Yargıtay'a taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını, 15 Nisan'da temyize götürdü. Yargıtay'daki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, olağanüstü kurultay tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.

Kurultay tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından, Yargıtay'ın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

GEMEREK VE TOSYA KARARLARI

tartışmaların devamında, temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ndeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla, MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtay'daki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurmuştu.

MHP Genel Merkezi'nin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya'dan alınan "tedbir" kararlarını, gereği yapılmak üzere, İçişleri Bakanlığı'na, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Ankara Valiliği'ne, Akyurt Kaymakamlığı'na, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kurulu'na göndermişti.

Ankara 25. İcra Dairesi, "Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı" gerekçesiyle, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği tedbir kararını hükümsüz saymış, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince ise "Olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması" yönünde karar almıştı.

KURULTAY TALEBİYLE TOPLANDILAR

MHP'li muhalif isimler, Çağrı Heyeti'nin belirlediği 15 Mayıs'ta Anadolu Oteli'nde olağanüstü kurultayı düzenlemek üzere toplandı. Emniyetin geniş güvenlik önlemleri aldığı toplantı için kurultayın yapılacağı otele geçiş için izin verilmedi. Bunun üzerine alana gelen genel başkan adayları yaptıkları müzakereler sonucu Yargıtay'dan çıkacak kararı bekleme kararı aldılar.

YARGITAY 'KURULTAYA HAYIR' DERSE NE OLACAK?

Yargıtay'dan yapılan açıklamada mayıs ayı içerisinde olağanüstü kurultay için karar verileceği bildirilmişti. Şimdi hem genel merkez, hem de muhalifler buradan çıkacak kararı bekliyor.

Yargıtay'dan MHP'deki kurultay taleplerine olumsuz bir karar çıkması halinde, muhaliflerin MHP Genel Merkezi'nin ilan ettiği Mart 2018'deki olağan kurultayı beklemesi gerekiyor.

KORAY AYDIN: KURULTAY HAZİRAN'DA

Genel Başkan adaylarından Koray Aydın, kurultay talebiyle yapılan toplantı sonrası bundan sonraki süreci anlattı. Aydın, "Mayıs ayında açıklanacağı söylenen Yargıtay kararını bekliyoruz, haziranda kurultayımızı yapacağız" dedi.

Aydın HABERTÜRK TV'de yaptığı açıklamada, "Yargıtay mayıs ayında neticeleneceğini ilan etti. Yargıtay'ın dosya üzerinden kısa bir incelemesiyle karar verebileceğini düşünüyorum. Yargıtay görevini yapmadı, yapsaydı bu görüntüler oluşmazdı. Kararın çıkması durumunda kurultayın haziran ayı içinde toplanabileceğini düşünüyorum. Yargıtay son karar merci. Sonra başvurabileceğiniz başka bir yer yok. Ben öyle bir ihtimalin olmadığına inanıyorum. Yargıtay'ın hareket alanının geniş olduğunu düşünmüyorum. Olumlu karar çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Read more!

KÜRŞAD ZORLU: YARGITAY'IN KARARININ BEKLENMESİ BİR ZORUNLULUK

Akademisyen ve yazar Kürşad Zorlu, MHP'deki kurultay talebini HABERTÜRK TV'ye değerlendirirken, "Yargıtay'ın kararının beklenmesi bir zorunluluktur. Bu beklenmelidir. Olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum. Eğer bir iptal kararı çıkarsa hem hukuki olarak, hem toplanan imzalar bakımından olağanüstü kongrenin sonu demektir" dedi.

Zorlu yaptığı açıklamada, "Bu süreç durdurulmazsa siyaset genel ve normal mecrasına oturduğunda birlikte siyaset yapamayacak geniş bir kesimle bizi karşı karşıya bırakabilir. Bu MHP için en sıkıntılı ortam olacaktır. Bu dip dalganın daha fazla yaşanmadan, tüzük kurultayı yapması gerekiyor. Burada bir tüzük kurultayından bahsediyoruz. Bunu kendi mecrasına üst kurul delegelerine bırakılması çok daha sağlıklı olurdu" ifadelerini kullandı.

"Yargıtay'ın kararının beklenmesi bir zorunluluktur" diyen Kürşad Zorlu şunları söyledi:

"Bu beklenmelidir. Olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum. Eğer bir iptal kararı çıkarsa hem hukuki olarak, hem toplanan imzalar bakımından olağanüstü kongrenin sonu demektir. Değişim isteyenlerin Mart 2018 olağan kongresini beklemesi ve buna hazırlık yapması gerekmekte. İki yıl uzun bir zaman.

MHP'de bu tartışmalar yaşandığından bu yana geniş çevrelerin ilgisini çekti bu olay. 14 yıldır iktidar olan bir parti var, bu insanlarda bir çaresizlik sarmalına neden oldu. MHP'deki bu kongre ve değişim süreci geniş kesimlerde bir heyecan meydana getirdi. MHP, yükselen bir partiyi durdurabilir mi diye heyecan oluştu. MHP önümüzdeki yıllarda, ilk seçimde çok yüksek bir potansiyeli var. Değişim dedikleri süreç doğru yönetilebilirse, bu potansiyeli önümüzdeki seçimde harekete geçirebilir."

Read more!
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ